• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Hercegovačko-neretvanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Izvjestaj o radu Tužilaštva HNK za 2015 godinu

    Izvještaj o radu Tužilaštva HNK za 2015 godinu

    02.03.2016.

    BOSNA I HERCEGOVINA

    FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

    HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI  KANTON/ŽUPANIJA

    KANTONALNO/ŽUPANIJSKO TUŽILAŠTVO MOSTAR

     

     

    Poslovni broj: A 72/16

    Mostar: 29.01. 2016 godine

     

     

     

    IZVJEŠTAJ O RADU

    KANTONALNOG/ŽUPANIJSKOG  TUŽILAŠTVA HERCEGOVAČKO NERETVANSKOG KANTONA MOSTAR

    ZA 2015. GODINU

     

     

     

    I.                   UVODNE NAPOMENE

     

     

                Kantonalno/Županijsko tužilaštvo HNK Mostar je, kao samostalni državni organ u 2015. godini, preduzimalo zakonima određene mjere i radnje, u cilju otkrivanja i gonjenja osoba za koje su postojali osnovi sumnje da su počinile krivična djela, štitilo ljudskih prava i slobode, te vršilo i druge poslove određene zakonom i unutarnjim aktima tužilaštva. Izvještaj je koncipiran u cilju sagledavanja obima i prirode poslova, kojima se tužilaštvo bavilo u izvještajnom periodu, i to po fazama postupka, prikazivanju broja prijavljenih i optuženih osoba, zaprimljenih i riješenih predmeta, ishoda postupaka, kao i da ukaže na probleme, sa kojima se tužilaštvo susretalo u radu, u 2015. godini.

     

    a)                  Osvrt na kadrovsku osposobljenost u Tužilaštvu

     

                U Kantonalnom tužilaštvu HNK-a u Mostaru  sa Područnim tužilaštvom u Konjicu, u 2015 godini funkciju je obavljalo 19 tužilaca i 2 tužioca iz Projekta IPA (ukupno 21 tužilac), koji su raspoređeni u Odjeljenje za privredni kriminal, Odjeljenje za ratne zločine i Odjelenje za Opći kriminal, dok su 4 tužioca raspoređeni u Područno tužilaštvo u Konjicu. U pogledu tužilačkog kadra tužilaštvo je popunjeno u cjelosti, s napomenom da u 2 tužioca imenovana tek u oktobru mjesecu 2015 godine. 

               Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju Kantonalnog tužilaštva HNK-a  predviđeno je 6 stručnih saradnika, 1 stručni savjetnik i 1 viši stručni saradnik, dok nisu predviđeni pripravnici. Navedena radna mjesta osim jednog stručnog savjetnika nisu popunjena.

                U tužilaštvu je sa 31.12.2015. godine radilo 8 tužilačkih volontera, uključujući Područno tužilaštvo u Konjicu., gdje su u radila 2 volontera.

     

                Po ugovoru sa OSCE – IPA Projekt 2012-2013. godine, nije bilo promjena u kadrovskoj strukturi, tako da i dalje u ovom Projektu radi 7 osoba i to: 2 tužioca, dva istražitelja, 2 stručna savjetnika i 1 daktilograf. Cijelu 2015 godinu, ovo tužilaštvo je imalo problema sa finansiranjem iz Projekta ( neuplaćena tranša) , međutim predmetni problemi su rješavani samo zahvaljujući razumijevanju i pomoći Vlade HNK-a koji su obezbijedili finansijska sredstva za svih 11 mjeseci 2015 godine. Posebno naglašavam, da je  i dalje  prisutan problem finansiranja a i opstanka ovog Projekta, pa postoji bojazan da ćemo i ubuduće imati isti problem koji nećemo moći rješiti kao i u 2015 godini. Činjenica je da je Projekat doprinio napretku i rješavanju velikog broja predmeta iz oblasti ratnih zločina, pa bi nenastavljanje Projekta dovelo do nesagledivih teškoća u daljem radu.

                Postojeći broj tužilaca (19), kao i 2  tužioca iz Projekta IPA, sasvim su dovoljni da Tužilaštvo može raditi u punom kapacitetu i uspješno obavljati zakonsku funkciju. Za poboljšanje rada i kvaliteta, neophodno je popuniti radno mjesto stručnog savjetnika- pomoćnika tužioca- ekonomista,  za kojeg su postojala obezbijeđena sredstva u Tužilaštvu u 2015 godini, ali  obzirom na odluku Vlade HNK-a, o zabrani zapošljavanja, isto nije realizovano. Takođe, postoji potreba za  zapošljavanjem  stručnih saradnika ( dva stručna saradnika –istražitelja, kriminalističke struke, kao  i najmanje 4 stručna saradnika pravne struke), obzirom  na činjenicu da na 21 tužioca radi samo jedan stručni savjetnik pravne struke. Treba istaći i sljedeće: ovo tužilaštvo niz godina, bez obzira na Pravilnikom sistematizovano radno mjesto glasnogovornika, isto se nije moglo realizovati, upravo zbog nedostatka finansijskih sredstava. Poseban problem predstavlja i zapošljavanje daktilografa, jer je  jedan daktilograf raspoređen sa dva, pa čak  i tri tužioca, zbog čega postoji potreba za prijemom najmanje četiri daktilografa, a što je takođe predviđeno Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

                Pored tužilaca, sekretara tužilaštva, stručnog savjetnika i tehničkog sekretara,  u tužilaštvu  je zaposleno još 27 uposlenika, koji obavljaju upisničarske, daktilografske, arhivarske, računovodstvene, vozačke, kurirske, portirske i higijenske poslove.

                 U 2015 godini postavljeni su Šef Područnog ureda Konjic, Šef pisarnice, formiran je daktlobiro i postavljen  Šef daktilobiroa, koji šefovi  su zaduženi za efikasno poslovanje unutar ovih organizacionih jedinica., a što se pokazalo opravdanim i efikasnim.

                Posebno naglašavam da se rad u 2015 godini odvijao u izuzetno teškim uslovima. Naime, istovremeno sa redovnim  procesom rada,  vršeni su unutrašnji i vanjski radovi na adaptaciji zgrade tužilaštva, koji su započeli u aprilu 2015 godine i još uvijek traju, sve do aprila 2016 godine. Riječ je velikom zahvatu i rekonstrukciji i obnovi  zgrade po Projektu Delegacije Evropske unije. Sve to je u velikoj mjeri uticalo na rezultate rada u 2015 godini, obzirom da tužioci i ostali uposlenici nisu imali normalne uslove za rad. 

                Što se tiče odsustva tužtelja  sa rada tokom  2015 godine, dužih odsustvovanja nije bilo, osim što je Glavni kantonalni tužitelj Mladen Jurišić koristio bolovanje u trajanju od 4 mjeseca.

     

               

    b)                       Osvrt na materijalno stanje i opremljenost u tužilaštvu  

     

                U vezi sa materijalnim sredstvima za rad tužilaštva, za istaći je da već godinama tužilaštvu, odnosno  u budžetu nisu osigurana dovoljna finansijska sredstva za redovno  i normalno poslovanje, tako da tužilaštvo ima velikih problema u redovnom  radu i obavljanju svoje funkcije.

