• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Goraždu

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Zaključak o drugom ročištu za prodaju nepokretnosti

    21.08.2024.

    BOSNA I HERCEGOVINA
    FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
    BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON GORAŽDE
    OPĆINSKI SUD U GORAŽDU
    Broj: 45 0 P 045991 23 I
    Goražde, 21.08.2024. godine

    OPĆINSKI SUD U GORAŽDU, sudija Radmila Đajić, u izvršnom postupku tražitelja izvršenja Raiffeisen banke d.d. Bosna i Hercegovina,  sa sjedištem u ulici Zmaja od Bosne, Sarajevo, zastupan po Peštek Zorlak Edisi, advokatici iz Sarajeva, protiv izvršenice Emine (Ibro) Maslan rođ. Čolak, ulica Zmaja od Bosne 11, Goražde, radi izvršenja, v.sp: 9.565,08 KM, po prijedlogu za izvršenje na osnovu izvršene isprave, primljenim dana 29.11.2023.godine, donio je van ročišta, dana 21.08.2024.godine, sljedeći: 

    Z A K L J U Č A K

    o drugom ročištu za prodaju nepokretnosti

                 1. Određuje se drugo ročište usmenim javnim nadmetanjem za prodaju suvlasničkog udjela izvršenice od ¼ nekretnine, označene kao k.č. 3126/2, zvana „VINARIĆI“, Dvorište površine 242 m2 i kuća i zgrada površine 138 m2, ukupne površine 380 m2  upisane u zemljišnoknjižni uložak Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u  Goraždu  broj 1712 KO Goražde I, suvlasništvo izvršenice Emine (Ibro) Maslan rođ. Čolak  sa udjelom 1/4. 

                2. Nepokretnost iz tačke 1. ovog zaključkasuvlasništvo je Čolak Nermina u dijelu 3/8, Čolak Emira u dijelu 3/8 i Maslan Emine u dijelu ¼. 

      3. Konstatuje se da vrijednost nekretnine iz tačke l. ovog zaključka, utvrđena vještačenjem vještaka građevinske struke, u iznosu od 187.478,19 KM. 

      4. Vrijednost suvlasničkog dijela izvršenice od 1/4 na nekretnini iz tačke 2. ovog zaključka procijenjena je na vrijednost od 46.869,55 KM. 

        5. Na drugom ročištu za prodaju, suvlasnički udio nekretnina iz tačke 1. ovog zaključka se ne može prodati ispod 1/3 utvrđene vrijednosti iz tačke 4. zaključka. Početne ponude za drugo ročište na iznose manje od 1/3 utvrđene vrijednosti neće biti razmatrane. Ako se nepokretnost ne proda na drugom, sud će zakazati treće ročište u roku od najmanje 15 do najviše 30 dana. 

              6. Na ročištu za javno nadmetanje kao kupci mogu učestvovati osobe koje su do početka nadmetanja položila osiguranje koje iznosi 1/10 vrijednosti iz tačke 3. ovog zaključka, ali ne više od 10.000,00 KM. Ova lica su prije početka nadmetanja dužna sudu predati dokaz da su osiguranje platili na račun broj: 1011400000197266 kod PBS, filijala Goražde. Ponuđačima čija ponuda ne bude prihvaćena, osim za tri najbolja ponuđača osiguranje će se odmah vratiti nakon zaključenja javnog nadmetanja. Ročište za javno nadmetanje će se održati i kad prisustvuje samo jedan ponuđač. Od polaganja osiguranja oslobođen je tražilac izvršenja po čijem prijedlogu je određeno izvršenje, kao i druga lica u smislu člana 86. stav 2. ZIP-a. 

