• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни суд у Бијељини

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Плаћање такси

    07.09.2010.

    У поступку пред судовима плаћају се судске таксе по одредбама Закона о судским таксама (Службени гласник Републике Српске број 73/08, 49/09, 67/13 , 63/14 . 66/18 ,67/20), као и Таксене тарифе која је његов саставни дио.
                Таксе прописане Законом о судским таксама и Таксеном тарифом плаћају лица по чијем приједлогу или у чијем интересу се предузимају радње у поступку пред судовима.
                За поднеске и за записнике који замјењују поднеске таксу је дужно да плати лице које их подноси, односно лице на чији захтјев се саставља записник.
                 За одлуку првостепеног суда таксу је дужан да плати тужилац, односно предлагач, а за судско поравнање таксу су дужне да плате обје стране, уколико у поравнању није другачије уговорено.
                За одлуку другостепеног суда и за одлуку по ванредном правном средству, судску таксу је дужан да плати подносилац жалбе, односно лице у чијем интересу је покренут поступак по ванредном правном средству.
                 Обавеза плаћања таксе настаје:
                - за поднеске (тужбе, одговоре на тужбе, жалбе и друга правна средства) - када се предају суду, односно када се изврши обаручун таксе, ако њен износ зависи од вриједности предмета спора, а за поднеске предате на записник - када је записник састављен;
                - за судске преписе - када се затраже од суда;
                - за судске одлуке - када се објаве, а ако странка није присутна објављивању или ако одлука није јавно објављена - када се странци или њеном заступнику достави препис одлуке;
                - судска поравнања - када се закључе;
                - за паушалну таксу у поступку расправљања заоставштине - када рјешење о насљеђивању постане правоснажно;
                - у поступку принудног поравнања, ликвидације и стечаја - када рјешење којим се одобрава закључење поравнања, односно одлука о диоби у поступку ликвидације, тј. одлука о главној диоби у поступку стечаја постану правоснажни;
                - за остале радње - када се затражи њихово предузимање.
                 Такса се плаћа најкасније у року од 15 дана од дана настанка таксене обавезе, ако Законом о судским таксама није другачије одређено.
                 За поднеске и одлуке у управним споровима у стварима пензијског, инвалидског и здравственог осигурања, дјечијег додатка, старатељства, усвојења и социјалне помоћи, такса се плаћа само ако тужба буде правоснажно одбијена или одбачена.
                 Недовољно плаћена или неплаћена такса не задржава ток судског поступка, ако Законом о судским таксама није другачије одређено.
                Ако таксени обвезник захтијева, суд је дужан да прими поднеске који нису таксирани или су недовољно таксирани.
    Плаћања судске таксе у управним споровима

    За тужбу у управном спору плаћа се судска такса у износу од 100 КМ, а у споровима из здравственог, пензијског и инвалидског осигурања, дјечијег додатка, старатељства, усвојења и социјалне помоћи плаћа се такса у износу од 20 КМ.
    За пресуду у поступку у управном спору плаћа се :

    1. када је предмет спора процјењив - 1% од вриједности спорног предмета, с тим да не може бити мања од 100 КМ ни већа од 5.000 КМ,
    2. кад је предмет спора непроцјењив - 100 КМ
    3. кад је ријеч о споровима из здравственог, пензијског и инвалидског осигурања, дјечијег додатка, старатељства, усвојења и социјалне помоћи, такса на пресуду плаћа се у износу од 20 КМ

    За поднеске и одлуке у управним споровима у стварима здравственог, пензијског и инвалидског осигурања, дјечијег додатка, старатељства, усвојења и социјалне помоћи, такса се плаћа само ако тужба буде одбијена.

    За захтјев за ванредно преиспитивање судске одлуке плаћа се такса у двоструком износу од таксе која се плаћа за тужбу.


    Плаћање судске таксе за увјерење о невођењу кривичног поступка
    Такса за увјерење о томе да се против неког лица не води кривични поступак износи 15 КМ ( 5 КМ за поднесак којим се тражи издавање увјерења и 10 КМ за издато увјерење ) и плаћа се у једном од напријед наведених основних  судова, у ком се подноси образац  захтјева за издавање овог увјерења.


    Плаћање судске таксе за признање одлука иностраног суда

    Према Закону о судским таксама на приједлог за признавање одлуке иностраног суда о статусним стварима плаћа се такса у износу од 200,00 КМ, на рјешење о признавању стране судске одлуке такође 200,00 КМ и на жалбу против рјешења 300,00 КМ.

    • 1 - 1 / 1
    • 1