• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво
    Херцеговачко-неретванског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Оптужнице
  • Притвори
  • Притворски предмети

    ТУЖИТЕЉСТВО ПРЕДЛОЖИЛО ПРИТВОР ПРОТИВ М.Т. ЗБОГ КАЗНЕНОГ ДЈЕЛА „ТЕШКА ТЈЕЛЕСНА ОЗЉЕДА“ И „НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ“

    19.07.2023.

    Жупанијско/Кантонално тужитељство ХНЖ/К Мостар је дана 18.07.2023. године поднијело Приједлог за одређивање притвора Опћинском суду у Мостару, против осумњиченог М.Т. (1995.), из Мостара, због постојања основане сумње да је починио казнено дјело „Тешка тјелесна озљеда“ из чл. 172. ст. 1. у стјецају са казненим дјелом „Насилничко понашање“ из чл. 362. ст. 2. КЗ Ф БиХ.

     

    Осумњиченом М.Т. се ставља на терет, да се дана 17.07.2023 године, око 01,10 сати, у насељу Текија у Мостару, заједно са  Р. М. и В. Ш. довезао у возилу Голф  В, којим је управљао Р. М., из правца моста Хасана Бркића до мјеста гдје су на клупи поред пута сједиле двије мушке особе М. Ј. и оштећени Х. Л., те су се ту зауставили и нагло изишли из возила, па је сувозач М. Т. ничим изазван од стране ове двије особе које су сједиле на клупи, без повода и разлога, упорабом дрвене палице замахнуо и ударио палицом оштећеног Х. Л. у предјелу главе, након чега је оштећени пао на земљу, да би га потом сва тројица наставили ударати, на који начин су му нанијели тешке тјелесне озљеде у виду пријелома прста руке, те озљеде у предјелу главе и тијела.   

     

    Притвор је осумњиченом М.Т. предложен из разлога јер нарочите околности оправдавају бојазан да ће поновити казнено дјело, а за то казнено дјело може се изрећи казна затвора у трајању од 3 (три) године или тежа казна.

     

    Сва тројица осумњичених су испитани у Тужитељству и у односу на Р. М. и В. Ш. није предложено одређивање притвора из разлога што за то нису постојали законски разлози и поступак према њима ће се водити у редовитој процедури.

     

    Жупанијско тужитељство ХНЖ/К у сурадњи са МУП-ом ХНЖ/К наставља са подузимањем истражних радњи у овом предмету у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима су почињена ова казнена дјела.

                                                                       

    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела, јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“

     

    410 ПРЕГЛЕДА

    ПОДНЕСЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ПРОТИВ А.Ф. ЗБОГ КАЗНЕНОГ ДЈЕЛА ТРГОВИНА ЉУДИМА

    13.07.2023.

    Жупанијско/Кантонално тужитељство ХНЖ/К Мостар је дана 13.07.2023. године поднијело Приједлог за одређивање притвора Жупанијском суду Мостар, против осумњиченог А.Ф. (1991.), из Мостара, због постојања основане сумње да је починио казнено дјело Трговина људима из чл. 210а. ст. 1. КЗ Ф БИХ, на начин да је тијеком 2020. године и 2021. године  у Мостару, те на ширем подручју ХНЖ и Федерације БиХради стјецања протуправне имовинске користи, једну женску особу пријетњом и упорабом силе присиљавао на пружање сексуалних услуга за новац.

    Притвор је осумњиченом предложен из разлога јер нарочите околности указују да ће ометати казнени поступак утјецајем на свједока и јер нарочите околности оправдавају бојазан да ће поновити казнено дјело, а за то казнено дјело може се изрећи казна затвора у трајању од 3 (три) године или тежа казна.

    Наиме, ради се о наставку оперативних акција „ХУМ“ и „ХУМ И“ које активности под надзором Жупанијског тужитељства ХНЖ/К подузимају полицијски службеници Федералне управе полиције (ФУП), а које су усмјерене на откривање и процесуирање организиране криминалне скупине која се специјализирала за организирану трговину људима у сврху стјецања протуправне имовинске користи.

