• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Srednjobosanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Organizaciona struktura

    04.11.2020.

    Unutrašnju organizaciju Tužilaštva sačinjavaju  glavni tužilac, Kolegij, tužilački Odjeli, službe i uprava Tužilaštva.

    Kolegij tužilaca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona čine glavni tužilac, zamjenici glavnog tužioca i svi tužioci Tužilaštva.

    Kolegij može valjano zasjedati i donositi odluke kada, propisano pozvano, bude prisutna bar polovina njegovih članova, uz prisustvo glavnog tužioca ili onog koji ga na zakonit način zamjenjuje.

    Odjeli Tužilaštva su:

    Odjel I-Odjel za opći kriminal, ratne zločine, krvne i seksualne delikte.

    Odjel II-Odjel za organizovani kriminal, korupciju i privredni kriminal sa poreskim utajama, maloljetnički,  imovinski i saobraćajni delikti.

     U nadležnosti svakog odjela jeste preduzimanje radnji vezanih za sprovođenje krivičnih postupaka i obavljanje drugih zadataka povjerenih u skladu sa njegovom specijalnošću, na način kako je to utvrđeno Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, internim pravilima i drugim aktima Tužilaštva.

    Odjel I se bavi krivičnim djelima općeg kriminala,  ratnog zločina, krvnih i seksualnih delikata i drugim djelima što se utvrđuje Pravilnikom.

    Odjel II  se bavi krivičnim djelima organizovanog kriminala, korupcije i privrednog kriminala sa poreskim utajama, maloljetničkim, imovinskim i saobraćajnim deliktima kao i privrednim prijestupima.Raspored tužilaca u odjele vrši glavni tužilac.

    Glavni tužilac po potrebi i nakon konsultacija sa zamjenicima glavnog tužioca, može narediti privremeni premještaj tužilaca iz jednog u drugi odjel Tužilaštva.

    Svaki od odjela Tužilaštva sastoji se od zamjenika glavnog tužioca, koji rukovodi odjelom, određenog broja tužilaca i najmanje po jednog stručnog savjetnika.

    Arhivar Tužilaštva raspoređuje ostalo osoblje da pomaže u radu odjela u skladu sa godišnjim planom i zavisno od potreba poslova.

    Na čelu svakog Odjela nalazi se jedan od zamjenika glavnog tužioca koji rukovodi odjelom.

    Za svoj rad i rad odjela kojim rukovodi, zamjenik glavnog tužioca neposredno odgovara glavnom tužiocu.

    813 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1