• logo
  • osnovna stranica
  • Osnovni sud u Novom Gradu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Godišnji izvještaj

    Godišnji izvještaj o radu Osnovnog suda u Novom Gradu za 2015.g

    02.02.2018.

    OSNOVNI SUD U NOVOM GRADU

    Broj: 076-0-SU-16-0000

    Datum, 18.01.2016. godine

     

     

    GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

    O RADU OSNOVNOG SUDA U NOVOM GRADU ZA 2015. GODINU

     

     

     

    -          OSVRT NA ORGANIZACIJU I KADROVSKU OSPOSOBLJENOST SUDA

     

    Tokom 2015.godine Osnovni sud u Novom Gradu bio je u potpunosti kadrovski popunjen sa predviđenim brojem sudija.

     

    Tokom godine sudija Čulić Ljiljana bila je na dužem vanrednom odsustvu sa posla zbog bolovanja i to u periodu od 08.09.2015.godine do 02.10.2015.godine i u periodu od 19.10. do 31.12.2015.godine.

     

     

    -          OSTVARENJE NORME U IZVJEŠTAJNOM PERIODU

     

    Ostvareni procenat kolektivne norme u Osnovnom sudu u Novom Gradu tokom 2015.godine iznosio je 122,71 %.

    Pojedinačno ostvarena norma po sudijama iznosi:

    sudija Radulović Miloš 97,22 %,

    sudija Čulić Ljiljana 89,79 %,

    sudija Šipka Ljiljana 102,00 %

    sudija Radulj Tatjana 134,82 %

    sudija Đajić Miodrag (predsjednik suda) 189,72 %.

     

    Po navedenim pokazateljima najmanja ostvarena pojedinačna norma je 89,79 % za sudiju Čulić Ljiljanu koja se kako je navedeno nalazila određeni period na vanrednom odsustvu sa posla zbog bolovanja.

     

    Navedeni statistički podaci o ostvarenoj normi su dobijeni zbrajanjem podataka o ostvarenoj normi za svakog sudiju koji su sadržani u CMS sistemu sa podacima o određenom procentu određene norme za svakog sudiju koja se odnosi na jedan dio završenih komunalnih predmeta (naplata RTV takse) koji su završeni prije nego što su zavedeni u CMS sistem.

     

     

    -          OSTVARENI KVALITET RADA U IZVJEŠTAJNOM PERIODU

     

    Ukupan broj donijetih odluka u sudu u odnosu na koje se može uložiti pravni lijek iznosi 5.046.

     

    Ukupan broj potvrđenih odluka iznosi 154, ukupan broj preinačenih odluka iznosi 30, a ukupan broj ukinutih odluka iznosi 29.

     

    Sudija Radulović Miloš imao je 35 potvrđenih odluka, 7 preinačenih odluka i 2 ukinute odluke.

    Sudija Čulić Ljiljana imala je 10 potvrđenih odluka, 3 preinačene odluke i 12 ukinutih odluka.

    Sudija Šipka Ljiljana imala je 52 potvrđene odluke, 6 preinačenih odluka i 4 ukinute odluke. Sudija Radulj Tatjana imala je 32 potvrđene odluke, 6 preinačenih odluka i 1 ukinutu odluku.

     

     

    -          OSTVARENI REZULTATI U IZVJEŠTAJNOM PERIODU U POGLEDU BROJA RIJEŠENIH I NERIJEŠENIH PREDMETA

     

    Na početku 2015.godine vezano za nezavršene stare predmete situacija je bila takva da je na većini referata postignuta ažurnost odnosno broj neriješenih predmeta sveden je na minimum. Jedino je na izvršnom referatu stanje nezavršenih predmeta u svom broju odstupao od ostalih referata (5.217 nezavršenih predmeta).

     

    U cilju smanjenja broja nezavršenih predmeta na ovom referatu, poduzete su mjere koje su obuhvatale preraspodjelu poslova po referatima između sudija, angažovanje još jednog izvršnog radnika i obavezu svakodnevnog referisanja izvršnih radnika predsjedniku suda o broju naplaćenih izvršnih predmeta te o postupanju izvršnih radnika na terenu.