     

                Jedina budžetska  sredstva koja su bila  u cijelosti osigurana u 2015 godini,  su sredstva za isplatu plaća, dok po svim ostalim budžetskim stavkama, tužilaštvu se  već godinama ne osiguravaju potrebna sredstva za podmirenje osnovnih troškova i izdataka. Radi toga tužilaštvo je i na kraju 2015. godine imalo značajne finansijske probleme i neizmirene obaveze prema, Gradu Mostaru za komunalnu taksu za 10 mjeseci 2015 godine i prema raznim dobavljačima usluga. Tužilaštvo posjeduje tri vozila od kojih su dva donirana (jedno novo donirano 2010- male kubikaže, i jedno staro, prešlo preko 400 000 km- neupotrebljivo), a jedno vozilo kupljeno 2005 godine,   koje je takođe prešlo preko 325 000 km. Zbog navedenog, postoji potreba za nabavkom novog službenog vozila, jer je vožnja sa postojećim vozilima nesigurna do te mjere da je ugrožena sigurnost njihovih korisnika.

                Tužitelji, daktilografi i vozači su svakodnevno dežurni i u stanju pripravnosti , a za ovu pripravnost i obaveznu dežuru tužitelji ne primaju nikakvu novčanu naknadu, dok daktilografi i vozači imaju minimalnu mjesečnu naknadu.

                Tužilaštvo je zahvaljujući pomoći i donacijama VSTV BiH i stranim donatorima dobro opremljeno potrebnom informatičkom opremom, uz napomenu da velika količina informatičke  opreme zahtijeva i povećana sredstva za održavanje informatičkog sistema i opreme,( određene servisne intervencije i popravke, zamjena dijelova i sl), a za što takođe, tužilaštvo nema dovoljno dodijeljenih finansijskih sredstava.

                VSTV BiH vrši obaveznu godišnju edukaciju tužitelja i stručnih saradnika, tako da su svi tužitelji dužni godišnje prisustvovati  na po 3 dana edukacije, a tužitelji početnici po osam dana edukacije. Kako se edukacija odvija uglavnom u Sarajevu, to za tužilaštvo predstavlja  ogroman trošak goriva, hotelskog smještaja i pripadajućih dnevnica za tužitelje i vozače.Kako su dodijeljena sredstva u ovu svrhu nedovoljna da pokriju troškove, tužilaštvo konstantno duguje  kako tužiteljima tako i vozačima značajna sredstva za dnevnice.

                Na osnovu izloženog, konstatuje se da se materijalno poslovanje tužilaštva u izvještajnoj godini odvijalo uz značajne poteškoće, prouzrokovane nedostatkom neophodno potrebnih finansijskih sredstava, za normalno i redovno funkcionisanje  tužilaštva.

     

     

                c)  Osvrt na rad po starim predmetima

     

           U Planu rješavanja starih predmeta za 2015. godinu bilo je 75 starih predmeta, a od tog broja u 23 predmeta osumnjičeni nisu dostupna (  30 % ). Od preostalih 52 predmeta u kojima su osumnjičeni dostupni u 2015. godini završeno je  28 predmeta ili 54 %, a ostalo je neriješenih 24 predmeta ili 46 %.

     Bez obzira što se ovi predmeti sa nedostupnim osumnjičenim  ne mogu završiti, tužiteljima je određena obaveza da preduzmu sve raspoložive pravne mjere, da se nedostupnim odredi pritvor,  raspišu  potjernice, te da se periodično kontaktiraju policijski organi, u cilju provjera dostupnosti osumnjičenih.

    Tužitelji koji su na kraju izvještajne godine imali još neriješenih predmeta, odnosno nisu riješili sve neriješene predmete iz Plana rješavanja starih predmeta, nisu se  pridržavali uputstva VSTV-a, tj.  da su tužitelji dužni u svom radu od mjesečne norme ( 14 KT predmeta ) riješiti najmanje 30 % starih predmeta ili najmanje 4 stara predmeta mjesečno.

     

    Iz izloženog se može konstatovati, da je tužilaštvo  u 2015. godini, ostvarilo polovičan rezultat u radu po starim predmetima, te je potrebno izvršiti analizu uzroka neizvršenja Plana za rješavanje starih predmeta,  preduzeti odgovarajuće mjere, da se nezavršeni predmeti hitno završavaju, u što  kraćem vremenskom periodu.

     

    Sa Liste predmeta koji će postati starim u 2015. godini, a kojih je u Planu bilo registrovano 17 predmeta , u prvih pola godine riješeno je 5 predmeta, dok će se  ostalih 12 predmeta iskazati starim u 2016. godini.

     

    Dakle, na osnovu svega prezentiranog, ne možemo biti zadovoljni radom tužitelja i tužilaštva po starim predmetima, te je zadatak i dužnost glavnog tužitelja da osigura dosljednu primjenu postojećeg Plana, kao i Uputstva VSTV-a o rješavanju starih predmeta.

     

     

    d)      Osvrt na rad po istragama u zakonskom roku

     

    Tokom 2015 godine vršena je konstantna analiza istraga koje nisu završene u roku od 6 mjeseci, tako da je na kraju izvještajne godine ostalo nezavršeno 5 istraga i to 4 istrage koje vodi Odjel za privredni kriminal  i 1 istraga Odjela općeg kriminala.

     

     Glavni tužilac će sačiniti analizu uzroka svih nezavršenih istraga u zakonskom roku u 2015. godini, te sačiniti pregled drugih istraga koje nisu završene u zakonskom roku na početku 2016. godine i sazvati kolegij tužilaca radi preduzimanja mjera iz člana 240. stav 3. ZKP FBiH i donošenja nove Odluke za te nezavršene istrage.

     

     

     

     

    II.                OSTVARIVANJE OSNOVNE FUNKCIJE TUŽITELJSTVA

     

    Zbirna analiza za 2015. godinu

     

     

    a)      Prijave – izvještaj po predmetima

     

                U ovom izvještajnom periodu tužilaštvo  je za sve vrste krivičnih  djela ukupno zaprimilo 1.168 prijava, što je za 51 ili za  4,5 %  više u odnosu na prethodnu 2014. godinu kada je tužilaštvo zaprimilo 1.117 prijava. Iz ranijih godina je u izvještajnu godinu preneseno 243 prijave, tako da je ukupno u radu bilo 1.411 prijava, što je za 215 ili 17 % više u odnosu na 2014. godinu kada je ukupno u radu bilo 1.196 prijava.

     

                U izvještajnom periodu je riješeno 1.218  prijava, što je za 88 ili 7 %  više u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo riješeno 1.130 prijava.

     

                Na kraju 2015. godine je ostalo neriješenih 193 prijave, što je za 40 ili 20 %  manje u odnosu na 2014. godinu kada je ostalo neriješenih 233 prijave.

     

           a-1)   Istrage po predmetima

     

                U 2015. godini tužilaštvo je za sve vrste krivičnih djela donijelo 921 naredbu o provođenju istrage što je za 132 ili 16 % više u odnosu na 2014. godinu kada je doneseno 789 naredbi o provođenju istrage.

     

                Iz ranije godine je u izvještajnu godinu preneseno 211 neriješenih istraga, tako da je u radu bilo ukupno 1.132 istrage, što je za 108 ili 1 % više u odnosu na 2014. godinu kada je u radu bilo ukupno  1.024 istrage.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu riješilo 944 predmeta istrage što je za 112 ili 13 % više nego u 2014. godini kada je riješeno 832 istražna predmeta.