    Жупанијско тужитељство ХНЖ/К у сурадњи са Федералном управом полиције (ФУП) наставља са подузимањем истражних радњи у овом предмету у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима је почињено ово казнено дјело.

     

    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела,  јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“

    423 ПРЕГЛЕДА

    АДЕМУ ЖИЛИЋУ, НАЗИЛУ ШЕХИЋУ И АРИФУ БЕАДИНИЈУ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗБОГ К. Д. ТЕШКА КРАЂА

    20.02.2023.

    На приједлог Жупанијског тужитељства ХНЖ/К Мостар, рјешењем Опћинског суда у Мостару од 17.02.2023. године, одређен је притвор у трајању од најдуље 30 дана, Адему Жилићу (1986.), из Тузле, Назилу Шехићу (1980.), из Тузле и Арифу Беадинију (1972.), из Тузле, због основане сумње да су као супочинитељи починили продуљено казнено дјело „Тешка крађа“ из чл.287 ст.1 тч. а) КЗ Ф БиХ.

                Наиме, осумњиченима се ставља на терет да су се дана 14.02.2023. године око 23,00 сати, у Мостару на адреси Салаковац бб, заједнички и договорно, довезли путничким моторним возилом марке Ауди А4, у којем су се налазили Адем Жилић и Назил Шехић и путничким моторним возилом марке Ауди Q 7, којим је управљао Ариф Беадини, у непосредну близину угоститељског објекта „Фаст фоод Олимпијада“ вл. З. П. и паркирали возило у шуму, те пришли УО, а потом су Адем Жилић и Назил Шехић, упорабом подесног алата поломили цилиндрични уложак браве на улазним металним вратима, те извршили преметачину ствари и за себе присвојили новац у износу од око 150,00 КМ, неколико боца алкохолног пића, извјесну количину хране, те два даљинска управљача за ТВ, након чега су отишли у трговину мјешовите робе „Лери“, која се налази на адреси Салаковац бб Мостар, вл. А. М. и која је у близини УО „Фаст фоод Олимпијада“, те упорабом подесног алата отворили заштитну металну решетку која се налазила на улазним вратима, а потом и врата, те у унутрашњости објекта  извршили преметачину ствари и пронашли, те за себе присвојили извјесну количину цигарета марке „Маллборо“, „Дрина“ и „Ротхманс“ у вриједности од око 200,00 КМ, новац у износу од око 250,00 КМ и нешто ситног новца у Еурима и КМ, након чега су позвали Арифа Беадинија да дође по њих са возилом  марке Ауди Q 7, па су се сви заједно тим возилом удаљили у њима познатом смјеру, да би потом Адем Жилић, у циљу да сакрије почињење казненог дјела, ПУ Мостар пријавио крађу возила марке Ауди А4, којег су користили при извршењу казненог дјела.

     Опћински суд у Мостару је оцијенио да је сасвим утемељено и оправдано одређивање притвора осумњиченима, јер нарочите околности оправдавају бојазан да ће поновити казнено дјело, а за то казнено дјело може се изрећи казна затвора у трајању од 3 (три) године или тежа казна.

     Сва тројица осумњичених су вишеструки повратници у почињењу казнених дјела против имовине.

     ПУ Мостар, по налогу жупанијског тужитеља наставља са подузимањем истражних радњи у овом предмету у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима је почињено ово казнено дјело.

     

    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела, јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“

    532 ПРЕГЛЕДА

    АДМИРУ БИСЛИМИУ ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ЗБОГ РАЗБОЈСТВА И ТЕШКЕ КРАЂЕ

    03.02.2023.

    На приједлог Жупанијског тужитељства ХНЖ/К Мостар, рјешењем Опћинског суда у Мостару од 02.02.2023. године, одређен је притвор у трајању од најдуље мјесец дана, Адмиру Бислимиу, зв. „Адо“ (1988.), настањен у Мостару, због основане сумње да је починио казнено дјело Разбојство у стјецају са казненим дјелом Тешка крађа.

