• logo
  • osnovna stranica
  • Okružni sud u Doboju

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Optuženi osuđeni za teško ubistvo

    20.06.2014.

    Okružni sud u Doboju donio je dana 17. juna 2014. godine presudu kojom su optuženi:   S.Z  iz K. opština D, B.S.iz S. Republika Srbija i M.M iz  S, M, opština G. kao saizvršioci oglašeni krivim za krivično djelo teško ubistvo iz člana 149. stav 2  u vezi sa stavom 1 i članom 23  Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđeni S.Z  iz  K. opština D. na kaznu zatvora u trajanju od 18 (osamnaest) godina, B.S. iz  S. Republika Srbija - na kaznu zatvora u trajanju od 11( jedanaest godina) i M.M. iz S, M, opština G.na kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam)  godina .Prema optuženima je produžen pritvor.

     

    / iz zapisnika/

     

    OPTUŽENI:

     

     S. Z  iz K.opština D., sa ostalim podacima kao u spisu predmeta,

     B. S. iz S. Republika Srbija, sa ostalim podacima kao u spisu predmeta

     M. M iz S, M, opština G, sa ostalim podacima kao u spisu predmeta

     

    K R I V I    SU

     

    što su:

     

    dana 19.04.2013. godine, oko 19,00 časova, nakon prethodnog dogovora da odu do poslovno-stambenog objekta SRC „Dž.b.“, vlasništvo oštećenog Đ.D., koji se nalazi u D., sa namjerom da optuženi S.Z. liši života oštećenog i nakon ubistva tijelo oštećenog odnesu sa mjesta zločina i sakriju, a optužene B.S. i M.M. u namjeri da mu u tome pruže fizičku i psihičku podršku, tako što je prema planu, koji im je iznio optuženi S.i koji su prihvatili, optužena B.S. imala zadatak da putem telefona dogovori navodni poslovni sastanak sa oštećenim u službenim prostorijama SRC „Dž. b.“, gdje su trebali navodno dogovoriti uslove pod kojima bi ona nastupala kao pjevačica u diskoteci oštećenog i na taj način ga namami da dođe u svoju kancelariju koja se nalazi na spratu poslovno-stambenog objekta SRC „Dž. b. i da ostane sam u kancelariji sa njom te obavijesti optuženog S. putem telefona o tome, a optužena M.M. da stražari ispred kancelarije oštećenog da neko ne naiđe, da im nakon izvršenog ubistva pomogne da tijelo oštećenog odnesu u putničko vozilo S.Z. i da prilikom odvoženja tijela oštećenog svojim vozilom ide prva u slučaju zaustavljanja od strane policije, a S.Z. i B.S., S. vozilom sa tijelom oštećenog iza nje, optuženi S. Z. i B.S., putničkim vozilom optuženog S., a optužena M.M. svojim putničkim motornim vozilom, dovezli se do kafea „L.“ u D. a zatim svo troje sjeli u vozilo optužene M.M., koja ih je dovezla u blizinu rampe službenog parkinga SRC „Dž.b.“, gdje je parkirala vozilo, nakon čega je optužena B. S. otišla na dogovoreni sastanak sa oštećenim, a optuženi S.Z. i M.M. ostali su sjediti na klupi u parku preko puta „E.D.“, pa kada je optužena B.S. u skladu sa prethodnim dogovorom putem telefona obavijestila optuženog S.Z. da se oštećeni nalazi u svojoj kancelariji, optuženi S.Z., koji je ispod jakne obukao pancir prsluk a u ruksaku nosio pištolj marke „Bernardelli Gardone V.T“, kalibra 7,65 mm, fabričkog broja -------- na kojem se nalazio prigušivač zvuka i optužena M.M. se uputili u poslovnu zgradu oštećenog da bi po dolasku na sprat pred kancelariju oštećenog, optužena M.M. ostala ispred kancelarije, a optuženi S.Z. ušao u kancelariju i bez prethodnog upozorenja, ne vadeći pištolj sa prigušivačem zvuka iz ruksaka, ispalio 6 hitaca u pravcu oštećenog, koji je sjedio na stolici licem okrenut prema ulaznim vratima kancelarije i razgovarao sa optuženom B.S. koji su pogodili oštećenog u predio grudnog koša, trbuha, vrata i zadnjeg slabinskog predjela i nanijevši mu povrede u vidu prostrelnih i ustrelinih rana navedenih dijelova tijela, a oštećeni nakon toga pao sa ivice prozora na betonsku podlogu parking prostora u neposrednoj blizini objekta i usljed iskrvavljenja iz prostreline grudne aorte, pluća i raskidanih krvnih sudova duž kanala prostrelina podlegao zadobijenim povredama, dok su se optuženi udaljili sa lica mjesta vozilom kojim je upravljala M.M.,

     

    dakle, drugog lišili života, a lišenje života je izvršeno organizovano

     

    čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo teškog ubistva iz člana 149. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 23. Krivičnog zakona Republike Srpske

     

    pa se na osnovu istog zakonskog propisa, a u odnosu na optuženu M.M. i uz primjenu člana 38. tačka 2.  i 39. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske

     

     

    O S U Đ U J U

     

    OPTUŽENI S. Z. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 18 (OSAMNAEST) GODINA,

     

    OPTUŽENA B.S. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 11 (JEDANAEST) GODINA, A

     

    OPTUŽENA M.M. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 7 (SEDAM) GODINA.

