• logo
  • osnovna stranica
  • Основни суд у Приједору

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Упуте грађанима
  • Разгледање списа

    Како приступити предметима суда путем интернета?

    Основни суд у Приједору обавијештава странке и јавност да се приликом издавања јединственог приступног кода за увид у предмете путем интернета (ЈПК), судска такса наплаћује само у случајевима када странка тражи достављање ЈПК-а путем поште.

    Јединствени приступни код за увид у предмете путем интернета (ЈПК) се не издаје за кривичне и прекршајне предмете. 

    Правилником о систему за аутоматско управљање предметима у судовима (ЦМС), чланом 77. прописано је да се приступни код издаје аутоматски приликом покретања судског поступка, односно у писарници суда на захтјев странке, те да странке које поднеске суду достављају поштом или електронски, могу поднијети захтјев да им се приступни код достави на исти начин. У случајевима када странке лично преузимају ЈПК у писарници суда, не наплаћује се судска такса, нити су странке обавезне да попуњавају захтјев за издавање приступног кода. Странке су обавезне да радницима овлаштеним за издавање ЈПК-а омогуће идентификацију путем личних исправа, односно достављањем пуномоћи за правна лица.

    Чланом 80д. став 1.и 2. Правилника о ЦМС-у, дефинисана је обавеза странке да приликом достављања захтјева за издавање ЈПК-а и захтијевања његовог достављања путем поште, суду достави и доказ о уплати таксе предвиђене Законом о судским таксама који се примјењује у суду који издаје ЈПК. Уколико странка није доставила доказ о уплати таксе суд није дужан издати приступни код. Законом о измјенама и допунама Закона о судским таксама ("Службени гласник РС" бр. 67/13) чланом 6, предвиђено је да се за поднесак којим се тражи издавање јединственог приступног кода плаћа такса од 5 КМ, а за издати приступни код такса у износу од 10 КМ.

    У складу са наведеним одредбама Правилника о ЦМС-у и Закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама, странци која је поднијела писмени захтјев за издавање ЈПК-а, који ће јој бити достављен путем поште, наплаћају се такса у укупном износу од 15 КМ.

    Достављање ЈПК-а странкама електронским путем, од стране суда биће омогућено када се за то створе неопходни предуслови.

    Приступ судским предметима путем интернета можете остварити на адреси хттпс://www.правосудје.ба/предмети.

    6716 ПРЕГЛЕДА

    Разгледање списа

    Странке у поступку и њихови пуномоћници имају право разматрати и преписивати списе, док се осталим особама које имају оправдан интерес може допустити разматрање и преписивање појединих списа, уз поднесени захтјев.

    Странке, њихове опуномоћенике и друге овлашћене особе обавјештава о стању предмета референт за управљање предметима на основа података из електронске базе података и списа.

    Обавијест ће се ограничити на податке о томе у којем се стадију поступак налази. При давању обавјести забрањено је давати изјаве о правилности појединих судских радњи и наредаба.

    Осталим особама дају се обавјести о стању предмета само по одобрењу судије. За фотокопирање судских списа потребно је одобрење судије. За фотокопирање судских списа плаћа се судска такса.

    Разгледање и преписивање списа обавља се у судској писарници на одређеном мјесту под надзором референта за управљање предметима.

    1805 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 2 / 2
    • 1