     

    Наиме, Адмир Бислими се сумњичи да је:

     

    ·дана 28.01.2023. године, око 17,00 сати у Мостару у ул. Фрањевачка 30 А, у хаустору зграде, пришао оштећеној В. Д., и упорабом физичке силе отео јој из руку новчаник у којем се налазило око 70,00 КМ, банковна картица, за који новчани износ је прибавио себи противправну имовинску корист;

     

    ·дана 28.01.2023. године, око 10,00 сати у Мостару, у ул. Кнеза Вишеслава бб, из уреда оштећеног И. Т., отуђио мобилни телефон марке иПхоне “СЕ”, вриједности око 800,00 КМ и исти присвојио, за који износ је прибавио себи противправну имовинску корист;

    ·дана 30.01.2023. године, око 10,00 сати у Мостару, у ул. Фрањевачка 30 А, са леђа пришао оштећеној З. Б. која је улазила у зграду, а затим ногом спријечио да затвори врата, те је ухватио за руке и упорабом силе и физичке снаге оборио на тло, те претраживао њену торбу и пвц вреће, с циљем да присвоји њен новчаник с новцем, али како исти није пронашао у страху да не буде затечен од пролазника, побјегао са лица мјеста.

     

    Опћински суд у Мостару је оцијенио да је сасвим утемељено и оправдано одређивање притвора осумњиченом, јер нарочите околности оправдавају бојазан да ће поновити казнено дјело, а за то казнено дјело може се изрећи казна затвора у трајању од 3 (три) године или тежа казна.

      

    Такођер, осумњичени Адмир Бислими је вишеструки повратник у почињењу казнених дјела против имовине.

     

    ПУ Мостар, по налогу жупанијског тужитеља наставља са подузимањем истражних радњи у овом предмету у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима су почињена ова казнена дјела.

     

     

    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела,  јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“

    541 ПРЕГЛЕДА

    ПОДНЕСЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ПРОТИВ С.Г. зв.“ГОЛА“ (р.1995.) ИЗ МОСТАРА

    09.09.2022.

    Жупанијско/Кантонално тужитељство ХНЖ/К Мостар је дана 09.09.2022. године поднијело Приједлог за одређивање притвора Жупанијском суду Мостар, осумњиченом С.Г. зв. „Гола“ из Мостара, због постојања основане сумње да је починио казнено дјело „Убојство“ у покушају, у стјецају са казненим дјелима „Протуправно лишење слободе“ КЗ Ф БиХ и „Неовлаштено набављање, држање или продаја оружја или битних дијелова за оружје“ прописано у чл. 65. ст.1. тч. а) у вези са чл. 6. Закона о оружју и стрељиву ХНЖ/К.    

    Наиме, осумњичени С.Г. се терети да је дана 07.09.2022.године око 19:00 сати, возећи се возилом Голф В, из правца Драчевица према Мостару, којим возилом је исти управљао, док су осумњичени А. П. и В. Б. сједили на мјесту сувозача, односно, мјесту путника, кренули у потјеру за возилом Фиат Браво, којим је управљао С.А., док се М.А. налазио на мјесту сувозача, па су пратећи наведено возило на локалитету Гнојнице, Град Мостар, точније код салона намјештаја „Адонис“, осумњичени С. Г., хтијући лишити живота оштећеног М.А., из пиштоља марке Глоцк 9X19 мм, испалио више метака у његовом правцу, од којих га је један метак погодио у предјелу десног рамена, услијед чега је задобио озљеду за сада неутврђеног ступња, да би затим настављајући пратити наведено возило, истом препријечили пут на локалитету Бишће поље код бензинске црпке „Енергопетрол“, након чега су сва тројица осумњичених изашли из возила, те пришли С. А., извукли га са мјеста возача возила, ударали га по свим дијеловима тијела, те с циљем да га протуправно лише слободе, одвукли га до пртљажника возила Голф В, у намјери да га убаце у пртљажник, у којем тренутку их је у томе спријечио полицајац, који се затекао на мјесту догађаја, те је истога дана, осумњичени С.Г. код себе неовлаштено држао оружје, пиштољ марке Глоцк 9X19 мм, иако је био свјестан и знао да нема важећу исправу о оружју.  

