• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Bugojnu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Vaša pitanja
  • Često postavljana pitanja
  • Često postavljana pitanja

    Kako dobiti informacije o predmetu...

    06.09.2023.

    U pisarnici suda (soba br.1) možete dobiti informacije o predmetu, odnosno osnovne podatke o predmetu tipa: "broj predmeta, stranke u predmetu, postupajući sudija, podnesci u predmetu, zakazano ročište i sl.", a ako Vam je potreban uvid u cijeli spis možete se obratiti šefu sudske pisarnice u kancelariju broj 25 koji će Vam omogućiti uvid u predmet po propisanim pravilima.

    3060 PREGLEDA

    Šta je katastar?

    27.06.2023.

    Katastar je registar podataka o zemljištu u nekretnina Državne geodetske uprave. Uz svoja druga zaduženja, katastar je podrška sistemu registracije prava vlasništva i drugih stvarnih prava vezanih za nekretnine, odnosno podrška gruntovnici.

    Uredi za katastar izdaju posjedovne listove koji sadrže podatke o katastarskoj čestici i podatke o posjedniku, ali nisu dokaz o vlasništvu. Podaci o vlasništvu vidljivi su samo iz zemljišnih knjiga, odnosno vlasničkog lista.

    548 PREGLEDA

    Kako dobiti uvjerenje da nije izricana mjera zabrane obavljanja djelatnosti za pravna i fizička lica?

    14.08.2008.

    Uvjerenje da nije izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti za pravno ili fizičko lice možete dobiti u sobi br.21 uz priložen zahtjev za izdavanje uvjerenja. Zahtjev za pravna lica mora biti ovjeren pečatom firme na memorandumu i potpisan od strane odgovorne osobe. Zahtjev za fizička lica možete dobiti u zgradi suda uz priloženu ličnu/osobnu kartu kao dokaz identiteta.

    Prilog uz uvjerenje je izvod iz jedinstvenog Registra novčanih kazni.

     

    Za izdavanje uvjerenja plaća se sudska taksa u iznosu od 11,00 KM.

     

     

    UPLATNICA:

    Račun primaoca: 3380002205003005

    Vrsta prihoda: 722221

    Budžetska organizacija: 1306002

    Svrha doznake: TAKSA

    Primalac: BUDŽET SBK

     

    Šta je gruntovnica?

    18.06.2008.

    U zemljišno-knjižnim uredima Općinskih sudova, tzv, GRUNTOVNICAMA, vode se zemljišne knjige. U zemljišne knjige upisuje se vlasništvo i druga stvarna prava nad nekretninom, te druge činjenice bitne za pravni promet.

    Zemljišna knjiga je JAVNA.

    Svako može zahtjevati uvid u zemljišne knjige u prisutnosti šefa zemljišno-knjižnog ureda (ili zemljišno-knjižnog referenta) i iz nje dobiti izvatke, ispise i prijepise. Zemljišna knjiga i svi izvatci imaju snagu javnih isprava.

    Zemljišno knjižni ured ovog suda (gruntivnica) smještana je u novim prostorijama Općinskog suda u Bugojnu, u kojoj se vode zemljišne knjige za nekretnine sa podrućja Općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf.

    529 PREGLEDA
    • 1 - 4 / 4
    • 1