                7. Ponuđač sa najvišom ponudom na ročištu plaća ukupnu prodajnu cijenu suvlasničkog dijela nepokretnosti, umanjenu za položeno osiguranje polaganjem cijene sudu u roku od 30 dana od dana objavljivanja zaključka o prodaji nepokretnosti najpovoljnijem ponuđaču na sudskoj tabli. Ukoliko ponuđač sa najvećom ponudom ne deponuje prodajnu cijenu u ovom roku, sud će zaključkom proglasiti prodaju tom ponuđaču nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nepokretnost prodana drugom po redu ponuđaču koji treba da u roku od 30 dana od dana prijema ovog zaključka sudu deponuje prodajnu cijenu. Ukoliko drugi ponuđač ne položi cijenu u predviđenom roku sud primjenjuje ova pravila i na trećeg ponuđača. U slučaju da sva tri ponuđača sa najvišom ponudom ne ispune svoje obaveze plaćanja prodajne cijene u određenim rokovima, sud će oglasiti da drugo ročište nije uspjelo i zakazati treće ročište u roku od najmanje 15 do najviše 30 dana. 

                8. Shodno odredbi člana 75. stav 1. i 2. Zakona o izvršnom postupku („Službene novine FBiH“, broj: 32/03, 33/06, 39/09, 35/12 i 46/16 - u daljem tekstu ZIP), kupac preuzima služnosti i stvarne terete na predmetnoj nepokretnosti. 

                9. Troškove poreza i takse u vezi sa prodajom nepokretnosti plaća kupac. 

                10. Stranke se mogu sporazumjeti, najkasnije do ročišta za javno nadmetanje da se prodaja suvlasničkog udjela ¼ predmetne nepokretnosti izvrši neposrednom pogodbom putem osobe ovlaštene za promet nekretnina ili sudskog izvršioca. 

                11. Drugo ročište za prodaju suvlasničkog udjela ¼ nepokretnosti održaće se dana, ČETVRTAK 19.09.2024. godine u 12,00 časova u zgradi Općinskog suda u Goraždu, ulica Zaima Imamovića 3, sudnica broj 23., na koje se poziva tražilac izvršenja, izvršenik, lica koja imaju prvenstveno pravo namirenja ili pravo namirenja istog ranga, kao i tražilac izvršenja, lica koja imaju upisano ili zakonsko pravo preče kupovine, zainteresovana lica kao kupci i Poreska uprava Federacije BiH, Kantonalni poreski ured Goražde. 

                12. Ovaj zaključak o prodaji objavit će se na Oglasnoj tabli suda, Web stranici Suda, a stranka može o svom trošku zaključak objaviti u sredstvima javnog informisanja. 

                                                                                                                    Sudija 

    Radmila Đajić

     PRAVNA POUKA: Protiv ovog zaključka nije dopuštena žalba.

    3 PREGLEDA

    Zaključak o prvoj prodaji nepokretnosti

    14.08.2024.

    Z A K L J U Č A K

    o prodaji nepokretnosti

     

    1. Određuje se prvo ročište za prodaju nekretnine izvršenika usmenim javnim nadmetanjem:

    a) suvlasnički dio nekretnine označene kao k.č. 3137/1 zvana ''Krčevine'' u naravi dvorište, kuća i zgrada površine 552 m2 upisane u zk ulošku broj 1428 KO Goražde I, u suvlasništvu izvršenika Šalo Reufa sa udjelom od ½,

    b) suvlasnički dio nekretnine označene kao k.č. 3137/4 zvana ''Krčevine'' u naravi oranjica/njiva 6. klase površine 306 m2, upisane u zk ulošku broj 1428 KO Goražde I, u suvlasništvu izvršenika Šalo Reufa sa udjelom od ½.

     

    2. Konstatuje se da je vrijednost nekretnine iz tačke l. ovog zaključka utvrđena vještačenjem vještaka građevinske struke u slijedećim iznosima:

    a) suvlasnički dio nekretnine označene kao k.č. 3137/1 zvana ''Krčevine'' u naravi dvorište, kuća i zgrada površine 552 m2 upisane u zk ulošku broj 1428 KO Goražde I – ukupna vrijednost nekretnine 54.675,00 KM, vrijednost suvlasničkog dijela koji se prodaje 27.337,50 KM,

    b) suvlasnički dio nekretnine označene kao k.č. 3137/4 zvana ''Krčevine'' u naravi oranjica/njiva 6. klase površine 306 m2, upisane u zk ulošku broj 1428 KO Goražde I - ukupna vrijednost nekretnine 9.180,00 KM, vrijednost suvlasničkog dijela koji se prodaje 4.590,50 KM,

     

    3. Na prvom ročištu za prodaju, nekretnina iz tačke 1. ovog zaključka se ne može prodati ispod  ½  utvrđene vrijednosti iz tačke 2. zaključka. Početne ponude za prvo ročište na iznose manje od ½ utvrđene vrijednosti neće biti razmatrane. Ako se nepokretnost ne proda na prvom, sud će zakazati drugo ročište u roku od 30 dana.