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je donijelo 218 naredbi o obustavi istrage što je za 72 predmeta ili 49 % više nego u 2014. godini kada je obustavljeno istraga u 146 predmeta.

     

                Na kraju 2015. godine je ostalo neriješenih 188 istraga što je za 4 ili 2 % istraga manje nego na kraju 2014. godine kada je ostalo neriješeno 192 istrage.

     

                Što se tiče starosne strukture nezavršenih istraga koje se prenose u 2016. godinu, 119 istraga su iz 2015. godine, 12 istraga je iz 2014. godine, 12 istraga je iz 2013. godine, 18 istraga iz 2012. godine, 6 istraga iz 2011 godine, što je i logično obzirom da su otvorene istrage u 2014. godini, pa i 2013. godini još uvijek u fazi provođenja potrebnih istražnih radnji. Značajan faktor koji utiče na nezavršenost ili dugo trajanje istraga je nedostupnost osumnjičenih osoba, dugo trajanje vještačenja, dugo trajanje postupka pravne pomoći i složenost pojedinih predmeta, a posebno što pojedini tužioci ne mijenjaju u TCMS –u faze, tako da predmeti ostaju u fazi istrage , iako su predmeti završeni. Prema definiciji starog predmeta iz Uputstva VSTV BiH za izradu planova rješavanja starih predmeta, starim predmetom se smatra predmet koji je stariji od tri godine od momenta prijema predmeta u tužilaštvo. Takvih istražnih predmeta je na kraju 2015. godine bilo 119, dok ih je na kraju 2014. godine bilo 78. U svakom slučaju potrebno je ispitati uzroke nezavršenosti svakog od nezavršenih istražnih predmeta, te donijeti poseban plan rješavanja starih istražnih predmeta kako bi se smanjio broj starijih nezavršenih istraga.

     

                Od ukupno 1.132 istrage u radu u 2015. godini, tužilaštvo je donijelo 218 naredbi o obustavi istrage, što iznosi 24 %, što je zadovoljavajući rezultat obzirom  na veoma mali broj uvaženih pritužbi na naredbe o obustavi istrage, a što pokazuje da tužilaštvo nije olako ulazilo u istrage bez dovoljno osnova sumnje o počinjenju krivičnih djela koja su bila predmetom istrage.

     

    a-2)   Optužnice po predmetima

     

                U izvještajunom periodu tužilaštvo je ukupno podiglo 677 optužnica što je za 36 ili 5 % više u odnosu  na prethodnu godinu kada je podignuto 641 optužnica.

     

                Podignuto je 193 optužnice sa kaznenim nalogom što je za 9 ili 4 % više nego u 2014. godini kada su podignute 184 takve optužnice.

     

                Bez kaznenog naloga je podignuto 468 optužnica što je za 42 ili 9 % više nego u 2014. godini kada je podignuto 426 optužnica bez kaznenog naloga.

     

                165 optužnica je podignuta uz sporazum o priznanju krivnje što je za 134 ili 432 % više nego u 2014. godini kada su podignuta 31 takva optužnica.

     

                U izvještajnom periodu je potvrđeno 218 optužnica sa kaznenim nalogom, 473 optužnice bez kaznenog naloga  te su donesene osuđujuće presude po sporazumu o priznanju krivnje u 158 predmeta. U svega 4 slučaja  sud je odbio potvrđivanje optužnica, što je svega 1,6 % od ukupnog broja ( 677 ) optužnica po kojima se izjasnio nadležni sud, a što govori o dobrom kvalitetu optužnica ovog tužilaštva.

       

    a-3)      Sudske odluke po predmetima

     

                U 2015. godini sudovi su ukupno donijeli 675 svojih odluka po optužnicama ovog tužilaštva, a što je za 95 ili 16 % više nego u 2014. godini kada je bilo 580 odluka sudova.

     

                Sudovi su ukupno donijeli 650 ( 96 % ) osuđujućih presuda što je za 104 ili 19 % više osuđujućih presuda nego u prethodnoj godini kada je bilo 546 osuđujućih presuda.

     

                Od ukupnog broja donesenih presuda ( 675 ), sudovi su donijeli 9 oslobađajućih ( 1,3 % ), 4 odbijajuće ( 0,5 % ), kao i 12 obustava postupka ( 1,7 % ), a donesene su i 2 presude protiv neuračunljivih počinitelja, što dodatno govori o dobrom kvalitetu podignutih optužnica.

     

                Od 650 osuđujućih presuda, sudovi su donijeli 493 uslovnih osuda ( 75 % ), 104 zatvorske presude ( 16 % ), 49 novčanih presuda ( 7 % ), 1 sudska opomena ( 0,1 % ) i 3 presude sa oslobađanjem od kazne ( 0,4 % ).

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je zaključilo 166 sporazuma o priznanju krivnje, a sudovi su donijeli 158 presuda po zaključenim sporazumima dok u 8 sporazuma sudovi nisu bili donijeli odluku do kraja izvještajnog perioda. U odnosu na 2014. godinu zaključeno je 125 sporazuma više.

     

     a-4)      žalbeni postupci

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je izjavilo 40 žalbi protiv sudskih odluka , odnosno, ožalbena je svaka  16-ta presuda.

     

                Tužilaštvo se redovito žalilo na sve oslobađajuće presude ( 9 ) i na dio uslovnih osuda u kojima tužilaštvo nije bilo zadovoljno vrstom i visinom izrečene sankcije.

     

                U izvještajnom periodu iz ranijeg perioda je na početku godine ostala neriješeno 38 žalbi, 40 žalbi su uložene protiv sudskih odluka, pa je u izvještajnom periodu na višim sudskim instancama bilo ukupno 78 žalbi ovog tužilaštva. Sudovi su u 2015. godini uvažili 6 žalbi ili 38 % , a 18 žalbi je odbijeno ( 62 % ), dok je na sudovima ostalo na kraju 2015. godine 54 neriješene žalbe.

     

    b)      prijave – izvještaj po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je za sve vrste krivičnih djela ukupno primilo prijava protiv 1.692 osoba što je za 184 ili 12 % više nego u 2014. godini kada je primljeno prijava protiv 1.508 osoba.

     

                Iz ranijih godina preneseno je neriješenih prijava protiv 500 osoba što je za 115 ili 23 % osoba manje nego u 2014. godini kada je preneseno neriješenih predmeta za 615 osoba.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu imalo u radu ukupno prijava protiv 2.192 osobe što je za 69 ili 3 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo prijava protiv 2.123 osobe.

     

                Postupajući po navedenim prijavama, tužilaštvo je donijelo 332 naredbi o nesprovođenju istrage protiv toliko osoba što je za 166 ili 50 % osoba manje nego u prethodnoj godini kada je doneseno 498 naredbi o nesprovođenju istrage.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnoj godini riješilo prijava protiv 1.724 osobe što je za 84 ili 5 % osoba više nego u 2014. godini kada je riješeno prijava protiv 1.640 osoba.

     

                Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih prijava protiv 468 osoba što  je za 15 osoba manje nego u 2014. godini kada je ostalo neriješenih prijava za 483 osobe.

     

          b-1)    istrage po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je donijelo naredbi o provođenju istrage prema 1.229 osoba što je za 236 ili 23 %  više nego u 2014. godini kada je doneseno naredbi o provođenju istrage protiv 993 osobe.

     

                Iz 2014. godine je preneseno neriješenih istraga protiv 414 osoba što je za 91 ili 21 % osoba manje nego u 2013. godini iz koje je preneseno nezavršenih istraga  za 505  osoba.

