• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Високом

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судска одјељења

    Судско одјељење чине:
    кривично одјељење,
    грађанско (парнично и ванпарнично) одјељење и
    прекршајно одјељење.

    Надлежност рада судског одјељења утврђена је законом.
    Судска одјељења образују се ради одлучивања о стварима из исте правне области.
    Кривично судско  одјељење обавља послове суђења у кривично- правној области у оквиру надлежности суда утврђене законом. Кривично одјељење у свом саставу има судска вијећа, односно судије појединце чији се број утврђује годишњим распоредом послова.
    Грађанско судско  одјељење обавља послове суђења у грађанско-правној области  утврђене законом. Грађанско одјељење у свом саставу има судска вијећа, односно судије појединце чији се број утврђује годишњим распоредом послова.
    Прекршајно одјељење одлучује у прекршајним предметима у оквиру надлежности утврђене законом.

    Одјељење судске управе

    Одјељење судске управе врши послове којима се обезбјеђују услови за правилан  рад и пословање суда. Послови судске управе обухваћају: организовање унутрашњег пословања у суду, бригу о благовременом и уредном обављању послова у суду, осигуравање услова за рад судија и осталих запосленика у суду, обављање послова у вези с остваривањем права, обавеза и одговорности судија и осталих запосленика у суду, подршку и бригу о стручном усавршавању судија и осталих запосленика суда, оснивање библиотеке и редовно попуњавање актуелном стручном литературом, вођење судске статистике и израду извјештаја о раду суда, овјеру исправа из надлежности судова, послове међународне правне помоћи, послове управљања судском зградом,  материјално-финансијско  пословање суда,вођење евиденције о  наплати судске таксе и трошкова кривичног поступка, послове судских полога (депозита), и друге послове одређене законом и другим прописима.

    Одјељење судске управе у свом саставу има унутрашње организационе јединице:
     1. Писарница и
     2.Одсјек за  опће и рачуноводствене-материјалне послове.

    Писарница обавља послове који се односе на пријем  и отпрему поште, вођење прописаних уписника и помоћних књига за све реферате, послове архивирања списа и издавања предмета из архиве, селекцију и сређивање архивске грађе, издавање увјерења о чињеницама о којима суд води евиденцију, припремање и израду извјештаја, дактилографске послове и друге послове који по својој природи спадају у дјелокруг писарнице.

    Одсјек за  опће и рачуноводствене-материјалне послове обавља послове којима се обезбјеђују услови за правилан рад и пословање суда, стара се да се послови у суду врше уредно и на вријеме,  обавља стручне послове у вези са остваривањем права и дужности запослених у  суду, припрема нацрте докумената, припрема кореспонденцију, врши  послове који се односе на рачуноводствено- материјално пословање суда и то тако да се осигура благовремено, законито и правилно вршење свих послова из надлежности одсјека , све врсте анализа и информација из области рачуноводствено-материјалних и финансијских послова,сва књижења, послове благајне, обрачуна плаћа и накнада по основу радног односа, послове ликвидатуре и фактурисања , набавке материјала, инвентара и опреме, потрошног материјала, послове око наплате новчаних казни и друге послове који по својој природи спадају у дјелокруг овог одсјека.

    Одјељење за земљишнокњижне послове

    Одјељење за земљишнокњижне послове (земљишнокњижни уред) води земљишне књиге односно књиге положених уговора, обавља послове укњижбе у земљишним књигама и доноси рјешења, води прописане евиденције, проводи одлуке суда и других органа у вези са некретнима, издаје увјерења о земљишнокњижном стању и обавља друге послове који по својој природи спадају у надлежност овог одјељења.

    Одјељење  изван сједишта суда  за подручје опћине Олово са Сједиштем у Олову

    Опћински суд у Високом има одјељење изван сједишта суда, за подручје опћине Олово са сједиштем у Олову које је саставни дио овог суда.
    Одјељење изван сједишта суда образује се законом.
    Одјељење изван сједишта суда трајно је смјештено у мјесту које се налази на подручју суда, али изван његовог сједишта.
    Одјељење изван сједишта суда обавља све послове из своје надлежности у складу са законом за подручје за које је одјељење образовано.

    1645 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1