     

    Na osnovu člana 44. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske optuženima se u izrečene kazne uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru i to: OPTUŽENOM S.Z. od 21.04.2013. godine, OPTUŽENOJ B. S. od 20.04.2013. godine a OPTUŽENOJ M.M. od 19.04.2013. godine.

     

    Na osnovu člana 62. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske od optuženog S.Z. se oduzimaju: 1 pištolj marke ''Bernardelli Gardone V.T'', kalibra 7,65 mm, fabričkog broja ------, 1 Cijev crne boje – prigušivač zvuka sa navojem, 2 okvira spremnika za municiju, 6 komada čaura kalibra 7,65 mm, 6 komada zrna pištoljskog metka kalibra 7,65 mm, 1 Ruksak (torba) plave boje sa natpisom „C b“ i 1 pancir prsluk bijele boje sa natpisom ''P b'', kao predmeti upotrebljeni za izvršenje krivičnog djela.

     

    Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni se upućuju da svoj imovinskopravni zahtjev ostvaruju u parničnom postupku.

     

    Na osnovu člana 99. stav stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske optuženi su dužni da naknade troškove krivičnog postupka čiji će iznos za svakog od njih pojedinačno biti određen posebnim rješenjem.

     

    Na osnovu člana 203. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske sud je dana 17. juna 2014. godine donio

     

    R J E Š E N J E

     

    PREMA OPTUŽENIMA se produžava pritvor i to S.Z. i B. S. po osnovu iz člana 197. stav 1. tačka a) i g), a M.M. po osnovu iz člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

     

    Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže 9 (devet) mjeseci.

     

     

     

               

     

    Prikazana vijest je na:
    49 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Optuženi osuđeni za teško ubistvo

    20.06.2014.

    Okružni sud u Doboju donio je dana 17. juna 2014. godine presudu kojom su optuženi:   S.Z  iz K. opština D, B.S.iz S. Republika Srbija i M.M iz  S, M, opština G. kao saizvršioci oglašeni krivim za krivično djelo teško ubistvo iz člana 149. stav 2  u vezi sa stavom 1 i članom 23  Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđeni S.Z  iz  K. opština D. na kaznu zatvora u trajanju od 18 (osamnaest) godina, B.S. iz  S. Republika Srbija - na kaznu zatvora u trajanju od 11( jedanaest godina) i M.M. iz S, M, opština G.na kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam)  godina .Prema optuženima je produžen pritvor.

     

    / iz zapisnika/

     

    OPTUŽENI:

     

     S. Z  iz K.opština D., sa ostalim podacima kao u spisu predmeta,

     B. S. iz S. Republika Srbija, sa ostalim podacima kao u spisu predmeta

     M. M iz S, M, opština G, sa ostalim podacima kao u spisu predmeta

     

    K R I V I    SU

     

    što su:

     

