• logo
  • osnovna stranica
  • Окружни суд у Приједору

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Судска одјељења

    Окружни суд у Приједору основан је за подручје Основних судова у Приједору, Новом Граду и Козарској Дубици.
     Послови и задаци из дјелокруга рада суда врше се у организационој јединици судија (у оквиру које постоје два одјељења) и организационој јединици судске управе ( у оквиру које постоје три сектора), тако да послове из дјелокруга рада суда врше основне организационе јединице и то:

    А - Судска одјељења:   


    • Кривично -  одјељење,
    • Грађанско - одјељење,

    Б - Одјељење судске управе:


    • Сектор за послове писарнице,
    • Сектор за административно и помоћно-техничке послове и
    • Сектор за рачуноводствене послове.

    Дјелокруг организационих јединица:

    А - Судска одјељења:   

    1. Кривично - одјељење Окружног суда у Приједору ( у даљем тексту: суда) обавља послове суђења у кривично правној области у оквиру надлежности утврђене Законом, а у свом саставу има судска вијећа и судије појединце, чији се састав и број утврђује Распоредом рада судија и других запослених у суду.

    2. Грађанско - одјељење суда обавља послове у парничним, ванпарничним, оставинским и извршним предметима у оквиру надлежности утврђене Закономм а у свом саставу има судска вијећа, чији се састав и број утврђује Распоредом рада судија и других запослених у суду.

    Кривично односно грађанско одјељење ће обављати и послове у другим врстама предмета (управним, прекршајним и др.) које предсједник суда одреди Распоредом рада судија и других запослених у суду.

    Б - Одјељење судске управе

    1. Сектор за послове писарнице обавља послове из надлежности пријемне канцеларије, писарне, отпреме поште и архива а који  се односе на рад са списима суда, вођење прописаних уписника и помоћних књига, пријем и одашиљање поште, издавање одговарајућих увјерења о чињеницама о којима се води евиденција, одржавање судског депозита, вођење прописаних статистика и евиденција, састављање извјештаја са подацима неопходним за праћење рада суда, послове архивирања списа, као и друге послове који по природи спадају у дјелокруг овог сектора, као и послове по наредбама и упутсвима предсједника суда.

    2. Сектор за административно и помоћно-техничке послове обавља послове којима се обезбјеђују услови за правилан рад и пословање суда у смислу организовања унутрашњег пословања, бриге о благовременом и уредном вршењу послова у суду, обезбјеђивање услова за рад судија и осталих запосленика у суду, обављање послова у вези са остваривањем права, обавеза и одговорности судија и осталих запосленика у суду, брига о стручном усавршавању судија и осталих запосленика, оснивање судске библиотеке, вођење судске статистике и израда извјештаја о раду суда, послове међународне помоћи, послове управљања судском зградом и имовином суда,  давања информација и упућивање странака, брига о возном парку суда и превозу судија и других запосленика, одржавање хигијене и чистоће зграде, исправности свих уређаја суда, брига о компјутерској  и мрежној опреми и систему веза као  и све друге послове одређене законом и другим прописима, као и послове по наредбама и упутсвима предсједника суда.

    3. Сектор за рачуноводствене послове обавља послове којима се обезбијеђују услови за правилан рад суда у смислу организовања  материјално-финансијског пословања са странкама и буџетског пословања, обрачун плата и осталих накнада, послови набавки за потребе суда, одржавање везе са Трезором Републике Српске и правовремено подношење финансијских  извјештаја, послове судских полога (примање, чување и издавање полога), вођење разних  евиденције о наплати судске таксе и трошкова кривичног поступка, стање судског депозита и све друге послове одређене законом и другим прописима, као и послове по наредбама и упутсвима предсједника суда.

    382 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1