• logo
  • osnovna stranica
  • Основни суд у Прњавору

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Земљишне књиге

    У земљишну књигу се уписује право власништва и друга стварна права на некретнинама, те друга права и чињенице које су значајне за правни промет, а чији је упис предвиђен законом.

    Земљишна књига је јавна.Свака особа може захтијевати увид у земљишну књигу у присуству земљишнокњижног референта и добити извод из земљишне књиге. Изводи из земљишне књиге представљају јавни документ.

    Упис у земљишне књиге. За упис права власништва у земљишну књигу или другог права потребно је земљишнокњижној канцеларији предати захтјев за упис и потребне исправе које требају бити у оригиналу или овјереној копији, уз доказ о плаћеној судској такси.

    Прије предаје захтјева за упис треба утврдити земљишнокњижно стање, односно да ли су некретнина за коју се предлаже пренос власништва и власник некретнине уписани у земљишну књигу. Да би исправа (уговор, односно рјешење надлежног органа) била подобна за укњижбу потребно је да некретнине у исправи буду означене према подацима из земљишне књиге (број земљишнокњижног улошка, број парцеле, култура и површина).

    Потписи уговарача требају бити овјерени у суду или код нотара. Упис у земљишну књигу је дозвољен само уз сагласност лица које је у вријеме подношењазахтјева уписано у земљишну књигу као носилац права власништва или неког другог стварног права (цлаусула интабуланди).

    Ново успостављање земљишних књига. ЗаКО Илова Велика и КО Доњи Смртићи уништен је по један свезак од по 50 земљишнокњижних уложака и то за вријеме ИИ свјетског рата, па се за те некретнине примају захтјеви за успостављање земљишне књиге, а од стране лица које је заинтересовано за упис некретнина у земљишне књиге и то подношењем захтјева земљишнокњижној канцеларији за успоставу земљишнокњижног улошка и потребну документацију на основу које се може утврдити право власништва и друга права на некретнинама. Након пријема захтјева земљишнокњижна канцеларија објављује огласом успостављање земљишнокњижног улошка за предметне некретнине. По протеку законом предвиђеног рока од 60 дана, уколико не постоји приговор, доноси се рјешење и успоставља земљишнокњижни уложак.

    855 ПРЕГЛЕДА
    Линкови
  • РУГИП РС
    • 1 - 1 / 1
    • 1