• logo
  • osnovna stranica
  • Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Подношење притужби

    22.09.2011.

    У складу са чланом 224. став 5. Закона о кривичном поступку РС („Службени гласник“ РС број 53/12,91/17 и 66/18) чланом 46 б и чланом 26 Закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске („Службени гласник“ РС број:15/21) оштећени и подносилац пријаве који нису задовољни одлуком тужиоца на донесену наредбу о неспровођењу истраге или на наредбу о обустави истраге, или одлуком тужиоца да одустане од кривичног гоњења до потврђивања оптужнице,могу поднијети притужбу у року од осам дана главном окружном јавном тужиоцу.Притужба се подноси писмено.

    Главни окружни јавни тужилац након што тужилаштво заприми притужбу покреће процедуру њеног рјешавања у складу са прописима.

    Одлучујући по притужби, главни окружни јавни тужилац може притужбу одбити, усвојити или одбацити.

    Уколико оцијени да је тужилац поступио у складу са Законом, да је његова одлука била законита, главни тужилац ће рјешењем одбити притужбу као несновану.

    Уколико оцијени да тужилац није потпуно провео истрагу, односно није донио закониту одлуку и утврди да предмет не би требао бити ријешен, главни тужилац ће усвојити притужбу, укинути одлуку и дати даље инструкције за наставак рада на предмету.Уколико оцијени да је притужба неблаговремена или је изјављена од стране неовлашћеног лица, главни тужилац ће такву притужбу одбацити.

    Право на поднешење притужбе имају подносилац пријаве и оштећени а на рјешење главног окружног тужиоца само оштећени има право приговора главном републичком тужиоцу. Рјешењем којим се усваја приговор, главни републички тужилац ће издати обавезујуће упутство поступајућем тужиоцу да предузме, односно да настави кривично гоњење. Против рјешења главног републичког тужиоца приговор није дозвољен. 

    506 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1