• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Широком Бријегу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Упуте грађанима
  • Овјере и преписи

    Овјере и пријеписи

    Овјера исправа врши се у уреду Судске управе

    У овом суду можете овјерити сљедеће исправе:  јавне исправе (пуномоћи, изјаве и сл.), дипломе и свједоџбе, исправе издате у матичним уредима (нпр. Извадак из матичне књиге рођених, матичне књиге вјенчаних, матичне књиге умрлих и слично), потврде (нпр. Потврда о слободном брачном стању, потврда о некажњавању издана од полицијске управе, потврда за путовање малољетних лица у друге државе, пријеводи судских тумача за стране језике и сл.), пуномоћи и изјаве.

    Прије доласка у Суд потребито је да понесете: особну исказницу или путну исправу, оригинал исправе коју желите овјерити те се након доласка у суд јавите на инфо пулт у писарници суда а затим документа предајте референту писарнице. За сваку овјеру плаћа се судска пристојба а која се одређује по врсти овјере, а информацију о висини пристојбе  добит ћете од референта писарнице.
    Уколико сте пуномоћник, а пуномоћ је овјерена ван БиХ, за државе са којима БиХ нема потписан међународни споразум, пуномоћ мора обвезно бити надовјерена АПОСТИЛЛЕ печатом.
    Уредно предати захтјеви обрадит ће се истог дана.

    НАДОВЈЕРА ИСПРАВА (за упорабу у иноземству - апостилле печатом)

    Свака исправа издана у опћини Широки Бријег и Посушје мора бити посебно (међународно) овјерена код овог суда да би вриједила на подручју друге државе. Надовјера исправа за упорабу у иноземству врши се у уреду Судске управе, уред бр.13.
    За све друге исправе које нису издате на подручју Опћине Широки Бријег и Посушје,  надовјера се ради у суду опћине у којој је издана (тј. у мјесно надлежном суду)
    Уколико ће се исправе користити у земљама које су потписнице Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа од 5.10.1961.године (у даљем тексту: Хашка конвенција) надовјера се врши Апостилле печатом.
    Уколико ће се исправе корситит у земљама које нису потписнице Хашке конвенције надовјера се врши у суду, те се даља надовјера врши у Министарству правде БиХ и Министарству вањских послова БиХ.
    Босна и Херцеговина са одређеним земљама као што су Хрватска, Србија и Црна Гора има потписан уговор о међусобном признању јавних испава, односно међудржавни споразум о правној помоћи у казненим и грађанским стварима, те из тих земаља није потребна овјера Апостилле печатом да би исправа била употребљена у БиХ, а што важи и обратно.
    Од надовјере Апостилле печатом изузети су: особне исказнице, возачке дозволе, прометне дозволе и путовнице, као и акредитације. Изузетно се, по захтјеву странке, може извршити надовјера преслика ових идентификационих исправа.
    За надовјеру документа уплаћује се судска пристојба.
    Списак држава потписница Хашке конвенције можете пронаћи на слиједећем линку: хттпс://www.хццх.нет/ен/инструментс/цонвентионс/статус-табле/?цид=41

    Све додатне информације можете добити изравно од референта који врши овјере или путем телефона на бр. 039/705-381.

    1791 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1