     

    To je rezultiralo time da je ostvaren glavni cilj koji je bio postavljen na početku godine  odnosno na izvršnom referatu broj starih nezavršenih predmeta smanjen je skoro za polovinu.

     

    Na početku izvještajnog perioda ukupan broj nezavršenih predmeta na izvršnom referatu iznosio je 5.217 predmeta a sa danom 31.12.2015.godine ukupan broj nezavršenih predmeta na izvršnom referatu iznosi 2.531 predmet.

     

    Pri tome je očuvana ažurnost na većini ostalih referata koja je ranije postavljena u smislu da je broj završenih predmeta u osnovi pratio priliv novih predmeta na tim referatima.

     

     

    -          OSTVARENI REZULTATI U RADU NA STARIM PREDMETIMA

     

    Vezano za postupanje na starim sudskim predmetima u sudu su u potpunosti poštovane smjernice postavljene od strane VSTV BiH te je sačinjen Plan rješavanja predmeta.

     

    Redovno su održavane sjednice sudijskog kolegija gdje je praćena realizacija Plana rješavanja predmeta, a sudije su konstantno upozoravane na obavezu poštivanja osnovnog principa a to je da se predmeti rješavaju po starosti inicijalnog akta, te da se poduzimaju sve mjere da se spriječi eventualno nastupanje zastare u sudskim predmetima.

     

    Od strane predsjednika suda  VSTV-u su redovno dostavljani zapisnici sa sastanaka sudijskog kolegija vezano za praćenje realizacije Plana rješavanja predmeta.

     

    Na krivičnom referatu ostalo je nezavršenih 11 starih predmeta gdje su najvećim dijelom u pitanju slučajevi gdje je optuženi nedostupan sudu i gdje je raspisana potjernica.

     

    Na parničnom referatu ostao je nezavršen jedan predmet iz 2013.godine i 9 predmeta iz 2014.godine.

     

    Na referatu Mal ostao je nezavršen jedan predmet iz 2013.godine i 21 predmet iz 2014.godine.

     

    U pomenutim parničnim predmetima uglavnom su u pitanju objektivne smetnje koje utiču na brzinu rješavanja predmeta, a u najvećem broju slučajeva je u pitanju nepoznata adresa za parničnu stranku, ili problemi koji se tiču dostave sudskih pismena, što utiče na dužinu trajanja predmeta.

     

    Na ostavinskom referatu nema nezavršenih predmeta koji su stariji od 2014.godine.

     

    U referatu V nezavršen je samo jedan predmet stariji od 2014.godine.

     

    Za referat PR (prekršajni referat) može se konstatovati da je isti u potpunosti ažuran, a vezano za prekršajni referat koji se odnosi na izvršenje prekršajnih sankcija uspostavljanje ažurnosti je uslovljeno objektivnim okolnostima koje se tiču  neadekvatnih zakonskih rješenja po pitanju izvršenja prekršajnih sankcija gdje objektivne okolnosti utiču na brzinu rješavanja ovih predmeta i gdje samo zalaganje sudije nije dovoljno da se uspostavi potpuna ažurnost.

     

    Isti je slučaj i na izvršnom referatu gdje na brzinu rješavanja predmeta iz ovog referata utiču objektivne okolnosti, a u najvećem broju slučajeva to je slaba platežna moć dužnika, pa se naplata potraživanja u velikom broju predmeta vrši u mjesečnim ratama saglasno materijalnim mogućnostima dužnika, što odgovara i povjeriocima a izvršni predmet u tom slučaju može se iznijeti završenim tek nakon što se u potpunosti naplati glavno potraživanje sa kamatama i troškovima postupka.

     

     

    -          PROSJEČNO TRAJANJE POSTUPKA NA SVIM REFERATIMA

     

    Prosječno trajanje postupka u parničnim predmetima je 145 dana u Mal predmetima, 175 dana u radnim sporovima, 123 dana u bračnim sporovima po tužbi, 53 dana u bračnim sporovima po prijedlogu, 103 dana u sporovima izdržavanja, 340 dana u obligaciono pravnim sporovima naknade štete, 183 dana u obligaciono pravnim sporovima – ugovorni odnosi, 232 dana u sporovima smetanja posjeda i 321 dan u stvarno pravnim sporovima.

