• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни привредни суд у Бањој Луци

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад суда
  • Организација суда
  • Регистар привредних субјеката

    Регистар привредних субјеката

    26.12.2019.

               Регистар пословних субјеката је организациона јединица Одсјека за административно-техничке послове суда која има задатак да путем Агенције за посредничке,информатичке и финансијске услуге РС (у наставку текста:АПИФ) заприма пријаве поднесене од стране предлагача: правног лица, а којима се тражи упис промјена (статусних или од значаја за правни промет), као и упис оснивања пословних субјеката, било да се ради о организационом облику „привредна друштва“ или других облика организовања: „установе“ и др., а која стичу својство правног лица уписом у судски регистар, у складу са Законом о регистрацији пословних субјеката (“Сл.гл. РС бр.67/13.)

               Предлагач је правно лице и оно је у могућности да једном пријавом може тражити више уписа измјена било да се ради о статусним измјенама или измјенама од значаја за правни промет. Пословни субјекти су обавезни поднијети пријаву ради уписа промјена, у складу са измјенама закона, и то: усклађивање одредаба Оснивачког акта Друштва, у складу са важећим Законом о привредним друштвима (“Сл.Гласник РС“, бр. 127/08,58/09,100/11 и 67/13), као и усклађивање дјелатности у складу са важећим Законом о класификацији дјелатности пословних субјеката по дјелатностима у РС (“Сл. Гласник” РС, бр. 66/13) и Уредбом Владе РС  о класификацији дјелатности („Сл.гл. РС“ бр.8/14.)

                  У регистру пословних субјеката врши се и провођење одређених судских одлука тј. упис забиљежбе (судске одлуке којима се покреће  поступак стечаја и ликвидације над одређеним правним лицем, као и одлуке којима се отвара, обуставља или закључује наведени  поступак).

                  Такође,у овој јединици суда се врши и израда Извода из судског регистра (Актуелног и историјског извода из судског регистра), а по претходно уредно поднесеном захтјеву  за издавање истог упућеног АПИФ-у, уз уплату предвиђене таксе, која износи 10,00 КМ. као и достављање  података трећим лицима која имају правни интерес за достављањем истих (увјерења,потврде и обавјештења), уз претходно поднесен захтјев и  уплату таксе,у износу од 15,00 КМ.

                   Увид у регистарске списе предмета врши се сваког радног дана на уписнику регистра у времену од 11,00-13,00 часова,под надзором референта за судски регистар.

     

     Судска такса се уплаћује на:

    Жиро рачун број : 5620990000055687
    Прималац: Буџет РС
    Врста прихода: 722211
    Буџетска организација: 1085001
    5314 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1