• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни суд у Бањој Луци

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судске таксе

    02.09.2010.

    У поступку пред судовима плаћају се судске таксе по одредбама Закона о судским таксама (Службени гласник Републике Српске број 73/08,49/09, 67/13, 63/14, 66/18 и 67/20), као и Таксене тарифе која је његов саставни дио.

                Таксе прописане Законом о судским таксама и Таксеном тарифом плаћају лица по чијем приједлогу или у чијем интересу се предузимају радње у поступку пред судовима, за који је овим законом утврђено плаћање таксе.

                За поднеске и за записнике који замјењују поднеске таксу је дужно да плати лице које их подноси, односно лице на чији захтјев се саставља записник.

                 За одлуку првостепеног суда таксу је дужан да плати тужилац, односно предлагач, а за судско поравнање таксу су дужне да плате обје стране, уколико судским поравнањем није другачије уговорено.

                За одлуку другостепеног суда и за одлуку по ванредном правном средству, судску таксу је дужан да плати подносилац жалбе, односно лице у чијем интересу је покренут поступак по ванредном правном средству.

               Када су у складу са одредбама овог закона таксу дужна да плате два или више лица заједно, њихова обавеза је солидарна.

                Уз поднесак (тужба, приједлог, правни лијек и др.) се обавезно доставља доказ о плаћеној такси.

                У случају да странка достави суду поденсак без доказа о плаћеној такси, суд ће позвати странку, да уплати дужну таксу у року од осам дана и упозориће је на посљедице неплаћања. Суд ће позвати стрању и писменим путем, да уплати дужну таксу, ако странка преда поднесак путем поште без доказа о плаћеној такси, странка не присуствује судској радњи за коју настаје обавеза плаћања таксе. Уколико странка не уплати таксу у заданом року, суд ће наставити поступак и приступити принудној наплати таксе у складу са одредбама закона.

                            Обавеза плаћања таксе настаје:

                - за  тужбу и поднеске -даном подношења тужбе, односно поднесака;

           - за судске одлуке - даном доношења судске одлуке, а уколико једна од странака није присуствовала главној расправи, од дана достављања писаног обавјештења о датуму доношења одлуке, односно даном достављања одлуке ако се достављање врши у складу са законским одредбама о достављању;

                - за судско поравнање - када се закључи;

         - за паушалну таксу у поступку расправљања заоставштине - даном доношења рјешења о насљеђивању;

                - у поступку стечаја - даном доношења рјешења о главној диоби у поступку стечаја;

               - у поступку ликвидације-даном доношења рјешења о закључењу ликвидационог псотупка;

                    - за судске преписе-када се затраже од суда и

                - за остале радње - када се затражи њихово предузимање.

                За поднеске и одлуке у управним споровима у стварима пензијског, инвалидског и здравственог осигурања, дјечијег додатка, старатељства и социјалне помоћи, такса се плаћа само ако тужба буде одбијена или одбачена. Таксена обавеза настаје даном правоснажности одлуке којом је тужба одбијена или одбачена.

     Од плаћања таксе ослобођени су:

            а) Република Српска и њени органуи који се финансирају из буџета Републике Српске,

            б) јединице локалне самоуправе,

            в) издржавана лица у поступцима утврђивања и остваривања права по основу законског издржавања,

            г) лица у споровима у вези са остваривањем њихових права из радног односа.

     Такса се не плаћа на:

               а) поднеске и одлуке суда у свим судским поступцима у остваривању права и статуса породица погинулих бораца Војске Републике Српске, као и породица цивилних жртава рата,

              б) поднеске и одлуке суда којим ратни војни инвалиди воде поступак за остваривање права из борачко-инвалидске заштите,

               в) поднеске којим се тражи издавање увјерења и на увјерење о остваривању права из здравственог и пензијско-инвалидског осигурања и увјерења потребног за заснивање радног односа,

               г) на поднеске и одлуке суда у свим поступцима покренутим ради остваривања статуса и права утврђених прописом којим се уређује заштита жртава ратне тортуре,

              д) на поднеске и одлуке суда у свим поступцима које воде лица која пријављују и лица која трпе штетне посљедице због пријављивања корупције и због корупције,

                  ђ) на поднеске и одлуке суда у свим поступцима које воде лица за заштиту права на суђење у разумном року,

                 е) на поднеске и одлуке суда у свим поступцима које воде корисници бесплатне правне помоћи.

     Суд може ослободити таксеног обвезника од плаћања таксе ако би плаћањем таксе, имајући у виду висину средстава из којих се обвезник и чалнови његовог домаћинства издржавају, та средства била у толикој мјери умањена да би тиме била угрожена њихова егзистенција.

    Суд може одлуком, на захтјев таксеног обвезника, у писаној форми, ослободити од плаћања таксе таксеног обвезника ако је евидентиран као лице које је претрпјело материјалну штету изазвану ванредном ситуацијом у Републици Српској и ако му је због материјалне штете настале усљед ванредне ситуације у Републици Српској привремено или трајно угрожена егзистенција.

              Одлуку о ослобађању од плаћања таксе доноси суд на писмени захтјев таксеног обвезника.

              Прије доношења одлуке суд ће процијенити све околности, а нарочито ће узети у обзир вриједност мјеродавну за наплату таксе, укупан приход и имовину таксеног обвезника и чланова његовог домаћинства, као и број лица која таксени обвезник издржава.

              Протв одлуке суда у вези са захтјевом за ослобађање од плаћања таксе није дозвољена посебна жалба.

             Суд може у току поступка укинути рјешење о ослобађању од плаћања таксе ако утврди да је таксени обвезник у могућности да плати таксу.

             Ослобађање од обавезе плаћања таксе односи се само на таксеног обвезника коме је то ослобађање признато.

             Лице које је платило таксу коју није било дужно да плати или је таксу платило у износу већем од прописаног, као и лице које је платило таксу за судску радњу, а та радња из било ког разлога није извршена, има право на поврат таксе.

           Поступак за поврат таксе покреће се на захтјев лица које је платило таксу, а у поступку поврата таксе не плаћа се такса.

           Захтјев за поврат таксе подноси се надлежном суду у року од 30 дана од дана када је такса плаћена, односно од дана сазнања да судска радња није извршена, а најкасније у року од двије године од дана када је такса плаћена.

    • 1 - 1 / 1
    • 1