     

    4. Ponuđač sa najboljom ponudom dužan je u roku od 30 dana, računajući od donošenja  posebnog zaključka o prodaji nekretnine platiti cijenu umanjenu za položeno osiguranje.

     

    5. Na ročištu za javnu prodaju kao kupci mogu učestvovati lica koja su do početka ročišta položila osiguranje koje iznosi 10% vrijednosti nekretnine, s tim što ne može iznositi više od 10.000,00 KM. Ova lica su prije početka ročišta dužna sudu predati dokaz da su osiguranje platili na račun broj: 1011400000197266. Ponuđačima čija ponuda ne bude prihvaćena, osim za tri najbolja ponuđača osiguranje će se odmah vratiti nakon zaključenja ročišta. Ročište za javno nadmetanje će se održati i kad prisustvuje samo jedan ponuđač. Od polaganja osiguranja oslobođen je tražitelj izvršenja po čijem prijedlogu je određeno izvršenje, kao i druga lica u smislu čl. 86. st. 2. ZIP-a.

     

    6. Ponuđač sa najvišom ponudom na ročištu plaća ukupnu prodajnu cijenu, umanjenu za položeno osiguranje polaganjem cijene sudu u roku od 30 dana. Ukoliko ponuđač sa najvećom ponudom ne deponuje prodajnu cijenu u ovom roku, sud će zaključkom proglasiti prodaju tom ponuđaču nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nepokretnost prodata drugom po redu ponuđaču koji treba da u roku od 30 dana od dana prijema ovog zaključka sudu deponuje prodajnu cijenu. Ukoliko drugi ponuđač ne položi cijenu u predviđenom roku sud primjenjuje ova pravila i na trećeg ponuđača. U slučaju da sva tri ponuđača sa najvišom ponudom ne ispune svoje obaveze plaćanja prodajne cijene u određenim rokovima, sud će oglasiti da prvo ročište nije uspjelo i zakazati novo ročište.

     

                7. Kupac preuzima stvarne terete na ovim nekretninama, te troškove poreza i takse u vezi sa prodajom nekretnina.

     

                8. Ovaj zaključak o prodaji objavit će se na oglasnoj tabli suda, a stranka može o svom trošku zaključak objaviti u sredstvima javnog informisanja.

     

    9. Stranke se mogu sporazumjeti, najkasnije do ročišta za javnu prodaju da se prodaja predmetne nekretnine izvrši neposrednom pogodbom putem osobe ovlaštene za promet nekretnina ili sudskog izvršioca.

     

    10. Suvlasnik nekretnine iz tačke 1. a) i b) Zaključka je Šalo Rašida, te njena prava ne prestaju eventualnom prodajom suvlasničkog dijela izvršenika, uz napomenu na odredbu člana 83 ZIP-a stav (1) ''Lice koje ima zakonsko ili ugovorno pravo preče kupovine upisano u zemljišnoj knjizi ima prednost pred najpovoljnijim ponuđačem ako odmah po zaključenju nadmetanja izjavi da nepokretnost kupuje uz iste uvjete''.

     

    11. Prvo ročište za prodaju nekretnina održat će se dana PONEDELJAK, 23.09.2024. godine u 13,00 sati u zgradi Općinskog suda u Goraždu, ul. Zaima Imamovića 3, sudnica broj 21, na koje se pozivaju tražitelj izvršenja, izvršenik, lica koja imaju upisano ili zakonsko pravo preče kupovine, nadležni organ poreske uprave i zainteresovana lica kao kupci.

     

     

    S u d i j a

     

                                                                                                   Muris Tatarin

     

    Pravna pouka:

    Protiv ovog zaključka nije dopuštena žalba.                                                      

    13 PREGLEDA
    Prateći dokumenti
  • Zaključak I prodaja
    • 1 - 2 / 2
    • 1