• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Љубушком

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Позиви

    Писмена се достављају преко поште, преко овлаштене правне особе регистриране за обављање послова достављања или преко овлаштене службене особе суда.

    Чл. 345. Закона о парничном поступку ФБиХ прописано је да ако се особа којој се писмено има доставити не затекне у свом стану достава се обавља предајом писмена неком од њених одраслих чланова кућанства који је дужан примити писмено, а ако се они не затекну у стану писмено ће се предати кућепазитељу или сусједу ако они пристану на то.

    Ако се достава обавља на радном мјесту особе којој се писмено има доставити а та особа се ту не затекне, достава се може обавити особи која на истом мјесту ради ако она пристане да прими писмено.

    Особе којима се достава обави умјесто особи којој се писмено има доставити, дужне су писмено предати тој особи на што ће их достављач и упозорити приликом уручења писмена.

    О предњим начинима доставе, особа којој се писмено имало доставити, о томе ће бити обавијештена слањем писмене обавијести преко поште обичном писмоносном пошиљком. У писменој обавијести наводи се предмет спора, врста писмена које се има доставити, датум, сат и мјесто доставе писмена, те име и презиме особе која је примила писмено. Обавијест се мора послати тијеком истог дана или сљедећег радног дана након обављене доставе.

     

    ДОСТАВА НЕУРУЧЕНИХ ПОЗИВА

    Ако се писмено странци не може доставити на начин предвиђен одредбом чл. 345. Закона о парничном поступку ФБиХ а достављач утврди да особа којој се писмено има доставити станује на адреси на којој се достава покушава обавити, оставит ће у стану или просторијама гдје та особа ради, или прибити на врата стана или просторије, писмену обавијест да ће писмено бити остављено у суду и да га та особа тамо може преузети у року од 15 дана од дана покушаја доставе.

    У писменој обавијести наводи се и предмет спора, врста писмена које се има доставити, датум и сат када је обавијест остављена те назив и адреса суда гдје се писмено може преузети.

    Тијеком истог дана или слиједећег радног дана након покушаја доставе писмена обавијест с подацима наведеним у том ставу послати ће се особи којој се достава има обавити и преко поште обичном писмоносном пошиљком.

    Достава ће се сматрати обављеном на дан када особа којој се писмено има доставити преузме писмено у суду, а ако писмено не буде преузето, истеком рока од 15 дана од дана покушаја доставе.

     

    1573 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1