• logo
  • osnovna stranica
  • Opštinski sud u Zavidovićima

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Vaša pitanja
  • Specifična pitanja
  • Zemljišno-knjižni izvadak

    Šta sadrži zk-izvadak?

    25.08.2009.

    Jedan od najčešćih zahtjeva upućen prema zk uredima je izrada zemljišnoknjižnog izvadka, koji je strankama potreban kao dokaz vlasništva na nekretninama, bilo radi prodaje nekretnine, njenog opterećenja, poklona, zamjene, sječe šuma, i sl. Prije nego što se krene u potragu za podacima iz zemljišne knjige bilo bi dobro da svaka stranka zna za koju katastarsku česticu traži podatke, te u kojoj katastarskoj općini se nalazi ta čestica. Da bi se to znalo potrebno je doznati u kojim zemljišnoknjižnim ulošcima je moguće pronaći te podatke. To stranka može pročitati s nekog već poznatog pohranjenog dokumenta koji ima kod kuće (stari zk izvadak, identifikacija parcele koju izdaje katastar, podaci iz ugovora i sl.). Ako takvog dokumenta nema, onda je potrebno potražiti pomoć katastra koji vode evidenciju o novom premjeru i u mogućnosti su da izrade identifikaciju parcele, koja nam jasno pokazuje kojoj kč. novog premjera odgovara kč. starog premjera. Ako se radi o nekoj kč. koja je preuzeta u elektronsku bazu podataka zemljišnoknjižni izvadak se može odmah dobiti.
    Ukoliko se radi o dokazivanju prava vlasništva na  stanu, onda je stranka dužna donijeti ili stari zemljišnoknjižni izvadak ili prijedlog za upis vlasništva iz kojeg se jasno vidi kad je stranka podnijela zahtjev za upis vlasništva.

    918 PREGLEDA

    Kako se može dobiti ZK izvadak?

    25.08.2009.

    Svako zainteresovano lice može dobiti izvod iz zemljišne knjige uz plaćanje takse od 5KM.

    Sa dokazom o uplati takse doći u ZK ured, u zgradi suda.

    Prilikom traženja izvoda iz zemljišne knjige potrebno je navesti što više podataka o nekretnini i vlasniku (ime i prezime, JMBG,ime oca vlasnika nekretnine, broj parcele, broj ZK uloška i sl.)

    920 PREGLEDA
    • 1 - 2 / 2
    • 1