• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво
    Зеничко-добојског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Надлежност

    12.07.2010.

    Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона успостављено је Одлуком Високог судског и тужитељског вијећа Босне и Херцеговине на сједници одржаној 28.01.2004. године и као самосталан И  независан државни орган има основни задатак на откривању и гоњењу учинитеља кривичних дјела, као и да врши и друге Законом одређене послове. Послове из своје надлежности Тужилаштво обавља са тужитељима, државним службеницима И намјештеницима.

    Основна функција Тужилаштва као државног тијела, је да предузима Законом одређене радње у циљу откривања и гоњења учинитеља кривичних дјела, да предузима Законом одређене мјере за заштиту интереса заједнице, заштите људских права И слобода, да врши и друге послове одређене Законом о Кантоналном тужилаштву Зеничко-добојског кантона.

    Тужилаштво је успостављено са јурисдикцијом за цијелу територију Зеничко-добојског кантона. У вршењу своје функције, тужиоци овог тужилаштва поступају пред Кантоналним судом у Зеници те пред Опћинским судовима у Зеници, Какњу, Високом, Завидовићима, Жепчу и Тешњу.

    Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона врши своју функцију у складу са Уставом Босне и Херцеговине, Уставом Федерације Босне и Херцеговине и Уставом кантона, те на основу закона Босне и Херцеговине, Федерације БиХ и Кантона.

    У оквиру својих надлежности, тужилаштво подузима све потребне мјере И радње на заштити људских права и грађанских слобода које гарантира Устав Босне и Херцеговине, Устав Федерације Босне и Херцеговине и Устав Кантона, као и остваривање права и интереса правних особа утврђеним законом, те осигурава уставност и законитост.

    1783 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1