• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Srednjobosanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Vaša pitanja
  • Važne informacije
  • Podnošenje pritužbi

    Podnošenje pritužbi

    08.10.2010.

    Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) kao državno tijelo ima jednu od važnijih funkcija a to je da osigurava da sudije i tužioci obavljaju svoje službene dužnosti  na način i u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima. 

    Ako smatrate da u određenom slučaju postoji povreda dužnosti od strane tužioca , možete podnijeti pritužbu Uredu disciplinskog tužioca  pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Pritužbu može podnijeti svaka osoba ili organizacija u pismenoj formi  ili lično u Ured disciplinskog tužioca uz popratne dokaze, koji potkrepljuju navode iz pritužbe.

    Ured disciplinskog tužioca ima nadležnost da prima pritužbe , koje je obavezan riješiti na pravičan i nezavisan način, zatim nakon zaprimljene pritužbe, ukoliko ima osnova provodi istragu, pokreće  disciplinske postupke, utvrđuje disciplinsku odgovornost  i izriće disciplinske mjere sudiji ili tužiocu.

    Ukoliko istraga pokaže da je pritužba neosnovana ili se navodi iz pritužbe ne mogu potvrditi i dokazati, Ured disciplinskog tužioca neće pokretati disciplinski postupak protiv sudije ili tužioca.

     Međutim , ukoliko se utvrdi da postoji razumna osnova za vjerovanje da je od strane tužioca ili sudije učinjen disciplinski prekršaj, Ured disciplinskog tužioca će pokrenuti istragu, što podrazumjeva prikupljanje dodatnih  informacija  od podnosioca pritužbe i drugih osoba, dostavljanje određenih  relevantnih dokumenata, zatim saslušanje određenih svjedoka, kao i uzimanje izjave od samog podnosioca pritužbe  i tužioca ili sudije koji je predmet pritužbe.

    Nakon provedene istrage, Ured disciplinskog tužioca će odlučiti  dali ima dovoljno dokaza  za pokretanje disciplinskog postupka, a koji se odnosi  za učinjeni  disciplinski prekršaj od strane tužioca ili sudije.

    Detaljne informacije o načinu podnošenja pritužbi i toku disciplinskog postupka, te obrazac za podnošenje pritužbi možete naći na web stranici VSTV-a https://vstv.pravosudje.ba/.

    506 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1