• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Жепчу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Историјат
  • Повијест суда

    Повијест суда

    Постоје повијесни документи који указују да је на подручју Опћине Жепче судска власт дјеловала још у вријеме Османског царства.

    Након пада Османског царства и окупације Аустро-угарске монархије, територијални устрој власти био је подјељен између котара. Опћина Жепче је била сједиште Жепачког котара. У оваквом облику устроја власти формирана је и судска власт коју је спроводио Котарски суд у Жепчу. У склопу овог суда постојало је и одјељење грунтовнице која је изгорјела усљед ратних дејстава почетком 1943. године.
     
    1946. - 1993. године у Опћини Жепче није постојала судбена власт. Подручје Опћине Жепче је до 1993 године било у искључивој надлежности Основног суда у Завидовићима.
     
    1993. године формирано је Вијеће Војног суда Травник са сједиштем у Жепчу. Ово вијеће бавило се искључиво казненом проблематиком.
     
    1994. године основан је Основни суд у Жепчу у складу са Законом о судовима Хрватске Републике Херцег-босне. Овај суд је имао надлежности у Казнено-правним и Грађанско-правним стварима, што одговара надлежностима данашњих Опћинских судова.
     
    1997. године Опћински суд у Жепчу основан је за подручје опћине Жепче у складу са Законом о судовима Зеничко-добојског кантона (Службене новине Зеничко-добојског кантона, број 4/97). Надлежност суда односила се на Казнено-правне и Грађанско правне ствари у првом ступњу.
     
    2002. године, дошло је, под вођством Неовисне правосудне комисије, до свеобухватне реорганизације редовних судова, као саставног дијела укупне стратегије реформе правосуђа. У оквиру ових реформи смањен је укупан број првоступањских судова, те је доведено у питање оправданост постојања Опћинског суда у Жепчу. Након спроведног истраживања донесена је одлука о оправданости постојања Опћинског суда у Жепчу.

    2005. године као резултат наведених реформи донесен је Закон о судовима у Федерацији Босне и херцеговине („Службене новине Федерације БиХ број 38/05“), којим се за подручје Опћине Жепче потврђује територијална надлежност Опћинског суда у Жепчу у Казнено-правним и Грађанско-правним стварим у првом ступњу.

     

    СВИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ ОПЋИНСКОГ СУДА У ЖЕПЧУ

     2004 -         ГОСПОЂА  ДРАГИЦА ДРАГИЧЕВИЋ
     1999 - 2004 ГОСПОДИН РЕЏО ДЕЛИЋ
     1993 - 1999 ГОСПОДИН ИЛИЈА ЗВЈЕРАЦ

     

    700 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1