• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво Тузланског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Водич за приступ информацијама

    Водич за приступ информацијама под контролом Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона

    05.09.2011.

    Водич за приступ информацијама под контролом Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона


    1. Увод

    Овај детаљан Водич сачињен је са циљем да помогне подносиоцима захтјева да остваре своја
    права у складу са Законом о слободи приступа информацијама у Федерацији БиХ (ЗОСПИ ФБиХ).
    Водич ће Вам помоћи да сазнате више о томе како можете приступити информацијама које су у
    посједу Кантоналног тужилаштва ТК.

    Конкретно овај водич:

    - садржи једноставне инструкције за сачинањавање захтјева
    - обавјештава Вас о процедури и роковима којих се Кантонално тужилаштво ТК мора придржавати током обраде Ваших захтјева
    - обавјештава Вас о околностима под којим Вам приступ  информацији може бити ускраћен
    - садржи инструкције о подношењу жалби на одлуке које су донешене у складу са Законом
    - предлаже путем једног примјерка како би се  захтјев за приступ информацијама требао попунити
    - садржи Одлуку Кантоналног тужилаштва ТК тузла о трошковима умножавања захтјеваних информација

    Ако имате додатних питања о процедури у складу са Законом о слободи приступа информацијама у ФБиХ, молимо контактирајте стручног савјетника за односе с јавношћу који ће Вам пружити сву потребну помоћ. Надамо се да ће Вам информације у овом Водичу бити од користи. Позивамо Вас да нам поставите питања или пак дате препоруке које ће доприњети слиједећем издању овог Водича.


    2. Која права имате у складу са Законом о слободи приступа информацијама у ФБиХ

    Закон о слободи приступа, информацијама у ФБиХ („Службене новине федерације БиХ бр.32/2000 и 2001“, објављен 24.јула 2001 године), гарантује Вам право на приступ информацијама које су у посједу и под контролом Кантоналног тужилаштва ТК. Како би остварили ово право требате поднијети писмени захтјев Кантоналном тужилаштву ТК у којем је наведена информација коју тражите заједно са вашим именом и адресом. Кантонално тужилаштво ТК  има рок од  15 дана  од датума пријема Вашег захтјева да одговори на захтјев уколико посједује  и има под контролом информације које захтјевате.. Уколико Кантонално тужилаштво ТК  није надлежно за информацију коју сте тражили има обавезу да упути Ваш захтјев одговарајућем надлежном јавном органу.
    Имајте на уму да Кантонално тужилаштву ТК  нема право да наплаћује трошкове и таксе  за захтјев за приступ информацијама. Од Вас се може тражити само да платите трошкове умножавања копија  и то уколико су инфомације на преко 10 страница текста , а Тужилаштво је дужно да Вас унапријед обавијести о таквим трошковима. Како би вам олакшали приступ информацијама Кантонално тужилаштво ТК мора припремити одређене информативне документе  у складу са  ЗОСПИ у ФБиХ, који Вам морају бити  на располагању.То су слиједећи документи:

    • Водич за приступ информацијама у посједу и под контролом Кантоналног тужилаштва ТК
    • Индеx регистар информација под контролом Кантоналног тужилаштва ТК који садржи  и регистар дјелатности Кантоналног тужилаштва ТК
    • Тромјесечне статистичке податке, које садрже статистичке податке о броју захтјева за приступ информацијама, утврђене изузетке, одлуке донесене у току поступка и коначне одлуке које су донесене од стране Кантоналног тужилаштва ТК
    • Годишњи извјештај који садржи информације о функцијама, раду, организационој структури и финансијском пословању Кантоналног тужилаштва ТК

    Сви ови документи су Вам доступни на захтјев и на wеб страници Тужилаштва www.тузиластвотк.цом.ба. Молимо Вас да контактирате Одјел за односе са јавношћу у Кантоналном тужилаштву ТК, који ће вам доставити копије докумената. Такођер Вас молимо да прочитате ове документе који ће Вам помоћи да  прецизније формулишете захтјеве, што Кантоналном тужилаштву ТК олакшава поступак обраде и достављања информација које тражите.


    3.Како дјелује Закон о слободи приступа информацијама у ФБиХ?

    3.1. Ко има обавезу да одобри приступ информацијама?