     

                U izvještajnom periodu je u tužilaštvu bilo u radu istraga protiv 1.643 osobe što je za 145 ili 9 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 1.498 osoba.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu donijelo naredbe o obustavi istrage protiv 368 osoba što je za 85 ili 30 % osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno 283 naredbe o obustavi istrage.

     

                Tužilaštvo  je riješilo istraga protiv 1.281 osobe što je za 145 ili 12 % više nego u 2014. godini kada je riješeno istraga protiv 1.136 osoba.

     

                Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješenih istraga protiv 362 osobe što je isti broj kao i 2014 godine.

     

            b-2)    optužnice po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 817 osoba što je za 51 ili 6 % više nego u prethodnoj godini kada je podignuto optužnica protiv 766 osoba.

     

                Sa kaznenim nalogom je podignuto optužnica protiv 211 osoba što je za 14 ili 7 % osoba više nego u prethodnoj godini, kada je podignuto optužnica sa kaznenim nalogom protiv 197 osoba.

     

                Bez kaznenog naloga je podignuto optužnica protiv 585 osoba što je za 64 ili 12 % više nego u 2014. godini.

     

                Uz sporazum o priznanju krivnje je podignuto 204 optužnice što je za 166 ili 436 % više nego u 2014. godini  kada je uz sporazum o priznanju krivnje podignuto optužnica protiv 38 osoba.

     

                Tokom izvještajne godine je od strane sudova odbijeno potvrđivanje optužnice za 4 osobe a što iznosi manje od 0,5 % od ukupno podignutih optužnica ( 817 ).

     

                Na kraju izvještajnog perioda je u sudovima ostalo nepotvrđenih optužnica protiv 246 osobe, a radi se o tome da sudovi nisu u izvještajnom periodu donijeli svoje odluke o potvrđivanju ili odbijanju optužnica.

     

         

     

       b-3)      sudske odluke po osobama

     

                Po podignutim optužnicama, sudovi su donijeli odluka protiv 814 osoba što je za 105 ili 14 % osoba više nego u 2014. godini.

     

                Od ovog broja od 814 osoba, sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 780 osoba, a što je za 130 ili 20 % više nego u istom periodu 2014. godine.

     

                U izvještajnom periodu je doneseno oslobađajućih presuda protiv 11 osoba (1 % ), odbijajućih presuda protiv 5 osoba ( 0,6 % ), obustava postupka protiv 18 osoba ( 2 % ).

     

                Od ukupnog broja osoba po osuđujućim presudama ( 780 ), sudovi su donijeli presude sa uslovnom osudom za 582 osobe ( 74 % ) što  je za 78 osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno uslovnih osuda prema 504 osobe.

     

                Doneseno je zatvorskih osuda protiv 136 osoba ( 17 % ) što je za 22 osobe više nego u 2014. godini.

     

                Doneseno  je novčanih osuda prema 58 osoba ( 7 % ) što je za 28 osoba više nego u 2014. godini.

     

                Sudovi su izrekli sudskih opomena prema jednoj osobi, a doneseno je presuda sa oslobađanjem od kazne za 3 osobe.

     

                b-4)     žalbe po osobama

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je izjavilo žalbi protiv sudskih odluka za 51 osobu.

     

                U izvještajnom periodu iz ranijeg perioda je na početku godine ostalo neriješeno žalbi protiv 77 osoba, uloženo je žalbi protiv sudskih odluka za 51 osobe, pa je u izvještajnom periodu na višim sudskim instancama bilo ukupno žalbi ovog tužilaštva protiv 128 osoba. Sudovi su u 2015. godini uvažili žalbi protiv 8 osoba, a odbijeno je žalbi protiv 18 osoba, dok je na sudovima ostalo na kraju 2015. godine  neriješenih žalbi protiv 85 osoba.

     

              c)      kaznena politika

     

              Analizom prednjih podataka da se zaključiti da su sudovi donijeli po optužnicama ovog tužilaštva 95 % osuđujućih presuda, 1 % oslobađajućih i 0,6 % odbijajućih presuda, čime možemo biti  zadovoljni jer taj podatak govori o veoma dobrom kvalitetu optužnih akata.

     

                Od 780 osuđujućih sudskih odluka doneseno je  74% uslovnih osuda i 26 % bezuslovnih presuda od čega 17 % zatvorskih i  7 % novčanih presuda.

     

                Obzirom na veliki broj uslovnih osuda, nameće se zaključak o blagoj kaznenoj politici sudova na koju tužilaštvo nije adekvatno reagovalo kroz sistem žalbi kojih je u 2015. godini izjavljeno 51.

     

                Međutim, kada se analizira struktura krivičnih djela za koja su izricane uslovne osude, dolazi se do zaključka da je ovako veliki broj i postotak izrečenih uslovnih osuda rezultat postojanja velikog broja kaznenih naloga u kojima se uglavnom i predlaže izricanje uslovnih osuda jer se radi o krivičnim djelima malog značaja i sa neznatnim štetnim poslijedicama. Nadalje, sama struktura krivičnih djela i počinitelja u osuđujućim presudama je takva da se radi o mladim počiniteljima lakših krivičnih djela u kojima je zapriječena niža zatvorska ili novčana kazna  a koji su po prvi put u sukobu sa zakonom, imovinskim krivičnim djelima sa neznatnim ili minimalnim štetnim poslijedicama, krivičnim djelima počinjenim iz nehata, dosta krivičnih djela je počinjeno iz socijalnih razloga i sl.

     

                Ipak, imajući u vidu porast svih vrsta kriminalnih aktivnosti, tužilaštvo bi trebalo maksimalno pooštriti kaznenu politikom češćim izjavljivanjem žalbi zbog krivičnih sankcija, te tako pokušati uticati na strožiju kaznenu politiku sudova.

     

     

     

    ANALIZA STRUKTURE KRIMINALITETA

     

     

    GLAVA XV KZFBiH

     

    Krivična djela protiv ustavnog uređenja FBiH

     

     

                U izvještajnom periodu je bilo krivičnih prijava protiv 8 osoba za krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz članka 163. KZFBiH, vođena je istraga protiv 4 osobe, donosena je naredba o nesprovođenju istrage protiv 3 osobe i  donesena naredba za obustavu istrage protiv jedne osobe.

     

     

    GLAVA XVI KZFBiH

     

    Krivična djela protiv života i tijela

     

     

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu kriminaliteta bilo prijava protiv 140 osoba što je za 27 ili 23 % više nego u 2014. godini kada je bilo prijava u radu protiv 113 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 133 osoba što je za 56 ili 72 % osoba više nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 77 osoba. Doneseno je naredbi o nepokretanju istrage za 9 osoba što je za 5 ili 55% manje nego u  2014. godini, kada je doneseno naredbi o nepokretanju istrage protiv 14 osoba.  Obustavljeno je istraga protiv 37 osoba što je za 32  osobe više nego u 2014. godini.

     

                Za ova krivična djela je podignuto optužnica protiv 73 osoba što je za 20 ili 34% više u odnosu na 2014 godinu, kada je za ova krivična djela podinguto optužnica protiv 58 osoba. Po podignutim optužnicama sudovi su donijeli osuđujućih osuda za 62 osobe što je za 27 ili 43 % osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih osuda protiv 35 osoba.

