• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Žepču

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Rad suda
  • Istorijat
  • Povijest suda

    Povijest suda

    Postoje povijesni dokumenti koji ukazuju da je na području Općine Žepče sudska vlast djelovala još u vrijeme Osmanskog carstva.

    Nakon pada Osmanskog carstva i okupacije Austro-ugarske monarhije, teritorijalni ustroj vlasti bio je podjeljen između kotara. Općina Žepče je bila sjedište Žepačkog kotara. U ovakvom obliku ustroja vlasti formirana je i sudska vlast koju je sprovodio Kotarski sud u Žepču. U sklopu ovog suda postojalo je i odjeljenje gruntovnice koja je izgorjela usljed ratnih dejstava početkom 1943. godine.
     
    1946. - 1993. godine u Općini Žepče nije postojala sudbena vlast. Područje Općine Žepče je do 1993 godine bilo u isključivoj nadležnosti Osnovnog suda u Zavidovićima.
     
    1993. godine formirano je Vijeće Vojnog suda Travnik sa sjedištem u Žepču. Ovo vijeće bavilo se isključivo kaznenom problematikom.
     
    1994. godine osnovan je Osnovni sud u Žepču u skladu sa Zakonom o sudovima Hrvatske Republike Herceg-bosne. Ovaj sud je imao nadležnosti u Kazneno-pravnim i Građansko-pravnim stvarima, što odgovara nadležnostima današnjih Općinskih sudova.
     
    1997. godine Općinski sud u Žepču osnovan je za područje općine Žepče u skladu sa Zakonom o sudovima Zeničko-dobojskog kantona (Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj 4/97). Nadležnost suda odnosila se na Kazneno-pravne i Građansko pravne stvari u prvom stupnju.
     
    2002. godine, došlo je, pod vođstvom Neovisne pravosudne komisije, do sveobuhvatne reorganizacije redovnih sudova, kao sastavnog dijela ukupne strategije reforme pravosuđa. U okviru ovih reformi smanjen je ukupan broj prvostupanjskih sudova, te je dovedeno u pitanje opravdanost postojanja Općinskog suda u Žepču. Nakon sprovednog istraživanja donesena je odluka o opravdanosti postojanja Općinskog suda u Žepču.

    2005. godine kao rezultat navedenih reformi donesen je Zakon o sudovima u Federaciji Bosne i hercegovine („Službene novine Federacije BiH broj 38/05“), kojim se za područje Općine Žepče potvrđuje teritorijalna nadležnost Općinskog suda u Žepču u Kazneno-pravnim i Građansko-pravnim stvarim u prvom stupnju.

     

    SVI PREDSJEDNICI OPĆINSKOG SUDA U ŽEPČU

     2004 -         GOSPOĐA  DRAGICA DRAGIČEVIĆ
     1999 - 2004 GOSPODIN REDŽO DELIĆ
     1993 - 1999 GOSPODIN ILIJA ZVJERAC

     

    695 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1