• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни привредни суд у Приједору

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Организација суда
  • Регистар привредних субјеката

    Регистар пословних субјеката

    20.09.2017.

     

    Окружни привредни суд у Приједору, у складу са законом утврђеним надлежностима, у оквиру сектора регистра пословних субјеката, врши упис у судски регистар пословних субјеката по принципима утврђеним у Закону о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској ("Службени гласник Републике Српске", бр. 67/13 и 15/16).

    Пословни субјекти чији је упис обавезан према Закону о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској јесу привредна друштва и друга правна лица основана с циљем обављања привредне дјелатности, јавна предузећа, установе, задруге или задружни савези и друга правна лица која се оснивају с циљем остваривања профита, као и субјекти чији је упис одређен посебним законом Републике Српске.

    У регистар пословних субјеката уписује се:
           - оснивање, повезивање и брисање субјекта уписа или његовог дијела,
           - све статусне промјене, укључујући промјене облика организовања субјекта уписа,
           - подаци о повезаним друштвима,
           - подаци о субјекту уписа који су од значаја за правни промет и њихова измјена,
           - подаци у вези са престанком, стечајним односно ликвидационим поступком,
           - подаци о покретању поступка брисања субјекта регистрације,
           - други подаци одређени Законом о регистрацији пословних субјеката или другим законима.

    У регистар пословних субјеката се уписује забрана обављања дјелатности те врши упис других чињеница на основу правоснажних одлука надлежних органа (одлука о покретању, отварању, обустави, закључењу поступка реструктурирања, стечаја и ликвидационог поступка).

    Поступак регистрације покреће се подношењем пријаве на прописаном обрасцу Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске (АПИФ).

    По претходно поднесеном захтјеву АПИФ-у и уплаћеној предвиђеној такси, Регистар пословних субјеката Окружног привредног суда у Приједору издаје извод из регистра који садржи актуелне податке (актуелни извод из регистра пословних субјеката) и извод из регистра који садржи податке свих претходних уписа (историјски извод из регистра пословних субјеката), те потврде и увјерења о којима се води службена евиденција а чије је издавање прописано законом.

    Судска такса за издавање извода (актуелног, историјског) из регистра пословних субјеката износи 10,00 КМ,  уплаћује се на:

    Жиро рачун број: 5620990000055687
    Прималац: Јавни приходи Републике Српске
    Врста прихода: 722211
    Општина: 074
    Буџетска организација: 1090001


     

    • 1 - 1 / 1
    • 1