• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Srednjobosanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    UVODNA RIJEČ GLAVNOG TUŽIOCA

    05.11.2020.

    Poštovani korisnici!


    Dobro došli na službenu Internet stranicu Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva SBK/KSB Travnik.

    Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo SBK/KSB Travnik je počelo sa radom 01.03.2004. godine i ono je samostalno državno tijelo koje u okvirima svoje nadležnosti poduzima mjere na efikasnom otkrivanju i gonjenju izvršilaca krivičnih djela.

    Pored primarnog prava i dužnosti otkrivanja i gonjenja izvršioca krivičnih djela iz nadležnosti ovog tužilaštva cilj nam je da pružimo adekvatnu zaštitu oštećenim i svjedocima u krivičnim postupcima te da ispoštujemo sva prava prijavljenih, osumnjičenih i optuženih lica u postupku.

    Tužilaštvo zasniva svoj rad na principima nezavisnosti, nepristrasnosti, jednakosti, transparentnosti, odgovornosti i profesionalizma zbog čega na ovaj način želimo da objektivno predstavimo rad tužilaštva i taj rad približimo građanima s jasnom porukom da će tužilaštvo na gore pomenutim principima i u okviru svoje nadležnosti pružiti zaštitu svim građanima, a izvršiocima krivičnih djela osigurati fer i pravičan postupak i suđenje.

    Cijenimo da se otvorenim odnosom prema javnosti može značajno doprinijeti rastu povjerenja građana u rad ove institucije i pravosuđa BiH u cjelini, boljem upoznavanju učesnika u postupcima koje vodi ovo tužilaštvo o njihovim pravima i dužnostima te da će približiti građanima ulogu ove pravosudne institucije u pravnom sistemu i cjelokupnoj društvenoj zajednici.

    Putem ove web stranice nastojat ćemo blagovremeno prikazivat važne informacije o radu ovog tužilaštva koje smatramo značajnim za javnost kako bi na taj način upoznali javnost o tim informacijama te medijima koji prate rad pravosuđa olakšali pristup informacijama u cilju brže i kvalitetnije komunikacije sa medijima i boljeg informisanja javnosti.

    Dakle, u cilju jačanja povjerenja građana u rad ove institucije i pravosuđa BiH u cjelini, bolje saradnje sa medijima koji prate rad pravosuđa i bržeg i kvalitetnijeg informisanja javnostiželimo vam omogućiti da pratite naš rad i aktivnosti preko ove web stranice.

     

    S poštovanjem,

    GLAVNI KANTONALNI TUŽILAC/TUŽITELJ
    Mr. sci. Šemsudin Fuško

    3861 PREGLEDA

    Kratka biografija Glavnog kantonalnog tužioca

    05.11.2020.

    Glavni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva SBK/KSB Travnik Šemsudin Fuško rođen 10.01.1978. godine u mjestu Dub, Općina Travnik.

    Diplomirao je na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu 05.09.2002. godine i stekao zvanje „Diplomirani pravnik“.

    Pravosudni ispit položio 30.03.2005. godine u Ministarstvu pravde Federacije BiH u Sarajevu.

    Magistrirao je na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu17.07.2017. godine na temu „Postupanje ovlaštenih službenih osoba u Federaciji BIH u predistražnom postupku i pravno dejstvo donesenih akata u krivičnom postupku” i stekao zvanje „Magistar pravnih nauka“.

    Radno iskustvo:

    • Profesionalnu karijeru započeo u periodu od 13.01.2003. godine do 13.04.2005. godine kao sudijski pripravnik na Kantonalnom sudu sa sjedištem u Travniku (od 2004. godine sa sjedištem u Novom Travniku);
    • U periodu od 10.05.2005. godine do 30.11.2006. godine obavljao poslove direktora firme Lion-bus d.o.o. Zenica;
    • U periodu od 01.12.2006. godine do 26.05.2008. godine obavljao poslove stručnog saradnika na Općinskom sudu Zenica;
    • U periodu od 26.08.2008. godine do 30.11.2009. godine obnašao funkciju dodatnog sudije na Općinskom sudu Zenica;
    • U periodu od 01.12.2009. godine do 01.11.2020. godine obnašao funkciju kantonalnog tužioca na Kantonalnom tužilaštvu/tužiteljstvu SBK/KSB Travnik i

    Od 01.11.2020. godine imenovan na funkciju glavnog kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva SBK/KSB Travnik.

    2880 PREGLEDA
    • 1 - 2 / 2
    • 1