• logo
  • osnovna stranica
  • Федерално тужилаштво
    Федерације Босне и Херцеговине

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Надлежност

    Према одредбама Закона о Федералном тужилаштву Федерације Босне и Херцеговине  (Службене новине ФБиХ, број: 42/02 и 19/03), у вријеме ступања на снагу тог Закона, Федерално тужилаштво Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Федерално тужилаштво ФБиХ)  је дефинисано као самостално државно тијело које, у оквиру права и дужности Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Федерација) предузима законом одређене мјере у погледу истражних радњи и гоњења потенцијалних починилаца кривичних дјела и привредних преступа (надлежност у погледу привредних преступа укинута је ступањем на снагу Закона о прекршајима Федерације БиХ - Службене новине ФБиХ број: 31/06 од 21.06.2006. године)  и врши друге послове одређене федералним законом. Ово Тужилаштво своју функцију врши у складу са Уставом Босне и Херцеговине и Уставом Федерације, а на основу закона Босне и Херцеговине и Федерације. 

    У оквиру својих надлежности Федерално тужилаштво ФБиХ штити остваривање људских права и грађанских слобода гарантованих Уставом Босне и Херцеговине и Уставом Федерације, као и права и интересе правних лица у складу са законом, те обезбјеђује уставност и законитост. 

    Федерално тужилаштво ФБиХ је надлежно да поступа пред Врховним судом Федерације Босне и Херцеговине у складу са Законом о судовима у ФБиХ (Службене новине ФБиХ број: 38/05, 22/06 и 63/10) и то када учествује у рјешавању поднесених жалби на пресуде кантоналних судова које су донесене у првостепеном кривичном поступку и када учествује у поступку рјешавања понављања кривичног поступка окончаног правоснажном судском одлуком, као и у другим случајевима прописаним законом. Осим овлаштења за поступање пред Врховним судом Федерације БИХ, Федерално тужилаштво ФБиХ је овлаштено и да поступа у кривичном поступку пред свим опћинским и кантоналним судовима у Федерацији БиХ под условима прописаним законом, када може пред тим судовима подизати и заступати оптужницу. 

    Надлежности Федералног тужилаштва ФБиХ садржане су и у овлаштењима које има главни федерални тужилац, његови замјеници и федерални тужиоци. Наиме, главни федерални тужилац представља и руководи радом Федералног тужилаштва ФБиХ, а у случају његове отсутности или спријечености то могу чинити његови замјеници или, по законом прописаним основама федерални тужилац кога именује ВСТВ БиХ. Замјеници главног федералног тужиоца и федерални тужиоци обављају задатке који су им повјерени од главног федералног тужиоца коме и одговарају за извршење задатака који су им повјерени. У том контексту, главни федерални тужилац рјешава о сукобу надлежности између кантоналних тужилаштава, одлучује о преношењу мјесне надлежности са једног на друго кантонално тужилаштво, као и о привременом упућивању федералних и/или кантоналних тужилаца на рад у друго кантонално тужилаштво.

    Федерално тужилаштво ФБиХ, кроз овлаштења главног федералног тужиоца, његових замјеника и федералних тужилаца, надзире рад десет кантоналних тужилаштава у циљу гарантовања законитости и ефикасности поступка, даје обавезна упутства кантоналним тужилаштвима у погледу рада, упутства за предузимање одређених радњи и заузима заједничке ставове по појединим питањима или предметима на сједницама Колегија Федералног тужилаштва ФБиХ или Проширеног колегија Федералног тужилаштва ФБиХ у чијем раду учествују и сви главни кантонални тужиоци.

    Ближе информације о надлежности Федералног тужилаштва ФБИХ могу се добити увидом у одредбе Закона о Федералном тужилаштву ФБиХ, Закона о кривичном поступку ФБиХ, Закона о судовима у Федерацији ФБиХ и другим законима који су назначени на нашој wеб страници.

     

    2585 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1