     

    Prosječno trajanje postupka u izvršnim predmetima je 527 dana kod izvršenja na novčanim potraživanjima, 503 dana kod izvršenja na novčanim potraživanjima plata – vjerodostojna isprava, 225 dana na izvršenjima na novčanim potraživanjima – transakcijski račun, 403 dana na izvršenjima na potraživanju da se preda nepokretnost, 57 dana kod izvršenja na nepokretnosti, 477 dana kod izvršenja na pokretnim stvarima i 634 dana kod izvršenja na pokretnim stvarima – vjerodostojna isprava.

     

    Prosječno trajanje postupka u vanparničnim postupcima je 16 dana u postupcima uređenja ličnih stanja (zadržavanje duševno bolesnih osoba), 100 dana u predmetima oduzimanja ili vraćanja poslovne sposobnosti, 166 dana u postupcima dokazivanja smrti, 100 dana u postupcima odlučivanja o produženju prestanka roditeljskog prava, 99 dana u postupcima raspravljanja zaostavštine, 319 dana u postupcima uređenja imovinskih odnosa i 116 dana kod uređenja drugih vanparničnih stvari.

     

    Prosječno trajanje postupka u krivičnim predmetima je 40 dana u postupcima za izdavanje kaznenog naloga, 87 dana u prvostepenom krivičnom postupku (KPS), 74 dana u redovnom prvostepenom krivičnom postupku

     

    Prosječno trajanje u prekršajnim predmetima je 45 dana.

     

    Slučajevi dugog trajanja postupka su vidljivi na izvršnom referatu, a uzrokovani su većinom objektivnim okolnostima (teška nenaplativnosti potraživanja zbog loše platežne moći dužnika uzrokovane nezaposlenošću i opštom teškom ekonomskom situacijom).

     

    U parničnim predmetima koji se odnose na sporove naknade štete i obligaciono pravne sporove su česti slučajevi predlaganja izvođenja dokaza vještačenjem gdje nerijetko bude predloženo i više vještačenja u jednom predmetu što objektivno utiče na dužinu trajanja postupka.

     

    Procesne okolnosti koje često uzrokuju produženje postupka su nedostupnost stranaka u smislu nepotpunih adresa, nemogućnost uručenja sudskih pismena zbog neažurnog postupanja zaposlenika pošte, izbjegavanja prijema poziva suda optuženih u krivičnim postupcima i slično.

     

    -          ZASTARE PREDMETA

     

    U Osnovnom sudu u Novom Gradu u toku 2015.godine došlo je do nastupanja zastarjelosti u 2 krivična predmeta, u 9 prekršajnih predmeta „Ils“ referata, u 24 prekršajna predmeta „Ips“ referata i u jednom predmetu prekršajnog referata.

     

    Razlozi koji su doveli do nastupanja zastarjelosti u 2 pomenuta krivična predmeta su nedostupnost optuženih za kojima je bila raspisana potjernica odnosno u pitanju su objektivne okolnosti, vezano za nastupanje zastarjelosti u pomenutim prekršajnim predmetima koji se odnose na izvršenje prekršajnih sankcija u pitanju su takođe objektivne okolnosti gdje su postupajuće sudije poduzimale sve raspoložive mjere za izvršenje prekršajne sankcije uključujući i izricanje mjere lišenja slobode zbog neplaćanja novčane kazne.

     

    Što se tiče jednog prekršajnog predmeta u kojem je došlo do nastupanja zastarjelosti, u konkretnom slučaju prekinut je prekršajni postupak protiv okrivljenog iz razloga nepoznatog boravišta okrivljenog. Prijedlog za nastavak vođenja prekršajnog postupka podnesen je sudu protekom roka u kojem je došlo do nastupanja zastarjelosti za vođenje prekršajnog postupka.