     

                Izrečeno je zatvorskih kazni protiv 9 osoba ( 1,5 % ), novčanih kazni protiv 4 osobe (0,5%), uslovnih osuda protiv 49 osoba ( 79 % ).

     

                U strukturi ove vrste kriminaliteta najviše počinitelja je za krivično djelo teške tjelesne ozlijede iz članka 172. KZFBiH ( 54 osoba ), lake tjelesne ozlijede iz članka 173. KZFBiH (56 osoba ), sudjelovanja u tuči iz članka 174. KZFBiH (20 osoba ), a u radu je bilo i 10 osoba zbog krivičnog djela ubistva i pokušaja ubistva iz članka 166. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XVII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv slobode, prava čovjeka i građanina

     

               

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu kriminaliteta bilo prijava za 91 osoba što je za 12 ili 15 % više osoba nego u 2014. godini kada je u radu bilo ovih krivičnih djela protiv 79 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 53 osobe što je za 20 ili 60 % više osoba nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 33 osobe. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nepokretanju istraga protiv 32 osobe što je za 6 osobe više nego u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 21 osobi što je za 2 osobe više nego u 2014. godini.

     

                U izvještajnom periodu je za ova krivična djela podignuto optužnica protiv 29 osoba što je za 10 osoba više nego u 2014. godini. Po podignutim optužnicama sudovi su donijeli osuđujućih presuda za 20 osoba što je za 13 osoba više nego u 2014. godini.

     

                Doneseno je uslovnih osuda za 20 osoba i  donesena je jedna obustava postupka.

     

                U strukturi ove vrste kriminaliteta najviše počinitelja je za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz članka 183. KZFBiH ( 62 ).

     

     

    GLAVA XIX KZFBiH

     

    Krivična djela protiv spolne slobode i morala

     

     

                U 2015. godini je bilo u radu prijava protiv 18 osoba što je za 1 ili 5 % osoba više nego u 2014. godini  kada je u radu bilo 17 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 12 osoba što je za 1 osobe manje nego u 2014. godini. Tužilaštovo je donijelo naredbe o neprovođenju istrage protiv 5 osoba. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema jednoj (1) osobi. Podignute su optužnice protiv 4 osobe.

     

                Sudovi su donijeli osuđujuće  presude protiv 3 osobe od čega su 2 zatvorske presude, a jedna uslovna osuda.

     

                U strukturi ovih kaznenih djela preovladava krivično djelo bludne radnje ( 7 osoba ) i krivično djelo silovanje ( 5 osobe ).

     

     

     

     

    GLAVA XX KZFBiH

     

    Krivična djela protiv braka, porodice i mladeži

     

     

                U izvještajnoj godini je bilo u radu prijava za ovu vrstu kriminaliteta protiv 66 osoba što je za 12 osobu ili 18 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo 78 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 55 osoba što je za 2 ili 3 % manje osoba u odnosu na 2014. godinu kada je u radu bilo istraga protiv 57 osoba. Tužilaštvo je u izvještajnom periodu donijelo naredbi o nesprovođenju istrage protiv 13 osoba što je za jednu osobu manje nego  u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 22 osobe. Podignuto je optužnica prema 20 osoba što je za 12 osoba ili 60 % manje nego u odnosu na 2014. godinu kada je podignuto optužnica prema 32 osobe.

     

                Sudovi su donijeli presuda protiv 21 osobe što je za 3 osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno je uslovnih protiv 19 osoba i 2 novčane kazne.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela prevladava krivično djelo nasilje u porodici iz člana 222. KZFBiH sa 52 prijavljene osobe, te krivično djelo izbjegavanje izdržavanja iz člana 223. KZFBiH (7 osoba ).

     

     

    GLAVA XXI KZFBiH

     

    Krivična djela protiv zdravlja ljudi

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela ukupno je u radu bilo prijava protiv 95 osoba što je za 31 ili 32 % manje nego u istom periodu 2014. godine kada je u radu bilo prijava protiv 126 osoba.

     

                U/kupno je bilo istraga protiv 85 osoba što je za 32 ili 37 % osoba manje nego u 2014. godini kada je bilo istraga protiv 117 osoba. Tužilaštvo je donijelo naredbi za nesprovođenje istrage protiv 3 osobe što je za 5 osoba manje nego u prethodnoj godini. Nakon istrage obustavljeno je istraga protiv 8 osoba što je za 3 osobe više nego u 2014. godini.

     

                Podignuto je ukupno optužnica protiv 69 osoba što je za 33 ili 47 % osoba manje nego u 2014. godini kada je podignuto optužnica protiv 102 osobe . Sudovi su donijeli presuda protiv 91 osobe od čega je 89 osuđujućih ( 97 % ), 1 oslobađajućih ( 1% ) i 1 odbijajuća presuda ( 1 % ). Od ovih osuđujućih presuda, izrečeno je uslovnih osuda za 53 osobe ( 58 %), kazni zatvora za 31 osobu ( 34 % ) i novčane kazne za 5 osoba ( 5 % ). Na ove presude tužilaštvo je izjavilo žalbe protiv 4 osobe, od koji je žalba protiv jednog lica odbijena.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela prevladava krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZFBiH ( 60 osoba) , zatim neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. KZFBiH ( 32 osobe ).

     

                Vezano uz ova društveno veoma opasna krivična djela primjetno je veliko povećanje broja prijavljenih osoba, broja podignutih optužnica i osuđenih osoba. Imajući u vidu da su sudovi izrekli veliki broj uslovnih osuda ili 58 % uslovnih osuda u odnosu na ukupan broj osuđujućih presuda ( 89 ), potrebno je pooštriti kaznenu politiku i reagovati veoma kritički na uslovne osude bez obzira na obrazloženja suda da se radi o mladim počiniteljima, da su ranije neosuđivane osobe, da im se uslovnom osudom daje šansa za korekciju ponašanja i td.

     

     

    GLAVA XXII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je u radu bilo prijava protiv 64 osobe što je za 22 ili 34 % osoba manje nego u 2014. godini kada je bilo u radu predmeta protiv 86 osoba.

     

                Ukupno je bilo istraga protiv 75 osoba što je za 18 osoba više nego u 2014. godini. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage prema 8 osoba. Obustavljeno je istraga protiv 22 osobe što je za 11 osobe više nego u prethodnoj godini.

     

                Za ova djela je podignuto optužnica protiv 11 osoba što je isti broj kao i u 2014. godini. Sudovi su donijeli presuda protiv 6 osoba što je za 1 ili 16 % manje nego u 2014. godini kada je doneseno presuda protiv 7 osoba. Izrečeno je uslovnih osuda protiv 5 osoba i 1 novčana kazna, a nije bilo oslobađajućih presuda.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela preovladava krivično djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. KZFBiH ( 17 osoba ), zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. KZFBiH ( 13 osoba ) i nesavjesno privredno poslovanje iz člana 242. KZFBiH ( 11 osoba).

     

     

     

     

     

     

     

    GLAVA XXIII KZFBiH

     

    Krivična djela iz oblasti poreza

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je ukupno prijavljeno 11 osoba što je za 5 ili 83 % osoba više nego u 2014. godini kada su prijavljeno 6 osoba. U radu je bilo istraga protiv 16 osoba. Obustavljen je postupak protiv 5 osoba, a podignuto je optužnica protiv 4 osobe. Sudovi su donijeli osuđujuću presudu protiv jednog lica i to zatvorsku kaznu.

