• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Hercegovačko-neretvanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Optužnice
  • Pritvori
  • Pritvorski predmeti

    TUŽITELJSTVO PREDLOŽILO PRITVOR PROTIV M.T. ZBOG KAZNENOG DJELA „TEŠKA TJELESNA OZLJEDA“ I „NASILNIČKO PONAŠANJE“

    19.07.2023.

    Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar je dana 18.07.2023. godine podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Općinskom sudu u Mostaru, protiv osumnjičenog M.T. (1995.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Teška tjelesna ozljeda“ iz čl. 172. st. 1. u stjecaju sa kaznenim djelom „Nasilničko ponašanje“ iz čl. 362. st. 2. KZ F BiH.

     

    Osumnjičenom M.T. se stavlja na teret, da se dana 17.07.2023 godine, oko 01,10 sati, u naselju Tekija u Mostaru, zajedno sa  R. M. i V. Š. dovezao u vozilu Golf  V, kojim je upravljao R. M., iz pravca mosta Hasana Brkića do mjesta gdje su na klupi pored puta sjedile dvije muške osobe M. J. i oštećeni H. L., te su se tu zaustavili i naglo izišli iz vozila, pa je suvozač M. T. ničim izazvan od strane ove dvije osobe koje su sjedile na klupi, bez povoda i razloga, uporabom drvene palice zamahnuo i udario palicom oštećenog H. L. u predjelu glave, nakon čega je oštećeni pao na zemlju, da bi ga potom sva trojica nastavili udarati, na koji način su mu nanijeli teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma prsta ruke, te ozljede u predjelu glave i tijela.   

     

    Pritvor je osumnjičenom M.T. predložen iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.

     

    Sva trojica osumnjičenih su ispitani u Tužiteljstvu i u odnosu na R. M. i V. Š. nije predloženo određivanje pritvora iz razloga što za to nisu postojali zakonski razlozi i postupak prema njima će se voditi u redovitoj proceduri.

     

    Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K u suradnji sa MUP-om HNŽ/K nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

                                                                       

    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

     

    359 PREGLEDA

    PODNESEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA PROTIV A.F. ZBOG KAZNENOG DJELA TRGOVINA LJUDIMA

    13.07.2023.

    Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar je dana 13.07.2023. godine podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Županijskom sudu Mostar, protiv osumnjičenog A.F. (1991.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Trgovina ljudima iz čl. 210a. st. 1. KZ F BIH, na način da je tijekom 2020. godine i 2021. godine  u Mostaru, te na širem području HNŽ i Federacije BiHradi stjecanja protupravne imovinske koristi, jednu žensku osobu prijetnjom i uporabom sile prisiljavao na pružanje seksualnih usluga za novac.

    Pritvor je osumnjičenom predložen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoka i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.

    Naime, radi se o nastavku operativnih akcija „HUM“ i „HUM I“ koje aktivnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ/K poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi.

    Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K u suradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.

     

    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela,  jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

    374 PREGLEDA

    ADEMU ŽILIĆU, NAZILU ŠEHIĆU I ARIFU BEADINIJU ODREĐEN PRITVOR ZBOG K. D. TEŠKA KRAĐA

    20.02.2023.

    Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ/K Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 17.02.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 30 dana, Ademu Žiliću (1986.), iz Tuzle, Nazilu Šehiću (1980.), iz Tuzle i Arifu Beadiniju (1972.), iz Tuzle, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili produljeno kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl.287 st.1 tč. a) KZ F BiH.

