• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни привредни суд у Бијељини

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    МЕДИЈАЦИЈА

    27.11.2014.

    Медијација представља поступак у којем треће, неутрално лице (медијатор) помаже странкама у настојању да постигну обострано прихватљиво рјешење спора, при чему медијатор не може наметнути странкама рјешење спора (члан 2. Закона о поступку медијације - Службени гласник БиХ бр. 37/04).

    Најкасније на припремном рочишту, суд може, уколико оцијени да би то за странке имало сврху с обзиром на природу спора и друге околности, предложити странкама да спор ријеше у поступку медијације како је предвиђено посебним законом, а такав приједлог могу ставити и саме странке споразумно до закључења главне расправе (члан 86. Закона о парничном поступку - Службени гласник Републике Српске бр. 58/03, 85/03, 74/05, 63/07, 49/09, 61/13 - у даљем тексту: ЗПП и члан 4. Закона о поступку медијације - Службени гласник БиХ бр. 37/04).

    Ако је судски поступак већ у току, странке које су се споразумјеле да спор ријеше у поступку медијације, било на властиту иницијативу било на приједлог судије, дужне су о томе обавијестити судију који води поступак достављањем копије уговора о медијацији, у ком случају ће суд одгодити рочиште на период од најдуже 30 дана, јер је обавеза странака, када је парница у току да обавијесте суд о исходу поступка медијације одмах, а најкасније до дана одржавања претходно одгођеног рочишта због поступка медијације, достављањем споразума о нагодби који има снагу извршне исправе (члан 13., члан 14., члан 25. и члан 26. Закона о поступку медијације - Службени гласник БиХ бр. 37/04).

    Медијација је посебан облик посредовања којим се лицима у конфликту помаже да постигну бољу координацију својих активности како би били ефикаснији у процесу рјешавања спора и то у поступку који је много мање опречан и непријатељски и може придонијети да се однос страна побољша, па чак и онда ако сва питања у спору не буду потпуно ријешена, све од стране медијатора - посредника као неутралне стране која нема моћ да наметне договор већ служи више као неко ко асистира странама и тјера их да уложе максималан напор како би дошли до договора.

    Предност медијације у односу на судски поступак несумњиво лежи у томе што је медијација брза и ефикасна и спор се може ријешити у неколико дана или седмица, јефтинија је у односу на друге поступке и у сваком случају повољнија за странке јер странке саме долазе до рјешења и изграђују своје односе.

    За додатне информације о медијацији и одабиру медијатора са списка регистрованих медијатора, можете посјетити Интернет страницу Удружења медијатора БиХ на адреси www.умбих.цо.ба или изравно контактирати канцеларије Удружења медијатора БиХ на бројеве телефона 033/215-825 и 051/316-682, сваким радним даном.

    1184 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1