• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Bugojnu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Rad suda
  • Upute građanima
  • Zemljišne knjige

    Upis u zemljišne knjige

    27.06.2023.

    Za upis prava vlasništva u zemljišnu knjigu ili drugog prava potrebno je zemljišno-knjižnom uredu predati prijedlog (zahtjev) za upis u potrebne isprave koje trebaju biti u origanalu ili ovjerenoj kopiji (sudska odluka).

    Prije predaje zahtjeva za upis treba utvrditi zemljišno-knjižno stanje, odnosno da li je nekretnina za koju se predlaže prenos vlasništva i vlasnik nekretnine upisani u zemljišnu knjigu. Da bi isprava (ugovor, odnosno odluka nadležnog organa) bila podobna za uknjižbu  potrebno je da nekretnine u ispravi budu označene prema podacima iz zemljišne knjige (broj zemljišno-knjižnog uloška, broj parcele, kultura i površina). 

    Potpisi ugovorača trebaju biti ovjereni u sudu ili kod notara.

    Taksa se plaća na žiro račun Općinskog suda u Bugojnu broj 3380002205003005, vrsta prihoda 722221, budžetska organizacija 1306002, općina 017.

    690 PREGLEDA
    Linkovi
  • e-grunt.ba
  • Prateći dokumenti
  • Broshura ZKK
  • Potrebna dokumentacija za pojedine upise u zemljišnu knjigu

    19.08.2010.

    Ugovor o poklonu, ugovor o kupoprodaji i ugovor o zamjeni 

    -         zahtjev

    -         ugovor uz dokaz o regulisanom porezu na promet

    -         dokaz o uplati sudske takse (80,00 KM)

     

    Dioba nekretnina 

    -         zahtjev

    -         ugovor o diobi ili pravosnažno sudsko rješenje,

    -         dokaz o uplati sudske takse (30,00 KM)

     

    Ugovor o doživotnom izdržavanju 

    -         zahtjev

    -         ugovor o doživotnom izdržavanju uz dokaz o regulisanom porezu na promet

    -         izvod iz matične knjige umrlih za primaoca izdržavanja,

    -         taksa - 80,00 KM (uknjižba ugovora)

    -         taksa - 30,00 KM (zabilježba ugovora)

     

    Hipoteka 

    -         zahtjev

    -         pravosnažno sudsko rješenje

    -         ugovor

    -         taksa - 80,00 KM

     

    Upis zabilježbe 

    -         zahtjev

    -         isprava koja je osnov za upis zabilježbe

    -         taksa - 30,00 KM


    Brisanje hipoteke 

    -         zahtjev

    -         pravosnažno sudsko rješenje, odnosno Brisovnica banke povjerioca ukoliko je hipoteka uknjižena na osnovu ugovora

    -         taksa - 30,00 KM

     

    Brisanje doživotnog prava uživanja 

    -         zahtjev

    -         izvod iz matične knjige umrlih za lice koje je upisano sa pravom doživotnog uživanja

    -         taksa - 30,00 KM

     

    Zemljišnoknjižni izvadak
    - taksa - 10,00 KM

    Prilikom traženja izvoda iz zemljišne knjige potrebno je navesti što više podataka o nekretnini i vlasniku (ime i prezime, ime oca vlasnika nekretnine, broj parcele, broj zk. uloška itd.). Ove podatke stranke mogu saopštiti telefonom na broj 030 252-470 / 030 251- 005 lokal 110 (Bugojno), lokal 115 (D.Vakuf).

     

    Uvjerenja ili potvrde 

    -         zahtjev

    -         taksa - 5,00 KM

      

    6522 PREGLEDA

    Projekat zemljišne administracije

    21.08.2008.

    Početkom 2003. godine, (Njemačka razvojna saradnja pod nalogom BMZ-a, Saveznog ministarstva za saradnju Republike Njemačke) je u Bosni i Hercegovini pokrenula projekat za implementaciju Zakona o zemljišnim knjigama. Projekat je pokrenut uz odlučujuću financijsku pomoć od strane -e (Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju), a od 2004. godine i -e (Austrijska agencija za razvoj). Zakon o zemljišnim knjigama je u istovjetnom obliku usvojen u oba bosanskohercegovačka entiteta tokom 2003. godine. Memorandum o razumijevanju o implementaciji Projekta potpisan je između domaćih institucija i GTZ-a 29. aprila 2003. godine.

     

    Neophodna računarska oprema (radne jedinice, serveri, printeri), kao i specifična oprema za odlaganje zemljišnoknjižnih uložaka, obezbijeđena je za svih 48 zemljišnoknjižnih ureda u BiH i njihova odjeljenja. Domaći informatičari izradili su poseban softver pod nazivom LARIS (Land Registry Information Sytem) na osnovu opisa zadataka koji su definisali članovi projektnog tima i domaći partneri. Ovaj softver je instaliran u svim zemljišnoknjižnim uredima. Članovi projektnog tima vršili su obuku zemljišnoknjižnih referenata za rad na ovom softveru i pružali im neophodnu podršku, tako da je sada ovaj softver u upotrebi u svim zemljišnoknjižnim uredima.
     
    U okviru ovog Projekta čine se ogromni napori i u oblasti kontinuirane edukacije zemljišnoknjižnih referenata putem seminara i radionica sa ciljem da se oni upoznaju sa reformiranim pravnim okvirom, te da se pripreme za polaganje stručnog ispita. Redovno se u okviru Projekta pruža pomoć ministarstvima pravde kako bi se pravni propisi prilagodili najboljim primjerima iz prakse. 

     

    Deset diplomiranih pravnika zaposleni su na ovom Projektu u svojstvu regionalnih koordinatora kako bi pružali podršku partnerima Projekta na terenu, a Projekat finansira oko 80 privremenih sudskih asistenata koji pružaju pomoć uposlenicima zemljišnoknjižnih ureda u obavljanju njihovih zadataka. Većina privremenih sudskih asistenata su mladi diplomirani pravnici kojima je ovo prvo zaposlenje nakon studija.

     

    Od početka 2006. godine, u Projekat je uključena i katastarska komponenta u cilju promocije saradnje između katastra i zemljišne knjige što predstavlja osnovu za pouzdana i sigurna imovinska prava, kao i za razvoj usluga u oblasti zemljišne administracije. Potpisan je novi Memorandum o razumijevanju 22. marta 2006. godine. Sada Projekat nosi naziv Projekat zemljišne administracije i stoga će se u okviru njega pružanje podrške proširiti na geodetske uprave kako bi bio implementiran savremeni sistem za upravljanje katastarskom bazom podataka, kao i na pilot općine u kojima će biti implementiran geografski informacioni sistem.

     

    1530 PREGLEDA
    • 1 - 3 / 3
    • 1