• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонални суд у Сарајеву

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Упуте грађанима
  • Овјере и преписи

    Овјере и преписи

    14.11.2019.

    Поступак признавања страних судских и страних арбитражних одлука покреће се приједлогом овлаштеног лица (странка у поступку или њен универзални или сингуларни насљедник). У стварима које се односе на особно стање (статус) признање стране судске овлаштено је тражити свако лице које за то има правни интрес (чл. 101 став 6 Закон о рјешавању сукоба закона са прописима других земаља у одређеним односима).


    За признање и извршење страних судских и арбитражних одлука мјесно је надлежан суд на чијем подручју треба провести поступак признања, односно извршење.

    У приједлогу за признање стране судске одлуке потребно је навести: ознаку суда, име и презиме, односно назив правне особе, пребивалиште или боравиште, односно сједиште странака, њихових законских заступника и пуномоћника ако их имају, разлоге из којих се тражи признање стране судске одлуке, односно образложити правни интерес у складу са чл. 101 став 6 Закона о рјешавању сукоба закона са прописима других земаља у одређеним односима.

    Уз приједлог треба приложити:

    1. Оригиналну страну судску или страну арбитражну одлуку чије се признање тражи са потврдом надлежног суда, односно другог органа о правоснажности исте по праву државе у којој је донесена или овјерену копију  истих.
    2. Пријевод одлуке од стране судског тумача са листе тумача.
    3. Извод из књиге вјенчаних ако се ради о признању страних судских одлука о разводу брака.
    4. Доказ о уплати судске таксе према Закону о судским таксама  Кантона Сарајево(такса се плаћа и на рјешење суда којим је одлучено  о приједлогу)


    Уколико се ради о државама потписницама Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа од 05.10.1961, јавне исправе издате у страним државама имају правну важност у Босни и Херцеговини уколико су овјерене печатом Апостилле, без потребе даље надовјере и уколико се ради о исправама наведеним у чл. 1 цитиране конвенције међу које спадају и исправе које је издао или овјерио јавни биљежник.

    Правну важност у Босни и Херцеговини на основу важећих билетарних уговора имају јавне исправе укључујући и овјерене пуномоћи за које нису потребне додатне надовјере издане од надлежних орагана у слиједећим државама: Хрватској, Аустрији, Белгији, Бугарској, Чешкој, Словачкој, Француској, Грчкој, Италији, Кипру, Либији, Мађарској, Монголиј, Пољској, Румунији, Руској Федерацији, Србији и Црној Гори.

    Данска нема Апостилле печат и у том случају је потребно да пресуду чије се признање тражи овјери Амбасада БиХ у тој земљи.

    Поступак признања се проводи по одредбама Закона о ванпарничном поступку у којем се сходно примјењују одредбе Закона о парничном поступку, ако законом није другачије одређено и Закон о рјешавању сукоба закона са прописима других земаља у одређеним односима.

     

    4914 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1