• logo
  • osnovna stranica
  • Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a Bosne i Hercegovine

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Disciplinski postupak

    U slučaju da po mišljenju Ureda postoji dovoljno dokaza da je sudija ili tužilac povrijedio dužnost, Ured podnosi disciplinsku tužbu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV BiH), čime započinje disciplinski postupak.

    U toku postupka, Ured nastupa u svojstvu tužioca, te iznosi pred disciplinsku komisiju VSTV-a BiH dokaze prikupljene protiv sudije/tužioca i traži utvrđivanje odgovornosti, te izricanje odgovarajućih mjera. Ured se prilikom predlaganja odgovarajuće mjere u disciplinskom postupku vodi kriterijima koji su sadržani u Smjernicama  za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima

    Sudija/tužilac kojeg se tereti za disciplinski prekršaj ima pravo da u svim fazama postupka bude zastupan od strane advokata, da odgovori na sve navode iz tužbe, da iznosi činjenice i predlaže dokaze kojim se utvrđuju te činjenice.

    Od trenutka kada otpočne, disciplinski postupak je u načelu javan, otvoren za medije i širu javnost. Disciplinske komisije VSTV-a BiH pred kojima se postupak vodi i koje donose odluku su tročlane. U disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija, većina članova disciplinske komisije su sudije. U disciplinskim postupcima koji se vode protiv tužilaca, većina članova disciplinske komisije su tužioci. Disciplinski postupak može trajati do godinu dana, ali taj rok VSTV BiH može produžiti iz opravdanih razloga. Moguće je, ali iznimno rijetko u praksi, da podnosilac pritužbe u toku disciplinskog postupka bude pozvan u svojstvu svjedoka.

    3082 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1