    Закон о слободи приступа информацијама у ФБиХ се примјењује на све „јавне органе“ – који формирају комплетну власт, као и институције под контролом власти (као што су комунална предузећа, болнице, регулаторне агенције, корпорације у власништву, или под контролом Владе, итд...). Закон дефинише јавне органе као све органе власти и то: законодавне, извршне, судске, органе управе, органе које обављају јавну функцију, а именовани су или установљени у складу са законом, као и правна лица која су у власништву или које конролира таква институција. Сви ови органи су обавезни да одговарају на захтјеве за приступ информацијама у складу са ЗОСПИ ФБиХ.

    3.2. Које врсте информација можете добити?
    ЗОСПИ у ФБиХ вам даје право да тражите приступ било којој инфомацији која је под контролом Кантоналног тужилаштва ТК, било да се ради само о једном реду или читавим досјеима.
    Није важан начин чувања информације од стране Кантоналног  тужилаштва ТК (документи чувани у компјутерским системима су такођер покривени Законом и Индекс регистром за приступ информацијама). Такођер  није важан начин на који је Кантонално тужилаштво ТК  класифицирало захтјев за информацију у складу са интерним правилима.

    3.3. На који начин можете тражити информацију?
    Приступ информацији требате тражити од Кантоналног  тужилаштва ТК , уколико сматрате да посједује инфомацију и да може обрадити Ваш захтјев. Ако нисте сигурни да Кантонално тужилаштво ТК посједује информацију , контактирајте Одјел за односе с јавношћу, који ће Вам пружити помоћ у границама својих могућности. Такођер,  можете проучити  „ Индеx Регистар“ , који се може захтјевати од Кантоналног тужилаштва ТК или прегледати на wеб Страници Кантоналног тужилаштва ТК . Индеx регистар садржи дјелатности којима се Кантонално тужилаштво ТК бави, те регистар  информација које су у посједу и под контролом овог Тужилаштва.

    3.4. Прије него што поднесете  захтјев за приступ информацијама у складу са ЗОСПИ у ФБиХ, покушајте добити информацију на неформалан начин.
    Прије него што поднесете формални захтјев  за приступ информацијама у складу са ЗОСПИ у ФБиХ контактирајте Одјел за односе с јавношћу   Кантоналног тужилаштва ТК ради могућности да се неке актуелне информације о кривичним дјелима могу  добити неформално и саопћити без захтјева. Ако Тужилаштво није у могућности или није спремно да подјели информацију са Вама на неформалан начин,  можете поднијети формалан захтјев у складу са ЗОСПИ у ФБиХ.

    3.5. Стратешки инспланирајте ЗОСПИ у ФБиХ захтјев
    Биће вам од помоћи ако пажљиво испланирате свој  захтјев за приступ информацијама. Морате знати које информације желите, колико желите потрошити  новца на умножавање захтјеваних докумената и на којим основама би Ваш захтјев могао бити одбијен од стране Кантоналног тужилаштва ТК. (видјети опис ЗОСПИ у ФБиХ изузетака, чланови 6., 7., 8. и 9.)

    3.6. Пошаљите  захтјев за приступ информацијама Кантоналном тужилаштву ТК
    Захтјев требате послати Одјелу за односе с јавношћу у Кантоналном тужилаштву ТК, уколико сматрате да Тужилаштво посједује и има контролу за  информацију коју тражите. Захтјеви морају бити у писаном облику на једном од службених језика БиХ и на њима мора бити назначено Ваше име и презиме, као и Ваше контакт информације. Морате обезбједити довољно детаља о врсти и / или садржају информације коју тражите (додатни елементи се траже код захтјева за личне информације, видјети у даљем тексту). Ово су елементи које мора садржавати сваки захтјев за приступ информацијама у складу са ЗОСПИ ФБиХ.