     

     

                                                                                                           Predsjednik suda:

                                                                                                              Đajić Miodrag

    Prikazana vijest je na:
    504 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Godišnji izvještaj

    Godišnji izvještaj o radu Osnovnog suda u Novom Gradu za 2015.g

    02.02.2018.

    OSNOVNI SUD U NOVOM GRADU

    Broj: 076-0-SU-16-0000

    Datum, 18.01.2016. godine

     

     

    GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

    O RADU OSNOVNOG SUDA U NOVOM GRADU ZA 2015. GODINU

     

     

     

    -          OSVRT NA ORGANIZACIJU I KADROVSKU OSPOSOBLJENOST SUDA

     

    Tokom 2015.godine Osnovni sud u Novom Gradu bio je u potpunosti kadrovski popunjen sa predviđenim brojem sudija.

     

    Tokom godine sudija Čulić Ljiljana bila je na dužem vanrednom odsustvu sa posla zbog bolovanja i to u periodu od 08.09.2015.godine do 02.10.2015.godine i u periodu od 19.10. do 31.12.2015.godine.

     

     

    -          OSTVARENJE NORME U IZVJEŠTAJNOM PERIODU

     

    Ostvareni procenat kolektivne norme u Osnovnom sudu u Novom Gradu tokom 2015.godine iznosio je 122,71 %.

    Pojedinačno ostvarena norma po sudijama iznosi:

    sudija Radulović Miloš 97,22 %,

    sudija Čulić Ljiljana 89,79 %,

    sudija Šipka Ljiljana 102,00 %

    sudija Radulj Tatjana 134,82 %

    sudija Đajić Miodrag (predsjednik suda) 189,72 %.

     

    Po navedenim pokazateljima najmanja ostvarena pojedinačna norma je 89,79 % za sudiju Čulić Ljiljanu koja se kako je navedeno nalazila određeni period na vanrednom odsustvu sa posla zbog bolovanja.

     

    Navedeni statistički podaci o ostvarenoj normi su dobijeni zbrajanjem podataka o ostvarenoj normi za svakog sudiju koji su sadržani u CMS sistemu sa podacima o određenom procentu određene norme za svakog sudiju koja se odnosi na jedan dio završenih komunalnih predmeta (naplata RTV takse) koji su završeni prije nego što su zavedeni u CMS sistem.

     

     

    -          OSTVARENI KVALITET RADA U IZVJEŠTAJNOM PERIODU

     

    Ukupan broj donijetih odluka u sudu u odnosu na koje se može uložiti pravni lijek iznosi 5.046.

     

    Ukupan broj potvrđenih odluka iznosi 154, ukupan broj preinačenih odluka iznosi 30, a ukupan broj ukinutih odluka iznosi 29.

     

    Sudija Radulović Miloš imao je 35 potvrđenih odluka, 7 preinačenih odluka i 2 ukinute odluke.

    Sudija Čulić Ljiljana imala je 10 potvrđenih odluka, 3 preinačene odluke i 12 ukinutih odluka.

    Sudija Šipka Ljiljana imala je 52 potvrđene odluke, 6 preinačenih odluka i 4 ukinute odluke. Sudija Radulj Tatjana imala je 32 potvrđene odluke, 6 preinačenih odluka i 1 ukinutu odluku.

     

     

    -          OSTVARENI REZULTATI U IZVJEŠTAJNOM PERIODU U POGLEDU BROJA RIJEŠENIH I NERIJEŠENIH PREDMETA

     

    Na početku 2015.godine vezano za nezavršene stare predmete situacija je bila takva da je na većini referata postignuta ažurnost odnosno broj neriješenih predmeta sveden je na minimum. Jedino je na izvršnom referatu stanje nezavršenih predmeta u svom broju odstupao od ostalih referata (5.217 nezavršenih predmeta).

     

    U cilju smanjenja broja nezavršenih predmeta na ovom referatu, poduzete su mjere koje su obuhvatale preraspodjelu poslova po referatima između sudija, angažovanje još jednog izvršnog radnika i obavezu svakodnevnog referisanja izvršnih radnika predsjedniku suda o broju naplaćenih izvršnih predmeta te o postupanju izvršnih radnika na terenu.