                Naime, osumnjičenima se stavlja na teret da su se dana 14.02.2023. godine oko 23,00 sati, u Mostaru na adresi Salakovac bb, zajednički i dogovorno, dovezli putničkim motornim vozilom marke Audi A4, u kojem su se nalazili Adem Žilić i Nazil Šehić i putničkim motornim vozilom marke Audi Q 7, kojim je upravljao Arif Beadini, u neposrednu blizinu ugostiteljskog objekta „Fast food Olimpijada“ vl. Z. P. i parkirali vozilo u šumu, te prišli UO, a potom su Adem Žilić i Nazil Šehić, uporabom podesnog alata polomili cilindrični uložak brave na ulaznim metalnim vratima, te izvršili premetačinu stvari i za sebe prisvojili novac u iznosu od oko 150,00 KM, nekoliko boca alkoholnog pića, izvjesnu količinu hrane, te dva daljinska upravljača za TV, nakon čega su otišli u trgovinu mješovite robe „Leri“, koja se nalazi na adresi Salakovac bb Mostar, vl. A. M. i koja je u blizini UO „Fast food Olimpijada“, te uporabom podesnog alata otvorili zaštitnu metalnu rešetku koja se nalazila na ulaznim vratima, a potom i vrata, te u unutrašnjosti objekta  izvršili premetačinu stvari i pronašli, te za sebe prisvojili izvjesnu količinu cigareta marke „Mallboro“, „Drina“ i „Rothmans“ u vrijednosti od oko 200,00 KM, novac u iznosu od oko 250,00 KM i nešto sitnog novca u Eurima i KM, nakon čega su pozvali Arifa Beadinija da dođe po njih sa vozilom  marke Audi Q 7, pa su se svi zajedno tim vozilom udaljili u njima poznatom smjeru, da bi potom Adem Žilić, u cilju da sakrije počinjenje kaznenog djela, PU Mostar prijavio krađu vozila marke Audi A4, kojeg su koristili pri izvršenju kaznenog djela.

     Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.

     Sva trojica osumnjičenih su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela protiv imovine.

     PU Mostar, po nalogu županijskog tužitelja nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.

     

    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

    477 PREGLEDA

    ADMIRU BISLIMIU ODREĐEN PRITVOR ZBOG RAZBOJSTVA I TEŠKE KRAĐE

    03.02.2023.

    Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ/K Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 02.02.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje mjesec dana, Admiru Bislimiu, zv. „Ado“ (1988.), nastanjen u Mostaru, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Razbojstvo u stjecaju sa kaznenim djelom Teška krađa.

     

    Naime, Admir Bislimi se sumnjiči da je:

     

    ·dana 28.01.2023. godine, oko 17,00 sati u Mostaru u ul. Franjevačka 30 A, u haustoru zgrade, prišao oštećenoj V. D., i uporabom fizičke sile oteo joj iz ruku novčanik u kojem se nalazilo oko 70,00 KM, bankovna kartica, za koji novčani iznos je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist;

     

    ·dana 28.01.2023. godine, oko 10,00 sati u Mostaru, u ul. Kneza Višeslava bb, iz ureda oštećenog I. T., otuđio mobilni telefon marke iPhone “SE”, vrijednosti oko 800,00 KM i isti prisvojio, za koji iznos je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist;

    ·dana 30.01.2023. godine, oko 10,00 sati u Mostaru, u ul. Franjevačka 30 A, sa leđa prišao oštećenoj Z. B. koja je ulazila u zgradu, a zatim nogom spriječio da zatvori vrata, te je uhvatio za ruke i uporabom sile i fizičke snage oborio na tlo, te pretraživao njenu torbu i pvc vreće, s ciljem da prisvoji njen novčanik s novcem, ali kako isti nije pronašao u strahu da ne bude zatečen od prolaznika, pobjegao sa lica mjesta.

     

    Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna.

      

    Također, osumnjičeni Admir Bislimi je višestruki povratnik u počinjenju kaznenih djela protiv imovine.

     

    PU Mostar, po nalogu županijskog tužitelja nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

     

     

    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela,  jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

    487 PREGLEDA

    PODNESEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA PROTIV S.G. zv.“GOLA“ (r.1995.) IZ MOSTARA

    09.09.2022.

    Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar je dana 09.09.2022. godine podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Županijskom sudu Mostar, osumnjičenom S.G. zv. „Gola“ iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Ubojstvo“ u pokušaju, u stjecaju sa kaznenim djelima „Protupravno lišenje slobode“ KZ F BiH i „Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje“ propisano u čl. 65. st.1. tč. a) u vezi sa čl. 6. Zakona o oružju i streljivu HNŽ/K.    

