• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонално тужилаштво Посавског кантона

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Публикације
  • Промотивни материјали

    Едукативни интерактивни модул за новинаре и новинарке

    27.04.2021.
    Едукативни интерактивни модул за новинаре и новинарке темељи се на приручнику “Да правда буде видљива” који је настао у склопу пројекта “Стратегија поступања с особама које долазе у контакт с тужилаштвима-Подршка тужилаштвима у имплементацији медијске компоненте”. Пројекат је имплементирала Фондација Медиацентар у склопу пројекта “Подршка правосуђу у БиХ - Јачање тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа” ВСТВ-а БиХ, и финансијску подршку влада Швицарске и Норвешке.

    Приручник и интерактивни едукативни модул имају за циљ едуцирати новинаре и новинарке извјештавању о судским процесима и раду тужилаштава у БиХ и на тај начин олакшати праћење рада правосудних институција. 

    Курс чине четири модула који покривају садржаје попут  информације о надлежностима, најважније појмове потребне за исправно разумијевање тужилачких радњи, подсјетник на чланове 10 и 11 Кодекса за штампу,  етичке норме извјештавања о малољетнима и рањивим категоријама, приказ релевантног законског оквира и друге информације.

    Курсу можете приступити путем линка: 
    339 ПРЕГЛЕДА

    Права и дужности оштећених и свједока у казненом поступку

    30.09.2011.
    У циљу бољег информирања особа које су оштећене казненим дјелом, као и свједока у казненом поступку, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ је припремила летак под називом "Упознај своја права и дужности".
    Овај летак оштећенима и свједоцима у казненом поступку даје јасна и конкретна објашњења њихових права и обавеза, и на тај начин олакшава њихово судјеловање у казненом поступку.
    Поред овога, оштећенима је на располагању и образац намијењен подношењу имовинско-правног захтјева у оквиру казненог поступка.
    Примјена овог упутства и обрасца има за циљ олакшати остваривање права оштећених у казненом поступку у БиХ, те пружити подршку оштећенима кроз осигуравање практичних информација о њиховом правном положају.
    • 1 - 2 / 2
    • 1