• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Коњицу

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Организација суда
  • Земљишно-књижна канцеларија

    Земљишнокњижни уред Опћинског суда у Коњицу

    19.05.2022.

    Први уписи права на некретнинама у јавне регистре, земљишне књиге за некретнине које су се налазиле на подручју за које је данас надлежан овај Земљишнокњижни уред датирају од почетка посљедње деценије деветнаестог стољећа. Сада је уред надлежан за вођење података о правима на некретнинама које се налазе на подручју политичких опћина Коњиц, Јабланица и Прозор/Рама.

    Политичка опћина Коњиц је по површини највећа опћина у Босни и Херцеговини и заузима површину од 1.386,592 км2. Подијељена је у 62 катастарске опћине за које се земљишне књиге воде у електронској форми и по новом катастарском премјеру            ( катастру некретнина ).Изузетак су двије катастарске опћине – Турија и Бијела за које су земљишне књиге уништене (изгориле) 1992. године, нове још нису успостављене па о правима на некретнинама на подручју те двије катастарске опћине нема никаквих евиденција.

    Политичка опћина Јабланица има површину од 297,252  км2 и подијељена је у 14 катастарских опћина.За све катастарске опћине подаци се воде у електронској форми и по новом катастарском премјеру.

    Земљишне књиге за политичку опћину Прозор/Рама су уништене у Другом свјетском рату, а нове нису успостављене, осим за катастарске опћине Јаклићи, Рипци и Румбоци. За некретнине које се налазе на подручју осталих катастарских опћина се води пописни катастар и за сада није познато када ће поступак успостављања земљишних књига почети.Политичка опћина Прозор/Рама заузима површину од 477,360 км2 и подијељена је у 31 катастарску опћину.

    За некретнине које нису уписане у земљишне књиге, а у катастру постоје сви релевантни подаци за њих могућа је укњижба у јавне (земљишне) књиге на један од сљедећа два начина:

     

    1.      За некретнине за које је Рјешење Комисије за излагање података на некретнинама и утврђивању права на некретнинама постало правоснажно, а податке новог катастарског премјера није преузео овај суд, потребно је доставити захтјев за њихов упис у земљишне књиге, уз захтјев је потребно доставити и Рјешење Комисије са клаузулом правомоћности и овјерен извод из катастра некретнина (овјерен пописни лист).Земљишнокњижни уред ће такве некретнине уписати у земљишне књиге и заинтересованој особи (подносиоцу захтјева) доставити земљишнокњижни извадак.

     

    2.       Уколико рјешење за излагање података на некретнинама и утврђивању права на некретнинама није постало правоснажно потребно је прије уписа тих некретнина  и права на њима у земљишне књиге јавно објавити оглас о покретању поступка њиховог уписа у земљишне књиге.Огласом се позивају све особе које полажу неко право на тим некретнинама да то своје право пријаве земљишнокњижном уреду уз достављање доказа који то право потврђују у року од 60 дана од дана објављивања огласа. Послове за објављивање огласа врши земљишнокњижни уред, а трошкове објављивања сноси заинтересована особа.  

     

    За упис, брисање или промјену права на некретнинама које су већ укњижене потребан је захтјев заинтересоване особе, ваљана исправа на основу које се упис захтијева, доказ да је плаћен порез на промет некретнина и доказ да је плаћена судска такса за упис промјена у земљишној књизи.За рјешавање основних захтјева у земљишнокњижном уреду потребно је 15 – ак дана с тим да се ово вријеме, због малог броја извршилаца повећава.

     

    За добивање земљишнокњижних извадака за некретнине који се подаци воде у електронској форми потребно је приложити судску таксу у износу од 9,00 КМ у таксеним маркама за један извадак и извадак се добије исти дан  - уколико није потребно претходно провести неко књижење у том земљишнокњижном улошку.

    Уколико се траже подаци из старих земљишних књига потребно је претходно доставити захтјев и судску таксу.За издавање ових извода потребно је вријеме од 15 – 20 дана.

     

    5868 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1