• logo
  • osnovna stranica
  • Општински суд у Тузли

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Земљишно-књижни уред

    Земљишна књига је јавна књига и подаци који се налазе у земљишној књизи доступни су свим заинтересованим лицима.

    ЗЕМЉИШНА КЊИГА је службени регистар стварних права на некретнинама и других права.

    Земљишна књига у босанско-херцеговачком правном систему, дакле, означава евиденцију вођену електронском и ручном обрадом података о правном стању некретнина мјеродавним за правни промет. За вођење земљишних књига надлежни су Опћински судови.

    Земљишна књига се састоји од:
    1. главне земљишне књиге
    2. збирке исправа
    3. помоћних регистара.

    Главна земљишна књига се састоји од земљишнокњижних уложака. Главна земљишна књига се води за једну катастарску опћину.

    За један земљишнокњижни суд води се јединствена збирка исправа, која се састоји од изворника, отправа изворника или овјерених пријеписа исправа на основу којих је извршен упис у земљишну књигу. Збирка исправа се чува трајно и одвојено од главне књиге. Помоћни регистри су регистар власника, регистар парцела и дневник.

    ЗЕМЉИШНОКЊИЖНИ ИЗВАДАК

    Један од најчешћих захтјева упућен према зк уредима је израда земљишнокњижног извадка, који је странкама потребан као доказ власништва на некретнинама, било ради продаје некретнине, њеног оптерећења, поклона, замјене, сјече шума, и сл.

    Прије него што се крене у потрагу за подацима из земљишне књиге било би добро да свака странка зна за коју катастарску честицу тражи податке, те у којој катастарској опћини се налази та честица. Да би се то знало потребно је дознати у којим земљишнокњижним улошцима је могуће пронаћи те податке.

    То странка може прочитати с неког већ познатог похрањеног документа који има код куће(стари зк извадак, идентификација парцеле коју издаје катастар, подаци из уговора и сл.). Уколико таквог документа нема, онда је потребно потражити помоћ катастра који воде евиденцију о новом премјеру и у могућности су да израде идентификацију парцеле, која нам јасно показује којој кч. новог премјера одговара кч. старог премјера. Уколико се ради о некој кч. која је преузета у електронску базу података земљишнокњижни извадак се може одмах добити.

    Према актуелном Закону о земљишним књигама поступак уписа у земљишну књигу се покреће подношењем захтјева за упис, јер власништво и друга права на некретнинама настају тек са уписом у земљишну књигу. Формулар захтјева можете преузети преузети у прилогу.

    Уз захтјев за упис потребно је приложити доказну документацију на којој се захтјев темељи.То могу бити: нотарски обрађени уговори, овјерене копија судске одлуке која је основ за упис, те други документи потребни за упис одређени законом.

    Уз захтјев за упис потребно је приложити судску таксу, која је различита у доносу на поједине захтјеве. Тренутно важећи извод из судских такса за земљишнокњижни уред можете преузети у приложеним документима.

    КАКО СЕ СТИЧЕ ПРАВО ВЛАСНИШТВА

    Куповином некретнина и потписивањем купопродајног уговора не стиче се аутоматизмом право власништа над некретнином. Потребно је уписати своје право у земљишне књиге. Стога потребно је да по свакој обављеној купњи своје некретнине поднесете приједлоге за упис у земљишне књиге. Приједлог поднесите земљишнокњижном уреду Опћинског суда  на чијем се подручју налази некретнина која је предмет купопродаје. По оствареном упису купац постаје и земљишнокњижни власник.

    Обратите пажњу да постоји разлика између:

    ВЛАСНИЧКОГ ЛИСТА којег издаје грунтовница и
    ПОСЈЕДОВНОГ ЛИСТА којег издаје катастар.


    Посједовним листом не доказује се власништво нити које друго право над некретнином, те на основу њега земљишнокњижни уред надлежног суда не допушта упис некретнине у земљишну књигу. О овој околности важно је водити рачуна приликом куповине некретнине и презентирању исправа од стране продавца.

    ПРИЈЕ КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ

    Прије предаје приједлога за упис, требате утврдити земљишно књижно стање, односно да ли су некретнина за коју се предлаже пријенос власништва и власник некретнине УПИСАНИ у земљишним књигама.

    Стога је потребо да се странка (купац) обрати грунтовници, познавајући број катастарске честице, те затражи земљишно књижни извадак, који садржи све податке о одређеној некретнини како су они уписани у земљишној књизи.

    Из грунтовног изватка могуће је увидјети ко је власник некретнина, има ли некретнина једног или више власника, да ли је оптереЋена хипотеком или другим теретом.

    Увид у стање одређене некретнине, односно добивање земљишникњижног изватка омогућено је свим лицима након извршеног плаћања таксе.

    КОД КУПОВИНЕ НЕКРЕТНИНЕ

    Некретнине које су уписане у земљишној књизи: број катастарске честице, опис некретнине, површина, требају бити наведени у уговорима странака онако како су уписане у земљишној књизи.

    Уколико некретнине (нпр. пословни простор или земљиште) нису уписани у земљишној књизи, тада је потребно прво уписати некретнину у земљишну књигу да би земљишнокњижни суд допустио упис права за које се подноси приједлог.

     

    УПИС У ЗЕМЉИШНЕ КЊИГЕ

    За упис у земљишне књиге као и КПУ потребно је приложити:

    -Захтјев за упис.
    -Доказна документација на којој се захтјев темељи тј. основ за стицање стварног права која је нужна када се ради о упису промјене власништва.
    -Доказ да је плаћена судска такса.
    -Рјешење порезне управе о разрезу пореза на промет некретнинама код уписа објеката потребо је приложити грађевинску и употребну дозволу.
    -Код уписа стамбених и пословних објеката у КПУ потребно је приложити ПС образац.
    Упис у земљишну књигу дозвољен је само уз сагласност лица које је у вријеме подношења захтјева уписано у земљишну књигу као носилац права власништва или неког другог стварног права које се преноси. Самим тим ово одобрење мора бити саставни дио доказне документације, било да је сагласност дио уговора или се у законом прописаној форми накнадно доставља.

    Контакт телефон:

    ЗК уред Тузла: 035/250-082

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1