• logo
  • osnovna stranica
  • Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Uvodna riječ glavnog tužioca

    Poštovani,


          Čast mi je da Vam u ime Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini poželim dobrodošlicu na zvaničnu internet stranicu ovog tužilaštva.

         Imenovanje na poziciju Glavnog okružnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini smatram priznanjem za moj dosadašnji rad i doprinos pravosuđu u Bosni i Hercegovini, ali i veliku odgovornost da odgovorim izazovima sa kojima se pravosuđe u Bosni i Hercegovini danas susreće.

         Moja misija kao Glavnog okružnog tužioca jeste da, poštujući zakone, ova institucija osigura zaštitu i sigurnost svim građanima, bez izuzetka, te da otvorimo vrata javnosti i medijima, kako bi naš rad bio transparentniji i jasniji svim društvenim strukturama.

        Prezentacija internet stranice tužilaštva prevashodno treba da omogući da se javnost upozna sa organizacijom, nadležnostima i položajem koje ima Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Republike Srpske i odgovarajućim zakonima, koji između ostalog propisuju da je okružno javno tužilaštvo jedinstven i samostalan državni organ, koji otkriva i goni učinioce krivičnih djela i vrši druge nadležnosti kojima se štiti javni interes određen zakonom, da tužilaštvo vrši svoje nadležnosti na osnovu Ustava, potvrđenih međunarodnih ugovora, zakona, opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava i drugih opštih akata, donijetih u skladu sa zakonom, te da niko izvan tužilaštva ne može uticati na tužilaštvo i nosioce tužilačke funkcije u postupanju i odlučivanju u pojedinom predmetu.

         Izuzetna mi je čast biti na čelu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, koje je jedno od najvećih tužilaštava u Republici Srpskoj po teritorijalnoj nadležnosti i po broju predmeta, imajući u vidu stopu kriminaliteta zastupljenog na teritoriji koju pokriva ovo tužilaštvo. U okviru Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini formirano je pored Odjeljenja za opšti kriminalitet, čiji su sastavni dio krivična djela maloljetničke delikvencije i visokotehnološkog kriminala i Odjeljenje za privredni kriminal, a do prethodne godine postojalo je i posebno Odjeljenje za ratne zločine, a za čijim postojanjem je prestala da postoji potreba zbog smanjenog broja predmeta u radu i priliva predmeta. Sastavni dio Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini čini i Područna kancelarija u Srebrenici, te se teritorijalna nadležnost ovog tužilaštva prostire na teritoriju Osnovnog suda u Bijeljini, Osnovnog suda u Zvorniku, Osnovnog suda u Srebrenici i Okružnog suda u Bijeljini.

         Kako bi informacije o radu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini bile što dostupnije građanima, na internet stranici ovog tužilaštva, pored potvrđenih optužnica, prijedloga za određivanje pritvora i produženje pritvora, redovno se objavljuju i saopštenja za javnost povodom preduzetih radnji od strane ovog tužilaštva u predmetima kada je procjenjeno da postoji pojačan interes javnosti, da o njihovom toku ista bude informisana.

         Obzirom da ove godine slavimo jubilej od 20 godina postojanja okružnog javnog tužilaštva, isti ćemo simbolično proslaviti preseljenjem u naš novi objekat, što će biti lijep početak novog poglavlja ove institucije, koji će nam omogućiti učinkovitiji i efikasniji rad.


    S poštovanjem,


    Glavni okružni tužilac          

    Olga Pantić                   

    2675 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1