• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Zenici

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Rad suda
  • Organizacija suda
  • Zemljišno-knjižna kancelarija

    Riječ o uspostavi zemljišno knjižnog ureda

    U „Sarajevskom listu“ broj 132 od 08.11.1891. godine objavljen je : „OGLAS“ koji je glasio:

    „U predmetu sastavljanja gruntovnih uložaka u području katastra zeničkog Povjerenik za sastavljanje gruntovnih uložaka ovim propisom 54 gruntovnog zakona oglašuje da su gruntovni ulošci za katastarske općine: Bilješevo, Bilimišće, Bilino polje, Briznik, brnjic, Čajdraš, Crkvice, Doglode, Gora, Gračanica, Gradišće, Janjići, kamberovići, Lokvine, Mošćanica, Nemila, Orahivica, Podbrežje, Pojske, Raspotočje, Ričice-Sviće, Stranjani, Tetovo, Viduša, Vraca i Vranduk dogotovljeni i u uredu potpisanog u Zenici počevši od 30. oktobra 1891. godine kroz 30 dana doklen do 29. novembra 1891. godine javno izloženi i da ih može svak pregledati i prigovoriti unesenim krivim unosima. Za ovjerovljenje gruntovnih uložaka, primanje ugovora, kao i za raspravu o podnesenim prigovorima određuje se rok na dan 2. i 3. decembar 1891. godine u uredu potpisanog povjerenika u Zenici.“

    Znači, tog dana, tj, 30. oktobra 1891. godine uspostavljena je gruntovnica u Zenici. Do tog datuma dokazi o vlasništvu na nekretninama bili su gruntovni protokoli, a koji su sadržavali podatke o površini parcela i njihove vlasnike koje su nastali premjerom, koji je uspostavila Austro-Ugarska u tzv. Grundbesitz-Bogen. Dokazi o vlasništvu predstavljali su i erazi-mirije u narodu zvane tapije.

    Takvo, tj.ručno vođeno zemljišne knjige obavlja se i danas. Osim ručnog načina vođenja zemljišne knjige, zemljišna knjiga se vodi i u elektronskoj formi. Na unosu podataka iz ručno vođene zemljišne knjige u elektonsku bazu podataka rade 2 kontrolora i 6 asistenata i to prema projektu Svjetke banke i Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine. Po unosu svih podataka u elektronsku bazu podataka ručno vođene zemljišne knjige biće arhivirane.

    U aprilu 2007. godine uz saradnju sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i sport, a putem Muzeja grada zenica je započeo proces sistematskog sređivanja sudske arhive za period od 1891-1945 godine. Taj obiman proces koji je povjeren zemljišnoknjižnim referentima završen je 05.05.2007. godine. Tom prilikom je ustanovljeno da dio arhivske građe predstavlja muzejsku arhivsku građu u vidu određenih Zbornika zakona period 1885-1914, Komentar Otomanskog gruntovnog zakona od 7. Ramazana 1274. godine po Hidžri tj.1896 po Gregorijanskom kalendaru kojeg je napisao Turk zade Hadži Mehmed Zaijauddin u Istambulu, te rsznih dopisa na njemačkom i mađarskom jeziku, dokumenata na arapskom jeziku tzv. Vakufname, starih katastarskih skica, tapija, erazi-mirija, i sl.

    Povodom obilježavanja Dana suda 01.06.2007. godine Predsjednica Općinskog suda u Zenici je donirala Muzeju grada Zenice pronađenu muzejsku građu.

    1810 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1