    dana 19.04.2013. godine, oko 19,00 časova, nakon prethodnog dogovora da odu do poslovno-stambenog objekta SRC „Dž.b.“, vlasništvo oštećenog Đ.D., koji se nalazi u D., sa namjerom da optuženi S.Z. liši života oštećenog i nakon ubistva tijelo oštećenog odnesu sa mjesta zločina i sakriju, a optužene B.S. i M.M. u namjeri da mu u tome pruže fizičku i psihičku podršku, tako što je prema planu, koji im je iznio optuženi S.i koji su prihvatili, optužena B.S. imala zadatak da putem telefona dogovori navodni poslovni sastanak sa oštećenim u službenim prostorijama SRC „Dž. b.“, gdje su trebali navodno dogovoriti uslove pod kojima bi ona nastupala kao pjevačica u diskoteci oštećenog i na taj način ga namami da dođe u svoju kancelariju koja se nalazi na spratu poslovno-stambenog objekta SRC „Dž. b. i da ostane sam u kancelariji sa njom te obavijesti optuženog S. putem telefona o tome, a optužena M.M. da stražari ispred kancelarije oštećenog da neko ne naiđe, da im nakon izvršenog ubistva pomogne da tijelo oštećenog odnesu u putničko vozilo S.Z. i da prilikom odvoženja tijela oštećenog svojim vozilom ide prva u slučaju zaustavljanja od strane policije, a S.Z. i B.S., S. vozilom sa tijelom oštećenog iza nje, optuženi S. Z. i B.S., putničkim vozilom optuženog S., a optužena M.M. svojim putničkim motornim vozilom, dovezli se do kafea „L.“ u D. a zatim svo troje sjeli u vozilo optužene M.M., koja ih je dovezla u blizinu rampe službenog parkinga SRC „Dž.b.“, gdje je parkirala vozilo, nakon čega je optužena B. S. otišla na dogovoreni sastanak sa oštećenim, a optuženi S.Z. i M.M. ostali su sjediti na klupi u parku preko puta „E.D.“, pa kada je optužena B.S. u skladu sa prethodnim dogovorom putem telefona obavijestila optuženog S.Z. da se oštećeni nalazi u svojoj kancelariji, optuženi S.Z., koji je ispod jakne obukao pancir prsluk a u ruksaku nosio pištolj marke „Bernardelli Gardone V.T“, kalibra 7,65 mm, fabričkog broja -------- na kojem se nalazio prigušivač zvuka i optužena M.M. se uputili u poslovnu zgradu oštećenog da bi po dolasku na sprat pred kancelariju oštećenog, optužena M.M. ostala ispred kancelarije, a optuženi S.Z. ušao u kancelariju i bez prethodnog upozorenja, ne vadeći pištolj sa prigušivačem zvuka iz ruksaka, ispalio 6 hitaca u pravcu oštećenog, koji je sjedio na stolici licem okrenut prema ulaznim vratima kancelarije i razgovarao sa optuženom B.S. koji su pogodili oštećenog u predio grudnog koša, trbuha, vrata i zadnjeg slabinskog predjela i nanijevši mu povrede u vidu prostrelnih i ustrelinih rana navedenih dijelova tijela, a oštećeni nakon toga pao sa ivice prozora na betonsku podlogu parking prostora u neposrednoj blizini objekta i usljed iskrvavljenja iz prostreline grudne aorte, pluća i raskidanih krvnih sudova duž kanala prostrelina podlegao zadobijenim povredama, dok su se optuženi udaljili sa lica mjesta vozilom kojim je upravljala M.M.,

     

    dakle, drugog lišili života, a lišenje života je izvršeno organizovano

     

    čime su kao saizvršioci učinili krivično djelo teškog ubistva iz člana 149. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 23. Krivičnog zakona Republike Srpske

     

    pa se na osnovu istog zakonskog propisa, a u odnosu na optuženu M.M. i uz primjenu člana 38. tačka 2.  i 39. stav 1. tačka 1. Krivičnog zakona Republike Srpske

     

     

    O S U Đ U J U

     

    OPTUŽENI S. Z. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 18 (OSAMNAEST) GODINA,

     

    OPTUŽENA B.S. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 11 (JEDANAEST) GODINA, A

     

    OPTUŽENA M.M. NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 7 (SEDAM) GODINA.

     

    Na osnovu člana 44. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske optuženima se u izrečene kazne uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru i to: OPTUŽENOM S.Z. od 21.04.2013. godine, OPTUŽENOJ B. S. od 20.04.2013. godine a OPTUŽENOJ M.M. od 19.04.2013. godine.

     

    Na osnovu člana 62. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske od optuženog S.Z. se oduzimaju: 1 pištolj marke ''Bernardelli Gardone V.T'', kalibra 7,65 mm, fabričkog broja ------, 1 Cijev crne boje – prigušivač zvuka sa navojem, 2 okvira spremnika za municiju, 6 komada čaura kalibra 7,65 mm, 6 komada zrna pištoljskog metka kalibra 7,65 mm, 1 Ruksak (torba) plave boje sa natpisom „C b“ i 1 pancir prsluk bijele boje sa natpisom ''P b'', kao predmeti upotrebljeni za izvršenje krivičnog djela.

     

    Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni se upućuju da svoj imovinskopravni zahtjev ostvaruju u parničnom postupku.

     

    Na osnovu člana 99. stav stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske optuženi su dužni da naknade troškove krivičnog postupka čiji će iznos za svakog od njih pojedinačno biti određen posebnim rješenjem.

     

    Na osnovu člana 203. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske sud je dana 17. juna 2014. godine donio

     

    R J E Š E N J E

     

    PREMA OPTUŽENIMA se produžava pritvor i to S.Z. i B. S. po osnovu iz člana 197. stav 1. tačka a) i g), a M.M. po osnovu iz člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

     

    Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže 9 (devet) mjeseci.