    Примјер захтјева се налази у прилогу овог Водича.
    Захтјев мора дефинисати оно што желите, што је могуће јасније. Добро сачињен захтјев за приступ информацијама би требао садржавати све информације које би могле помоћи у обради жељене информације. Такођер наведите у захтјеву да ли знате да ли су дјелови информације већ објављени и податке о претходним објављивањима информација. Све ово ће увећати шансе да добијете информацију, а да Кантонално тужилаштво ТК не затражи изузетак. Уколико Кантонално тужилаштво ТК  није у могућности да удовољи вашем захтјеву услијед одсуства наведених услова, Одјел за односе с јавношћу ће Вас контактирати у року од 8 дана од дана пријема захтјева и обавјестити да Ваш захтјев не може бити обрађен због наведених разлога. Ако Одјел са односе с јавношћу није у могућности да обради Ваш захтјев због тога што нисте навели јасан опис инфомације коју желите, у допису ће бити наведена одређена питања која Кантонално тужилаштво ТК  има у вези Вашег захтјева, а приложена ће бити и копија овог Водича.


    У прилогу овог Водича је Индекс регистар информација које посједује и под контролом су Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона

    ИНДЕX РЕГИСТАР О ВРСТАМА ИНФОРМАЦИЈА  У ПОСЈЕДУ И  ПОД КОНТРОЛОМ КАНТОНАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА ТУЗЛАНСКОГ КАНТОНА

    И – УПРАВА КАНТОНАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА ТК

    1/ Унутрашња организација
        Облик документа:
    - Правилник о унутрашњој организацији и пословању Кантоналног тужилаштва ТК
    - Рјешења

    2/Упосленици у Кантоналном тужилаштву ТК
       Облик документа:
    - Правилник о радним односима и плаћама упослених у Кантоналном тужилаштву ТК
    - Листа упосленика
    - Одлуке
    - Рјешења

    3/ Планирање рада и контрола извршавања задатака
        Облик документа:
    - Програм рада Кантоналног тужилаштва ТК
    - Информација о провођењу кривичног законодавства у  Тузланском кантону и раду Тужилаштва,
    - Извјештај о стању криминала у Тузланском кантону и токовима криминала


    4/ Стручно образовање и усавршавање
        Облик документа:
    - Евиденција о присутности савјетовањима, семинарима, округлим столовима, курсевима

    5/ Подаци о радном стажу
        Облик документа:
    - Захтјев
    - Увјерење

    6/ Финансијско – материјално пословање Тужилаштва
        Облик документа:,
    - Буџетски захтјев (финансијски план – оперативни планови)


    7/ Саобраћање са органима државне власти
       Облик документа:
    - Захтјев
    - Допис
    - Обавјештење

    8/ Представке и притужбе грађана, омбудсмена, правних лица и др.
       Облик документа:
    - Представка – притужба,
    - Одговор на представку
    - Уписник управе Тужилаштва

    ИИ КРИВИЧНИ ПРЕДМЕТИ

    1/ Кривични предмети против пунољетних извршилаца кривичних дјела
        Облик документа:
    - „КТ“ уписник


    2/ Разни кривични предмети
        Облик документа:
    - "КТА“ уписник ( разни догађаји)
    - "КТМ" уписник ( малољетни починиоци)
    - "КТН“ уписник ( непознати починиоци)

    ИИИ – РАЧУНОВОДСТВЕНО – МАТЕРИЈАЛНИ ПОСЛОВИ

    1/ Плаће, накнаде, регрес, награде и др.
        Облик документа:
    - Рјешења,
    - Обрачун – платна листа

    2/ Путни трошкови у земљи и иностранству
       Облик документа:
    - Путни налози
    - Документација о трошковима са службених путовања

    3/ Исплате осталих материјалних трошкова
       Облик документа:
    - Улазне фактуре,
    - КУФ-књига по редном броју (регистратор рачуна)


    4/ Новчане исплате
        Облик документа:
    - Путни налог
    - Рјешење
    - Рачун
    - Дневник благајне

    5/ Основна (стална) средства у Тужилаштву по књижењу улазног рачуна
        Облик документа:
    - Евиденција,
    - Картица
    - Дневник

    ИВ – ПОМОЧНО – ТЕХНИЧКИ ПОСЛОВИ

    1/ Утрошак горива, мазива, моторних уља и др.
        Облик документа:
    - Евиденција
    - Рачуни

    2/ Употреба службеног возила
        Облик документа:
    - Захтјев
    - Одобрење
    - Рјешење
    - Евиденција

    ГЛАВНИ КАНТОНАЛНИ ТУЖИЛАЦ
    Шесенам Ћосић

     

    2203 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1