    Naime, osumnjičeni S.G. se tereti da je dana 07.09.2022.godine oko 19:00 sati, vozeći se vozilom Golf V, iz pravca Dračevica prema Mostaru, kojim vozilom je isti upravljao, dok su osumnjičeni A. P. i V. B. sjedili na mjestu suvozača, odnosno, mjestu putnika, krenuli u potjeru za vozilom Fiat Bravo, kojim je upravljao S.A., dok se M.A. nalazio na mjestu suvozača, pa su prateći navedeno vozilo na lokalitetu Gnojnice, Grad Mostar, točnije kod salona namještaja „Adonis“, osumnjičeni S. G., htijući lišiti života oštećenog M.A., iz pištolja marke Glock 9X19 mm, ispalio više metaka u njegovom pravcu, od kojih ga je jedan metak pogodio u predjelu desnog ramena, uslijed čega je zadobio ozljedu za sada neutvrđenog stupnja, da bi zatim nastavljajući pratiti navedeno vozilo, istom prepriječili put na lokalitetu Bišće polje kod benzinske crpke „Energopetrol“, nakon čega su sva trojica osumnjičenih izašli iz vozila, te prišli S. A., izvukli ga sa mjesta vozača vozila, udarali ga po svim dijelovima tijela, te s ciljem da ga protupravno liše slobode, odvukli ga do prtljažnika vozila Golf V, u namjeri da ga ubace u prtljažnik, u kojem trenutku ih je u tome spriječio policajac, koji se zatekao na mjestu događaja, te je istoga dana, osumnjičeni S.G. kod sebe neovlašteno držao oružje, pištolj marke Glock 9X19 mm, iako je bio svjestan i znao da nema važeću ispravu o oružju.  

                Pritvor osumnjičenom S.G. je predložen iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će dovršiti pokušano kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

    Drugoosumnjičeni A. P. i trećeosumnjičeni V. B. se sumnjiče da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo „Protupravno lišenje slobode“ KZ F BiH i prema njima nije predložena mjera pritvora, iz razloga jer ne postoje zakonski razlozi za njezino predlaganje i određivanje.

                  Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K Mostar nastavlja sa istragom protiv svih troje osumnjičenih i zajedno sa MUP-om HNŽ/K Sektor kriminalističke policije poduzima i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela 


    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela,  jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“
        

      

    559 PREGLEDA

    PODNESEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA PROTIV A.V. I A.V. IZ KONJICA

    06.07.2022.

    Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo HNŽ/K Mostar je podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Županijskom sudu Mostar, osumnjičenima A.V. (1988.), iz Konjica i A.V. (1958.), iz Konjica, za koje postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni A. V. kao supočinitelj  u stjecaju počinio kaznena djela Ubojstvo u pokušaju, Izazivanje opće opasnosti iz KZ-a F BiH i kazneno djelo iz čl. 65. st. 1.(a) Zakona o oružju i streljivu HNŽ/K-a, a drugoosumnjičeni A. V. kao supočinitelj u stjecaju počinio kaznena djela Ubojstvo u pokušaju i Izazivanje opće opasnosti iz KZ-a FBiH.

    Naime, osumnjičeni se terete da su kao supočinitelji, noću 04.07.2022. godine oko 23,40 sati u ulici Kolonija u Konjicu, ispred ulaza  u zgradu Pivnice, počinili gore navedena kaznena djela, na način da su pucanjem iz vatrenog oružja (pištolja) u smjeru oštećenog H.L. i uz uporabu metalne palice i držalice od sjekire oštećenom nanijeli pet prostrijelnih rana u predjelu obje natkoljenice i lijevoj potkoljenici, dvije ustrijelne rane na desnoj ruci, te ozljede čela i lica, zbog kojih teških tjelesnih ozljeda je oštećeni žurno prevezen u SKB Mostar, gdje je podvrgnut operativnom zahvatu.

    Pritvor je osumnjičenima A.V. i A.V. predložen iz razloga jer postoji bojazan i naročite okolnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke događaja, te jer se radi o kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, koje kazneno djelo je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice kaznenog djela, pa bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

    Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K Mostar i PU Konjic poduzimaju i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

                 

    Napomena:
    „Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela,  jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

    590 PREGLEDA
    • 1 - 6 / 8
    • 1
    • 2