     

                Od ovih krivičnih djela za 7 osoba se radi o krivičnom djelu porezne utaje iz člana 273. KZFBiH a za 4 osobe se radi o krivičnom djelu nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba iz člana 275. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XXIV  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv radnih odnosa

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je u izvještajnom periodu ukupno prijavljeno 12  osoba, a u 2014. godini je bilo  prijavljeno 8 osoba za ova krivična djela. U radu je bilo istraga protiv 8 osoba, donesena je naredba o nepokretanju istrage protiv 3 osobe, dok je obustavljen postupak protiv 3 osobe. Podignuta je  optužnica protiv 2 osobe i sudovi su donijeli 1 osuđujuću presudu i to uslovnu protiv jedne osobe.

     

                Od krivičnih djela iz ove glave za 3 osobe se radi o krivičnom djelu povreda prava iz radnog odnosa iz člana 280. KZFBiH, za 4 osobe o krivičnom djelu neizvršenje odluke o vraćanju na rad iz člana 284. KZFBiH i 4 osobe za krivično djelo nepoduzimanje mjera zaštite pri radu iz člana 285. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XXV KZFBiH

     

    Krivična djela protiv imovine

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela ukupno je u radu bilo prijava za 581 osoba što je za 2 ili 0,3% više nego u  20134 godine, kada je bilo prijavljeno 579 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 496 osobe što je 25 ili 5% više nego u 2014. godine, kada je u radu bilo istraga protiv 471 osobe. Doneseno je naredbi o nesprovođenju istrage prema 61 osobe što je za 24 ili 39 % manje nego u 2014. godini kada je bilo 85 osoba. Obustavljeno je istraga prema 94 osobe što je za 41 ili 77% osoba više nego u prethodnoj godini kada je bilo 53 osobe.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 292 osobe što je za 10  osoba manje nego u 2014. godini. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 299 osoba što je za 39 ili 15 % više nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih presuda za 260 osoba. Doneseno  je zatvorskih kazni protiv 69 osoba što je za 1 ili 1 % manje nego u 2014. godini. Izrečeno je novčanih kazni za 26 osoba što je za 9 osoba više nego u prethodnoj godini. Doneseno je uslovnih osuda prema 204 osobe što je za 53 ili 35 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo 151 osoba sa uslovnom osudom. Doneseno je samo 7 oslobađajućih presuda za isto toliko osoba, a odbijajućih presuda nije bilo.

     

                U ovoj oblasti kriminala preovlađuju krivična djela teške krađe iz člana 287. KZFBiH ( 178 osoba ), krađe iz člana 286. KZFBiH ( 151 ), prevare iz člana 294. KZFBiH ( 80 osoba ), oštećenja tuđe stvari iz člana 293. KZFBiH ( 58 ), utaje iz člana 290. KZFBiH ( 21 ) i razbojništva iz člana 289. KZFBiH ( 24 osobe ).

     

     

     

     

    GLAVA XXVI  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara

     

     

                Za ova krivična djela je u 2015. godini prijavljeno 166 osoba što je za 10 ili 6 % osoba više nego u 2014. godini kada je prijavljeno 156 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 77 osoba što je za 21 ili 37 % više osoba nego u 2014. godini  kada je bilo istraga prema 56 osoba. Tužilaštvo  je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage protiv 28 osoba što je za 19 ili 67 % manje nego u 2014. godini kada je bilo istih naredbi za 47 osoba. Obustavljeno je istraga prema 12 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 58 osoba što je za 15  ili 34 % osoba više nego u 2014. godini kada je podignuto optužnica protiv 43 osobe. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 43 osoba što je za 14 ili 48 % više osoba nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih presuda za 29  osoba. Izrečeno je uslovnih osuda za 31 osobu,  novčanih kazna za 9 osoba, dok je zatvorskih kazni bilo protiv 3 osobe. Tužilaštvo je uložilo za ovu vrstu krivičnih djela žalbe protiv 3 osobe, od čega su za 2 osobe žalbe uvažene,  a jedna ostala nerješena.

     

                Među ovom vrstom krivičnih djela najbrojnije djelo je šumska krađa iz člana 316. KZFBiH ( 159 osoba što je za 12 ili 8 % osoba više nego u 2014. godini ). Pošto je ovo krivično djelo poprimilo velike razmjere, to je evidentno da je potrebno pooštriti kaznenu politiku te se više žaliti na uslovne osude.

     

     

    GLAVA XXVII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je u 2015. godini prijavljeno 21 osoba, što je više za 3 osobe u odnosu na prethodnu godinu.

     

                U radu je bilo istraga prema 21 osoba što je za 1 osobu više nego u prethodnoj godini. Tužilaštvo je donijelo naredbe o nesprovođenju istrage prema 5 osoba, a protiv 1 osobe je obustavljena istraga.

     

                Podignuto je optužnica za 12 osoba što je za 1 ili 8 % osoba manje nego u prethodnoj godini kada je podignuto optužnica protiv 13 osoba. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 8 osoba od čega protiv 6 osoba uslovne osude i 1 zatvorsku osudu za 1 osobu, te novčanu kaznu protiv 1 osobe.

     

                Kod ovih krivičnih djela najviše je krivičnog djela izazivanja opće opasnosti iz člana 323. KZFBiH ( 11 osoba ).

     

     

     

     

    GLAVA XXVIII  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je bilo ukupno prijava protiv 117 osoba što je za 19 ili 19 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo u radu prijava protiv 98 osoba.

     

                U radu je bilo istraga prema 106 osoba što je za 19 ili 21 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo istraga prema 87 osoba. Tužilaštvlo je donijelo naredbi o neprovođenju istraga prema 8 osoba što je za 1 osobu više nego u  2014. godini, dok je obustavljeno istraga prema 14 osoba što je za 4 ili 40 % osoba više nego u prethodnoj godini, kada je obustavljeno istraga prema 10 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 82 osobe što je za 15 ili 22 % osoba više nego u prethodnoj godini kada je optuženo 67 osoba. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 77 osoba što je  za 14 ili 22% više nego na kraju 2014. godine. Izrečeno je uslovnih osuda za 66 osoba ( 85 % ) i zatvorske kazne za 9 osoba i novčana kazna protiv 2 osobe.

     

                Najbrojnije krivično djelo među ovim djelima je teško djelo protiv sigurnosti  javnog prometa iz člana 336. KZFBiH ( 97 osoba ), ugrožavanje javnog prometa iz člana 332. KZFBiH (7 osoba i ugrožavanje javnog prometa uslijed omamljenosti iz člana 333. KZFBiH ( 12 osoba ).

     

     

    GLAVA XXVIX  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv pravosuđa

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela u izvještajnom periodu je prijavljeno 55 osoba što je za 15 ili 37% više nego u 2014 godini kada je prijavljeno 40 osoba.

     

                U radu je bilo istraga prema 13 osoba, a tužilaštvo je u ovom periodu donijelo naredbe o  neprovođenju istrage protiv 17 osoba,  dok je obustavljen postupak protiv  8 osoba.

     

                Podignuto je optužnica za 3 osobe, a sud je donio presude za 3 osobe od čega 2 uslovne osude i 1 novčana kazna.

     

                Među ovim krivičnim djelima je dominantno krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZFBiH ( 31 osoba ).