     

    To je rezultiralo time da je ostvaren glavni cilj koji je bio postavljen na početku godine  odnosno na izvršnom referatu broj starih nezavršenih predmeta smanjen je skoro za polovinu.

     

    Na početku izvještajnog perioda ukupan broj nezavršenih predmeta na izvršnom referatu iznosio je 5.217 predmeta a sa danom 31.12.2015.godine ukupan broj nezavršenih predmeta na izvršnom referatu iznosi 2.531 predmet.

     

    Pri tome je očuvana ažurnost na većini ostalih referata koja je ranije postavljena u smislu da je broj završenih predmeta u osnovi pratio priliv novih predmeta na tim referatima.

     

     

    -          OSTVARENI REZULTATI U RADU NA STARIM PREDMETIMA

     

    Vezano za postupanje na starim sudskim predmetima u sudu su u potpunosti poštovane smjernice postavljene od strane VSTV BiH te je sačinjen Plan rješavanja predmeta.

     

    Redovno su održavane sjednice sudijskog kolegija gdje je praćena realizacija Plana rješavanja predmeta, a sudije su konstantno upozoravane na obavezu poštivanja osnovnog principa a to je da se predmeti rješavaju po starosti inicijalnog akta, te da se poduzimaju sve mjere da se spriječi eventualno nastupanje zastare u sudskim predmetima.

     

    Od strane predsjednika suda  VSTV-u su redovno dostavljani zapisnici sa sastanaka sudijskog kolegija vezano za praćenje realizacije Plana rješavanja predmeta.

     

    Na krivičnom referatu ostalo je nezavršenih 11 starih predmeta gdje su najvećim dijelom u pitanju slučajevi gdje je optuženi nedostupan sudu i gdje je raspisana potjernica.

     

    Na parničnom referatu ostao je nezavršen jedan predmet iz 2013.godine i 9 predmeta iz 2014.godine.

     

    Na referatu Mal ostao je nezavršen jedan predmet iz 2013.godine i 21 predmet iz 2014.godine.

     

    U pomenutim parničnim predmetima uglavnom su u pitanju objektivne smetnje koje utiču na brzinu rješavanja predmeta, a u najvećem broju slučajeva je u pitanju nepoznata adresa za parničnu stranku, ili problemi koji se tiču dostave sudskih pismena, što utiče na dužinu trajanja predmeta.

     

    Na ostavinskom referatu nema nezavršenih predmeta koji su stariji od 2014.godine.

     

    U referatu V nezavršen je samo jedan predmet stariji od 2014.godine.

     

    Za referat PR (prekršajni referat) može se konstatovati da je isti u potpunosti ažuran, a vezano za prekršajni referat koji se odnosi na izvršenje prekršajnih sankcija uspostavljanje ažurnosti je uslovljeno objektivnim okolnostima koje se tiču  neadekvatnih zakonskih rješenja po pitanju izvršenja prekršajnih sankcija gdje objektivne okolnosti utiču na brzinu rješavanja ovih predmeta i gdje samo zalaganje sudije nije dovoljno da se uspostavi potpuna ažurnost.

     

    Isti je slučaj i na izvršnom referatu gdje na brzinu rješavanja predmeta iz ovog referata utiču objektivne okolnosti, a u najvećem broju slučajeva to je slaba platežna moć dužnika, pa se naplata potraživanja u velikom broju predmeta vrši u mjesečnim ratama saglasno materijalnim mogućnostima dužnika, što odgovara i povjeriocima a izvršni predmet u tom slučaju može se iznijeti završenim tek nakon što se u potpunosti naplati glavno potraživanje sa kamatama i troškovima postupka.

     

     

    -          PROSJEČNO TRAJANJE POSTUPKA NA SVIM REFERATIMA

     

    Prosječno trajanje postupka u parničnim predmetima je 145 dana u Mal predmetima, 175 dana u radnim sporovima, 123 dana u bračnim sporovima po tužbi, 53 dana u bračnim sporovima po prijedlogu, 103 dana u sporovima izdržavanja, 340 dana u obligaciono pravnim sporovima naknade štete, 183 dana u obligaciono pravnim sporovima – ugovorni odnosi, 232 dana u sporovima smetanja posjeda i 321 dan u stvarno pravnim sporovima.