                Притвор осумњиченом С.Г. је предложен из разлога јер нарочите околности оправдавају бојазан да ће довршити покушано казнено дјело, а за то казнено дјело може се изрећи казна затвора најмање од три године или тежа казна.

    Другоосумњичени А. П. и трећеосумњичени В. Б. се сумњиче да су као супочинитељи починили казнено дјело „Протуправно лишење слободе“ КЗ Ф БиХ и према њима није предложена мјера притвора, из разлога јер не постоје законски разлози за њезино предлагање и одређивање.

                  Жупанијско тужитељство ХНЖ/К Мостар наставља са истрагом против свих троје осумњичених и заједно са МУП-ом ХНЖ/К Сектор криминалистичке полиције подузима и друге истражне радње у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима су почињена ова казнена дјела 


    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела,  јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“
        

      

    608 ПРЕГЛЕДА

    ПОДНЕСЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ПРОТИВ А.В. И А.В. ИЗ КОЊИЦА

    06.07.2022.

    Жупанијско/Кантонално тужитељство ХНЖ/К Мостар је поднијело Приједлог за одређивање притвора Жупанијском суду Мостар, осумњиченима А.В. (1988.), из Коњица и А.В. (1958.), из Коњица, за које постоји основана сумња да је првоосумњичени А. В. као супочинитељ  у стјецају починио казнена дјела Убојство у покушају, Изазивање опће опасности из КЗ-а Ф БиХ и казнено дјело из чл. 65. ст. 1.(а) Закона о оружју и стрељиву ХНЖ/К-а, а другоосумњичени А. В. као супочинитељ у стјецају починио казнена дјела Убојство у покушају и Изазивање опће опасности из КЗ-а ФБиХ.

    Наиме, осумњичени се терете да су као супочинитељи, ноћу 04.07.2022. године око 23,40 сати у улици Колонија у Коњицу, испред улаза  у зграду Пивнице, починили горе наведена казнена дјела, на начин да су пуцањем из ватреног оружја (пиштоља) у смјеру оштећеног Х.Л. и уз упорабу металне палице и држалице од сјекире оштећеном нанијели пет простријелних рана у предјелу обје наткољенице и лијевој поткољеници, двије устријелне ране на десној руци, те озљеде чела и лица, због којих тешких тјелесних озљеда је оштећени журно превезен у СКБ Мостар, гдје је подвргнут оперативном захвату.

    Притвор је осумњиченима А.В. и А.В. предложен из разлога јер постоји бојазан и нарочите околности да ће ометати казнени поступак утјецајем на свједоке догађаја, те јер се ради о казненом дјелу за које се може изрећи казна затвора од 10 година или тежа казна, које казнено дјело је посебно тешко с обзиром на начин извршења или посљедице казненог дјела, па би пуштање на слободу осумњичених резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда.

    Жупанијско тужитељство ХНЖ/К Мостар и ПУ Коњиц подузимају и друге истражне радње у циљу утврђивања свих чињеница и околности под којима су почињена ова казнена дјела.

                 

    Напомена:
    „Према начелу претпоставке невиности из чл. 3. ст. 1. ЗКП-а Ф БиХ, сватко се сматра невиним за казнено дјело док се правомоћном пресудом суда не утврди његова кривња, ради чега потврђивањем оптужнице против одређене особе за конкретно казнено дјело, не представља њену казнену одговорност за почињење казненог дјела,  јер се кривња починитеља утврђује правомоћном пресудом.“

    640 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 6 / 8
    • 1
    • 2