     

     

     

     

     

     

     

     

    GLAVA XXX  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu krivičnih djela ukupno prijavljeno 227 osoba što je za 22 ili 10% više nego u 2014 godini, kada je bilo 205 prijavljenih osoba.

     

                U ovom periodu je ukupno pokrenuto istraga protiv 146 osoba što je na nivou prošle godine. Doneseno je naredbi o nesprovođenju istrage prema 60 osoba što je za 9 ili 17 % osoba više nego u protekloj godini kada je doneseno tih naredbi protiv 51 osobe. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 54 osobe što je za 29 ili 116% više u odnosu na 2014 godinu, kada je doneseno naredbi o obustavi istrage protiv 25 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 93 osobe što je za 9 ili 10% više u odnosu na prethodnu godinu kada je podignuto optužnica protiv 84 osobe. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 87 osoba što je za 17 ili 19 % osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno  je oslobađajućih presuda za 2 osobe ( 2 % ) i odbijajućih presuda za 3 osobe. Izrečeno je zatvorskih osuda za 5 osoba, novčanih kazni za 5 osoba i uslovnih osuda za 77 osoba.

     

                U ovoj grupi krivičnih djela najviše je kaznenih djela krivotvorenja isprave iz člana 373. KZFBiH ( 79 osoba ), nasilničkog ponašanja iz člana 362. KZFBiH (50 osoba ), nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZFBiH ( 20 ), napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359. KZFBiH ( 9 ), samovlašća iz člana 370. KZFBiH ( 26 ).

     

     

    GLAVA XXXI  KZFBiH

     

    Krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv

    službene i druge odgovorne funkcije

     

     

                Za ova krivična djela u 2015. godini je prijavljeno ukupno 349 osoba što je za 89 ili 34 %  više osoba od broja osoba iz 2014. godine kada je prijavljeno 260 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 114 osoba što je za 10 ili 9%više u odnosu na prethodnu godinu.. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage za 68 osoba što je za 16 ili 23 % osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 26 osoba što je za 21 ili 80 % osoba manje nego u 2014. godini.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 18 osoba što je za 5 osobe više nego u 2014. godini. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda za 12 osoba što je za 3 osobe manje nego u prethodnoj godini. Protiv 11 osoba su donesene uslovne osude a protiv 1 osobe zatvorska osuda. U izvještajom periodu nije bilo oslobađajućih niti odbijajućih presuda.

     

                U ovoj grupi krivičnih djela dominira krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. KZFBiH ( 250 osoba ), nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH ( 76 osoba ) i pronevjera u službi iz člana 384. KZFBiH ( 12 osoba ). U izvještajnom periodu  je bilo prijava za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZFBiH protiv 7 osoba.

     

     

    GLAVA XVII  KZ BiH

     

    Krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti

    zaštićenih međunarodnim pravom

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je ukupno u izvještajnom periodu  bilo primljeno 38 prijava što je za 2 ili 5% prijava manje nego u 2014. godini kada je primljeno 40 prijava. Najveći broj novih predmeta i prijava je došlo delegacijom predmeta iz Tužilaštva BiH.

     

                U radu su bile 60 istrage što je za 6 istraga više nego u 2014. godini. Donesene su 2 naredbe o nesprovođenju istrage, te 14 naredbi o obustavi istrage. Sve obustave istraga su bile u predmetima u kojima se kroz istragu nisu osigurali čvrsti i vjerodostojni dokazi i nisu potvrđeni osnovi sumnje.

     

                U izvještajnom periodu je podignuto 6 optužnica i sve su potvrđene od strane suca za prethodni postupak Kantonalnog suda Mostar. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage prema 3 osobe, obustavljeno je istraga prema 58 osoba.

     

                Najviše osoba (81 osoba ) je obuhvaćeno krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH ( član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ ), te krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZBiH ( član 144. KZ bivše SFRJ ) sa 9 osoba.

     

     

     

    III.             MALOLJETNIČKI KRIMINALITET

     

     

                U izvještajnom periodu podneseno je prijava protiv 33 malodobne osobe što je za 21 ili  63% osoba manje nego u 2014. godini kada je podneseno prijava protiv 54 osobe.

     

                Doneseno je odluka o nepokretanju postupka protiv 24 malodobnih osoba što je za 7 ili 41 % manje nego u prethodnoj godini kada je doneseno odluka o nepokretanju postupka protiv 17 mldb. osoba.

     

                Tužilaštvo je stavilo zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka za 7 osoba, a sa 15 zahtjeva iz ranijeg perioda u radu je bilo ukupno pripremnih postupaka protiv 22 mldb. osobe što je za 26 ili 118 % osoba manje nego u 2014. godini. Tužilaštvo je nakon završenih pripremnih postupaka stavilo prijedloga za obustavu postupka prema 6 malodobnih osoba, a prema 6 osoba je i obustavljen postupak.

     

                Nakon završenih pripremnih postupaka tužilaštvo je predalo sudu prijedloga za izricanje odgojnih mjera protiv 15 mldb. osoba što je za 7 ili 46 % manje nego u 2014. godini, a od čega su sve predložene vanzavodske mjere. U izvještajnom periodu sud je riješio prijedloga protiv 8 mldb. osoba i izrekao 8 vanzavodskih mjera.

     

                Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih prijava protiv 10 mldb. osoba, a ostalo je i neriješenih pripremnih postupaka protiv 1 malodobne osobe a što je za 14 osoba manje nego u 2014. godini kada je ostalo neriješenih pripremnih postupaka prema 15 osoba.

     

    Potrebno je napomenuti da edukacija ovlaštenih službenih osoba u predmetima u kojima su počinioci krivičnih djela maloljetna lica nije u ostavljenom roku obavljena, sa edukacijom na na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su završili krajem 2015 godine, pa je to razlog da jedan dio predmeta nije mogao biti procesuiran.

     

    IV.             KTA  PREDMETI

     

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je zaprimilo ukupno 785 KTA predmeta što je za 37 ili 5 % predmeta više nego u 2014. godini, a sa 376 neriješenih predmeta iz 2014. godine ukupno u radu je bilo 1.161 KTA predmeta,  što je za 55 ili 4,7 % predmeta manje nego u 2014. godini, kada je ukupno u radu bilo 1.216 KTA predmeta.

     

                Tužilaštvo je riješilo 751 KTA predmet što je za 80 ili 10 % manje nego u 2014 godini kada je riješeno 831 KTA predmet. Ostalo je neriješenih na kraju izvještajnog perioda 410 ovih predmeta što je za 25 ili 6 %  više  nego u 2014. godini, kada je ostalo neriješenih 385 KTA predmeta.

     

     

     

     

    V.                KTN  PREDMETI

     

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo  je zaprimilo 1107  KTN predmeta, što je za 218 ili 19 %  predmeta manje, nego u 2014. godini, kada je primljeno 1.325 ovih predmeta, a sa 11626 KTN predmeta iz ranijih godina, ukupno je u radu bilo 12733 KTN predmeta.

     

                U izvještajnom periodu je riješeno 6.953 KTN predmeta što je za 5453 ili 363 % više nego u prethodnoj godini kada je riješeno 1.500 ovih predmeta. Od ovog broja riješenih predmeta u 259 slučajeva je došlo do zastare krivičnog gonjenja, 6087 predmeta je riješeno naredbom o nesprovođenju istrage, 422 predmeta su prevedena u KT upisnik, a 185 predmeta su riješena na drugi način. Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih 5780 KTN predmeta.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    VI  ZASTARA KRIVIČNOG GONJENJA

     

     

                Na referatu KTA nije bilo zastara krivičnog gonjenja u 2015 godini.

