• logo
  • osnovna stranica
  • Окружно јавно тужилаштво у Бијељини

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Уводна ријеч главног тужиоца

    Поштовани,


          Част ми је да Вам у име Окружног јавног тужилаштва у Бијељини пожелим добродошлицу на званичну интернет страницу овог тужилаштва.

         Именовање на позицију Главног окружног тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Бијељини сматрам признањем за мој досадашњи рад и допринос правосуђу у Босни и Херцеговини, али и велику одговорност да одговорим изазовима са којима се правосуђе у Босни и Херцеговини данас сусреће.

         Моја мисија као Главног окружног тужиоца јесте да, поштујући законе, ова институција осигура заштиту и сигурност свим грађанима, без изузетка, те да отворимо врата јавности и медијима, како би наш рад био транспарентнији и јаснији свим друштвеним структурама.

        Презентација интернет странице тужилаштва превасходно треба да омогући да се јавност упозна са организацијом, надлежностима и положајем које има Окружно јавно тужилаштво у Бијељини, у складу са Уставом Босне и Херцеговине, Уставом Републике Српске и одговарајућим законима, који између осталог прописују да је окружно јавно тужилаштво јединствен и самосталан државни орган, који открива и гони учиниоце кривичних дјела и врши друге надлежности којима се штити јавни интерес одређен законом, да тужилаштво врши своје надлежности на основу Устава, потврђених међународних уговора, закона, општеприхваћених правила међународног права и других општих аката, донијетих у складу са законом, те да нико изван тужилаштва не може утицати на тужилаштво и носиоце тужилачке функције у поступању и одлучивању у поједином предмету.

         Изузетна ми је част бити на челу Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, које је једно од највећих тужилаштава у Републици Српској по територијалној надлежности и по броју предмета, имајући у виду стопу криминалитета заступљеног на територији коју покрива ово тужилаштво. У оквиру Окружног јавног тужилаштва у Бијељини формирано је поред Одјељења за општи криминалитет, чији су саставни дио кривична дјела малољетничке деликвенције и високотехнолошког криминала и Одјељење за привредни криминал, а до претходне године постојало је и посебно Одјељење за ратне злочине, а за чијим постојањем је престала да постоји потреба због смањеног броја предмета у раду и прилива предмета. Саставни дио Окружног јавног тужилаштва у Бијељини чини и Подручна канцеларија у Сребреници, те се територијална надлежност овог тужилаштва простире на територију Основног суда у Бијељини, Основног суда у Зворнику, Основног суда у Сребреници и Окружног суда у Бијељини.

         Како би информације о раду Окружног јавног тужилаштва у Бијељини биле што доступније грађанима, на интернет страници овог тужилаштва, поред потврђених оптужница, приједлога за одређивање притвора и продужење притвора, редовно се објављују и саопштења за јавност поводом предузетих радњи од стране овог тужилаштва у предметима када је процјењено да постоји појачан интерес јавности, да о њиховом току иста буде информисана.

         Обзиром да ове године славимо јубилеј од 20 година постојања окружног јавног тужилаштва, исти ћемо симболично прославити пресељењем у наш нови објекат, што ће бити лијеп почетак новог поглавља ове институције, који ће нам омогућити учинковитији и ефикаснији рад.


    С поштовањем,


    Главни окружни тужилац          

    Олга Пантић                   

    2632 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 1 / 1
    • 1