• logo
  • osnovna stranica
  • Općinski sud u Konjicu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Rad suda
  • Organizacija suda
  • Zemljišno-knjižna kancelarija

    Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Konjicu

    19.05.2022.

    Prvi upisi prava na nekretninama u javne registre, zemljišne knjige za nekretnine koje su se nalazile na području za koje je danas nadležan ovaj Zemljišnoknjižni ured datiraju od početka posljednje decenije devetnaestog stoljeća. Sada je ured nadležan za vođenje podataka o pravima na nekretninama koje se nalaze na području političkih općina Konjic, Jablanica i Prozor/Rama.

    Politička općina Konjic je po površini najveća općina u Bosni i Hercegovini i zauzima površinu od 1.386,592 km2. Podijeljena je u 62 katastarske općine za koje se zemljišne knjige vode u elektronskoj formi i po novom katastarskom premjeru            ( katastru nekretnina ).Izuzetak su dvije katastarske općine – Turija i Bijela za koje su zemljišne knjige uništene (izgorile) 1992. godine, nove još nisu uspostavljene pa o pravima na nekretninama na području te dvije katastarske općine nema nikakvih evidencija.

    Politička općina Jablanica ima površinu od 297,252  km2 i podijeljena je u 14 katastarskih općina.Za sve katastarske općine podaci se vode u elektronskoj formi i po novom katastarskom premjeru.

    Zemljišne knjige za političku općinu Prozor/Rama su uništene u Drugom svjetskom ratu, a nove nisu uspostavljene, osim za katastarske općine Jaklići, Ripci i Rumboci. Za nekretnine koje se nalaze na području ostalih katastarskih općina se vodi popisni katastar i za sada nije poznato kada će postupak uspostavljanja zemljišnih knjiga početi.Politička općina Prozor/Rama zauzima površinu od 477,360 km2 i podijeljena je u 31 katastarsku općinu.

    Za nekretnine koje nisu upisane u zemljišne knjige, a u katastru postoje svi relevantni podaci za njih moguća je uknjižba u javne (zemljišne) knjige na jedan od sljedeća dva načina:

     

    1.      Za nekretnine za koje je Rješenje Komisije za izlaganje podataka na nekretninama i utvrđivanju prava na nekretninama postalo pravosnažno, a podatke novog katastarskog premjera nije preuzeo ovaj sud, potrebno je dostaviti zahtjev za njihov upis u zemljišne knjige, uz zahtjev je potrebno dostaviti i Rješenje Komisije sa klauzulom pravomoćnosti i ovjeren izvod iz katastra nekretnina (ovjeren popisni list).Zemljišnoknjižni ured će takve nekretnine upisati u zemljišne knjige i zainteresovanoj osobi (podnosiocu zahtjeva) dostaviti zemljišnoknjižni izvadak.

     

    2.       Ukoliko rješenje za izlaganje podataka na nekretninama i utvrđivanju prava na nekretninama nije postalo pravosnažno potrebno je prije upisa tih nekretnina  i prava na njima u zemljišne knjige javno objaviti oglas o pokretanju postupka njihovog upisa u zemljišne knjige.Oglasom se pozivaju sve osobe koje polažu neko pravo na tim nekretninama da to svoje pravo prijave zemljišnoknjižnom uredu uz dostavljanje dokaza koji to pravo potvrđuju u roku od 60 dana od dana objavljivanja oglasa. Poslove za objavljivanje oglasa vrši zemljišnoknjižni ured, a troškove objavljivanja snosi zainteresovana osoba.  

     

    Za upis, brisanje ili promjenu prava na nekretninama koje su već uknjižene potreban je zahtjev zainteresovane osobe, valjana isprava na osnovu koje se upis zahtijeva, dokaz da je plaćen porez na promet nekretnina i dokaz da je plaćena sudska taksa za upis promjena u zemljišnoj knjizi.Za rješavanje osnovnih zahtjeva u zemljišnoknjižnom uredu potrebno je 15 – ak dana s tim da se ovo vrijeme, zbog malog broja izvršilaca povećava.

     

    Za dobivanje zemljišnoknjižnih izvadaka za nekretnine koji se podaci vode u elektronskoj formi potrebno je priložiti sudsku taksu u iznosu od 9,00 KM u taksenim markama za jedan izvadak i izvadak se dobije isti dan  - ukoliko nije potrebno prethodno provesti neko knjiženje u tom zemljišnoknjižnom ulošku.

    Ukoliko se traže podaci iz starih zemljišnih knjiga potrebno je prethodno dostaviti zahtjev i sudsku taksu.Za izdavanje ovih izvoda potrebno je vrijeme od 15 – 20 dana.

     

    5829 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1