     

    Prosječno trajanje postupka u izvršnim predmetima je 527 dana kod izvršenja na novčanim potraživanjima, 503 dana kod izvršenja na novčanim potraživanjima plata – vjerodostojna isprava, 225 dana na izvršenjima na novčanim potraživanjima – transakcijski račun, 403 dana na izvršenjima na potraživanju da se preda nepokretnost, 57 dana kod izvršenja na nepokretnosti, 477 dana kod izvršenja na pokretnim stvarima i 634 dana kod izvršenja na pokretnim stvarima – vjerodostojna isprava.

     

    Prosječno trajanje postupka u vanparničnim postupcima je 16 dana u postupcima uređenja ličnih stanja (zadržavanje duševno bolesnih osoba), 100 dana u predmetima oduzimanja ili vraćanja poslovne sposobnosti, 166 dana u postupcima dokazivanja smrti, 100 dana u postupcima odlučivanja o produženju prestanka roditeljskog prava, 99 dana u postupcima raspravljanja zaostavštine, 319 dana u postupcima uređenja imovinskih odnosa i 116 dana kod uređenja drugih vanparničnih stvari.

     

    Prosječno trajanje postupka u krivičnim predmetima je 40 dana u postupcima za izdavanje kaznenog naloga, 87 dana u prvostepenom krivičnom postupku (KPS), 74 dana u redovnom prvostepenom krivičnom postupku

     

    Prosječno trajanje u prekršajnim predmetima je 45 dana.

     

    Slučajevi dugog trajanja postupka su vidljivi na izvršnom referatu, a uzrokovani su većinom objektivnim okolnostima (teška nenaplativnosti potraživanja zbog loše platežne moći dužnika uzrokovane nezaposlenošću i opštom teškom ekonomskom situacijom).

     

    U parničnim predmetima koji se odnose na sporove naknade štete i obligaciono pravne sporove su česti slučajevi predlaganja izvođenja dokaza vještačenjem gdje nerijetko bude predloženo i više vještačenja u jednom predmetu što objektivno utiče na dužinu trajanja postupka.

     

    Procesne okolnosti koje često uzrokuju produženje postupka su nedostupnost stranaka u smislu nepotpunih adresa, nemogućnost uručenja sudskih pismena zbog neažurnog postupanja zaposlenika pošte, izbjegavanja prijema poziva suda optuženih u krivičnim postupcima i slično.

     

    -          ZASTARE PREDMETA

     

    U Osnovnom sudu u Novom Gradu u toku 2015.godine došlo je do nastupanja zastarjelosti u 2 krivična predmeta, u 9 prekršajnih predmeta „Ils“ referata, u 24 prekršajna predmeta „Ips“ referata i u jednom predmetu prekršajnog referata.

     

    Razlozi koji su doveli do nastupanja zastarjelosti u 2 pomenuta krivična predmeta su nedostupnost optuženih za kojima je bila raspisana potjernica odnosno u pitanju su objektivne okolnosti, vezano za nastupanje zastarjelosti u pomenutim prekršajnim predmetima koji se odnose na izvršenje prekršajnih sankcija u pitanju su takođe objektivne okolnosti gdje su postupajuće sudije poduzimale sve raspoložive mjere za izvršenje prekršajne sankcije uključujući i izricanje mjere lišenja slobode zbog neplaćanja novčane kazne.

     

    Što se tiče jednog prekršajnog predmeta u kojem je došlo do nastupanja zastarjelosti, u konkretnom slučaju prekinut je prekršajni postupak protiv okrivljenog iz razloga nepoznatog boravišta okrivljenog. Prijedlog za nastavak vođenja prekršajnog postupka podnesen je sudu protekom roka u kojem je došlo do nastupanja zastarjelosti za vođenje prekršajnog postupka.

     

     

                                                                                                           Predsjednik suda:

                                                                                                              Đajić Miodrag