• logo
  • osnovna stranica
  • Кантонални суд у Зеници

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судска полиција

    23.01.2019.

    Судска полиција врши физичко и техничко осигурање зграде суда. Физичко осигурање (унутрашње и вањско) обезбјеђује се сталним дежурством судских полицајаца, док се техничко осигурање зграде врши посредством унутрашњег и вањског видео надзора судске зграде, те чувањем видео записа који се под одређеним условима, могу прегледати.

     

    Судска полиција основана је Законом о судској полицији („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“ број 19/96 и 34/04). Овим законом утврђена су њена овлаштења, устројство и средства за рад, права и обавезе, радни односи и друга питања од значаја за устројство и рад судске полиције у Федерацији БиХ.

     

    За управљање судском полицијом одговоран је предсједник Врховног суда.

     

    Основна овлаштења судске полиције су да помаже Уставном суду ФБиХ, Врховном суду ФБиХ и судовима у кантонима у извршавању судских наредби за принудно довођење свједока, наредби за довођење оптужених особа, привођењу осуђених особа у орган за извршење санкција по наредби суда, одржавање реда у судници, сигурности судија  и других радника суда, сигурности судске зграде, те у извршавању других судских налога. Судска полиција, у складу са правилима која доноси предсједник Врховног суда ФБиХ, помаже и омбудсмане, на њихов захтјев, када раде на испитивању дјелатности било које институције Федерације, кантона или опћине, као и било које институције или особе које су негирале људско достојанство, права и слободе, укључујући провођење етничког прогона, или одржавање његових посљедица, ако се при том испитивању појави отпор те институције или особе, а помаже и у осигурању истраживања службених докумената, укључујући и тајне, судских и управних списа, посебно у прибављању потребних информација, докумената и списа, ако се при том истраживању, односно сарадњи појави отпор од одговорног службеника.

    Судска полиција помаже и тужилаштвима у Федерацији када у складу са законима и другим прописима захтијевају помоћ и асистенцију судске полиције у вршењу својих дужности, или када је потребно осигурати одржавање реда и сигурности у просторијама тужилаштва, сигурност тужилаца и других радника тужилаштва у Федерацији.

     

    Током судског поступка, по налогу суда, судска полиција осигурава присуство позваних свједока, приводи осумњиченог, односно оптуженог на испитивање и главни претрес, те спроводи осуђену особу у орган за извршење санкција у којем треба извршити изречену санкцију.

     

    Судска полиција је задужена за одржавање реда у судници, сигурност судија и других радника суда, као и сигурност судске зграде на начин предвиђен правилима предсједника Врховног суда ФБиХ.

     

    Судска полиција такођер извршава налоге суда о претресању стана и особа и о привременом одузимању предмета, налоге у вези са осигурањем провођења извршења судских одлука, те друге судске налоге за подузимање радњи којима се осигурава успјешност вођења одговарајућег судског поступка.

     

    Овлаштења судске полиције врше се у одјељењу судске полиције судова Федерације и одјељењима судске полиције судова у кантонима.

     

    Радом одјељења судске полиције руководи заповједник одјељења судске полиције на начин који посебним правилима утврди предсједник Врховног суда.

     

    2091 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1