• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Грачаници

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Публикације
  • Промотивни материјали

    ПРИРУЧНИК Судска разматрања случајева насиља у породици у Босни и Херцеговини

    23.05.2016.

    Писмо Високог судског и тужилачког вијећа и Удружења жена судија у Босни и Херцеговини

    Сврха Приручника је унапређење одговора правосуђа на насиље у породици и јачање досљедности судске праксе у предметима насиља у породици у Босни и Херцеговини. Иако је овај материјал први овакве врсте у Босни и Херцеговини, широм Сјеверне Америке, Западне и Сјеверне Европе те цијелог свијета има доста сличних извора.1 Та чињеница свједочи о изазову који насиље у породици представља за судове и шири кривичноправни систем. Доиста, насиље у породици једно је од најсложенијих и најтежих социјално-криминалних питања с којима се суочавају правосуђа и професионална заједница из кривичноправних система широм свијета. Као такав, овај ресурс може помоћи судовима у процјени и разумијевању предмета насиља у породици – укључујући продубљивање критичког разумијевања друштвених околности које се означавају као олакшавајуће или отежавајуће – може унаприједити судску праксу и повећати досљедност поступања у правосуђу. Осим тога, у складу са сврхом кажњавања дефинираном у кривичним законима, информације садржане у овој публикацији могу помоћи правосуђу да испуни своје задане циљеве:

    •  Друштвена осуда овог кривичног дјела;
    • Превентивни утјецај на починиоца како не би поновио исто кривично дјело;
    • Превентивни утјецај на друге да не почине ово кривично дјело; и
    • Повећање свијести грађана о опасности од овог кривичног дјела и правичности у кажњавању починилаца.2

    Приручник представља професионалну процјену чланова/чланица Судијског панела за насиље у породици и свих оних који су сарађивали на изради овог документа. Важно је напоменути да је овај ресурс први ове врсте – као ресурс о теми насиља у породици, али и по садржају и методологији која је кориштена приликом израде материјала. Тему насиља у породици предложиле су судије који су препознали да у судској пракси има простора за унапређења у овој области. Садржај су у потпуности израдиле судије – за судије. Иако су ову методологију подржали ДЦАФ/АИ и консултант, њихова подршка ограничена је на идентификацију и припрему материјала и ресурса за Судијски панел. Судијски панел је био одговоран за израду оквира и развој детаља за сваку препоруку која је представљена у овом приручнику.

    Нажалост, у реалности, насиље у породици утјече на наше заједнице и судове – а тај утјецај ће вјероватно и даље расти. Наша најбоља намјера је да заједно радимо на побољшању разумијевања овог проблема како бисмо унаприједили методе и механизме за његово рјешавање у оквиру правосуђа. Надамо се да ће овај приручник послужити као камен темељац за унапређење нашег разумијевања и проналажење иновативних рјешења за овај сложени проблем.

    Искрено,

    Ружица Јукић

    Почела промотивна медијска кампања Пројекта унапређење ефикасности правосуђа

    05.12.2014.

    Почела је промотивна медијска кампања Пројекта унапређење ефикасности правосуђа (Пројекат) који уз финансијску подршку Европске уније, Норвешке и Шведске проводи Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине. Кампања подразумијева емитовање промотивног видео спота и радио џингла путем електронских медија, ТВ и радио станица, БХРТ и РТРС које покривају подручја у којима се налазе циљни судови Пројекта. Видео спот се може погледати овдје.

    Израда видео спота и радио џингла је информативног и промотивног карактера и има за циљ информисање, повећање знања и разумијевања шире јавности, крајњих корисника судова о циљевима, активностима и резултатима Пројекта. Имплементација ове активности је само дио укупних активности из компоненте комуникације и видљивости Пројекта.

    ВСТВ БиХ ће наставити пружати подршку имплементацији активности које за циљ имају информисање и подизање свијести шире јавности, односно крајњих корисника судова, о правосуђу уопште, проблемима и препрекама с којима се судови и правосуђе суочавају, одлукама судова да заједно са Пројектом поправе и унаприједе ситуацију као и о улози донатора, ВСТВ-а БиХ и судова партнера у Пројекту, чиме се ствара јаснија и исправнија слика о постигнутим резултатима те обезбјеђује подршка и повјерење грађана у правосудне институције.

    За више информација молимо да се обратите Кабинету Предсједништва ВСТВ-а БиХ на телефон 033 707 570 или мобилни телефон 061 131 785.

    -КРАЈ-

    538 ПРЕГЛЕДА

    Права и дужности оштећених и свједока у кривичном поступку

    18.12.2012.

    У циљу бољег информисања лица која су оштећена кривичним дјелом, као и свједока у кривичном поступку, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ је припремила летак под називом "Упознај своја права и дужности".

    Овај летак оштећенима и свједоцима у кривичном поступку даје јасна и конкретна објашњења њихових права и обавеза, и на тај начин олакшава њихово судјеловање у кривичном поступку.
    Поред овога, оштећенима је на располагању и образац намијењен подношењу имовинско-правног захтјева у оквиру кривичног поступка.

    Примјена овог упутства и обрасца има за циљ олакшати остваривање права оштећених у кривичном поступку у БиХ, те пружити подршку оштећенима кроз осигуравање практичних информација о њиховом правном положају.

    Извор вијести: Високо судско и тужилачко вијеће БиХ
    • 1 - 3 / 3
    • 1