     

                Na referatu KTN predmeta je došlo do zastare u 259 predmeta i to u 89 predmeta je nastupila apsolutna zastarijelost krivičnog gonjenja, dok je u 170 predmeta nastupila relativna zastarijelost krivičnog gonjenja.

     

     

    VII.     ZAKLJUČNA ZAPAŽANJA  

     

     

                Sumirajući rad i rezultate rada, kao i stanje referata i predmeta na kraju 2015. godine, može se konstatovati  slijedeće :

     

    ·         da je došlo do povećanja broja primljenih predmeta ( ne računajući KTM,KTA i KTN predmete ) za 51 ili 4,5 % u odnosu na 2014. godinu,

    ·         da je u odnosu  na 2014. godinu broj prijavljenih osoba povećan za 184 ili 12 %,

    ·         da je smanjen broj neriješenih prijava koji se prenosi u 2016. godinu u odnosu na broj prenesenih prijava u 2015. godinu za 40 ili 20 % što je pozitivan trend u rješavanju predmeta,

    ·         da je smanjen broj neriješenih prijava koje se prenose u 2016. godinu po osobama za 15 ili 3 % u odnosu n a broj neriješenih prijava po osobama koje su kao neriješene prenesene u 2015. godinu

    ·         da je došlo do smanjenja broja neriješenih istraga na kraju 2015. godine u odnosu na kraj 2014. godine za 4 ili 2 % istraga, 

    ·         da je ostao isti broj  neriješenih istraga po osobama na kraju 2015. godine , kao i na kraju 2014 godine

    ·         da još uvijek imamo značajan broj starih nezavršenih istraga ( 69 ), što je manje u odnosu na 2014 godinu, pa je potrebno intenzivirati rad po tim istragama i sačiniti poseban plan rješavanja starih nezavršenih istraga,

    ·         obzirom da je od ukupnog broja istraga u radu ( 1.132 ) samo 19 % završeno obustavom istrage, možemo biti zadovoljni radom tužiteljstva , a što ukazuje na to da tužitelji nisu olako ulazili u istrage,

    ·         podatak da su tužitelji podigli 36 ili 6 % optužnica više nego u 2014. godini, što je takođe pozitivan pomak,

    ·         pozitivno u radu tužilaštva je i to što je u 2015. godini podignuto za 9 ili 5 % više optužnica sa kaznenim nalogom, a što je pozitivan trend,

    ·          u 2015. godini podignuto više za 125 ili 304 % više  optužnica uz sporazum o krivnji, što je izuzetno pozitivan  pomak, u odnosu na 2014 godinu, kada je ovaj institut korišten u 41 predmetu,

    ·         to što su sudovi donijeli u izvještajnoj godini za 104 ili 19 % više osuđujućih presuda nego u prethodnoj godini ukazuje na poboljšan kvalitet rada tužilaštva u izvještajnom pertiodu,

    ·         veoma mali broj oslobađajućih ( 1 % ) i odbijajućih ( 0,5 % ) presuda, je također znak kvalitetnog rada tužilaca, odnosno znak dobre kvalitete optužnica i postupanja tužilaca u sudskim postupcima, te pomak smanjenja u odnosu na 2014 godinu,

    ·         obzirom na strukturu osuđujućih presuda, primjetan je  veliki broj uslovnih osuda ( 75 % ) i premali broj novčanih kazni ( 7 % ), pa bi tužilaštvo moralo ubuduće ulagati mnogo više žalbi zbog odluke o krivičnim  sankcijama, kako bi se na taj način uticalo na pooštravanje kaznene politike sudova, pogotovu za neke vrste krivičnih djela sa pojačanom društvenom opasnošću,

    ·         obzirom da je Tužilaštvo uložilo u 2015 godini 40 žalbi po predmetima, te da  da su apelacijske sudske instance uvažile 38 %  žalbi po predmetima ovog tužilaštva,  možemo biti zadovoljni kvalitetom izjavljenih žalbi jer je kroz žalbeni postupak korigovan značajan broj sudskih odluka (uglavnom su se žalbe odnosile na odluke o visini kazne),

    ·         revidiranim Planom rješavanja predmeta ratnih zločina za 2015 godinu, predviđeno je 30 KTRZ predmeta, od čega je rješeno 15 KTRZ predmeta iz Plana za 2015 godinu, tj. 50% Plana za 2015 godinu, te još 17 KTRZ predmeta, a cije rješavanje je predviđeno u 2016, 2017  i 2018 godini, i 8 KTARZ predmeta koji su zaprimljeni u 2015 godini, a nisu bili u Planu za 2015 godinu i naredne godine.Napominjemo, da su svi tužioci pojedinačno iz Odjela ratnih zločina ostvarili preko 100%  od ukupne norme.

    ·         u Odjelu za privredni kriminal, u izvještajnom periodu, od ukupno 193 prijave,  riješeno je 127 prijava, a ostalo je neriješeno 66 prijava. Od ukupno 110 istraga u radu, rješeno je 76 istraga, a ostalo je neriješenih istraga u 34 predmeta Podignuto je optužnica u 29 predmeta.

    ·         u 2015. godini tužitelji su u prosjeku dužili po 83 predmeta ( KT , KTK , KTPO , KTM, KTRZ ), kao i prosječno po tužitelju po 66 istražnih predmeta, odnosno ukupno po 149 predmeta po tužitelju. Tužitelji su također u prosjeku u izvještajnoj godini dužili po 68 KTA predmeta i po 534 KTN predmeta. Kada se ovome dodaju i zaduženja po drugim referatima ( KTPOM , KTP , KTŽ ), proizlazi da je većina tužitelja imala  u radu dovoljno predmeta, da mogu ostvariti predviđenu normu, koja se najbolje može iskazati kao norma od završena 154 KT predmeta za 11 mjeseci efektivnog rada..Nije bilo većih odstupanja po Odjelima u pogledu prosječnog zaduženja svakog tužitelja.

    ·         zapaža se i konstatuje povećanje broja počinjenih krivičnih  djela i  broja počinioca krivičnih djela za krivična djela  ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. KZFBiH, nasilja u porodici iz člana 222. KZFBiH, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZFBiH, te teške krađe iz člana 287. KZFBiH, šumske krađe iz člana 316. KZFBiH, pa bi tužilaštvo za ova krivična djela moralo pooštravati kaznenu politiku, izjavljivanjem većeg broja žalbi.

    ·         kolektivna norma tužilaštva u 2015. godini iznosi 92 % što je za 30 % više nego u 2014 godini, kada je kolektivna norma iznosila 62%.  7 tužilaca je ostvarilo normu preko 100%, i to : Sabina Beganović 157 %, Sanel Pajević 110,92%;  Sanja Šurković 100,54% ; Nedžad Karalić 100,48% ; Maja Ćišić 100,78% ; Darko Zovko 100,14% ; Vesana Pranjić 101%,  dok su svi ostali tužioci imali ispod 100 % norme: Mediha Balić 98% ; Mirko Miličević 92,39% ; Milan Ristić 83,86% Zdenko Kovač 81,61%; Branka Krtalić 80,29%; Valerija Tomić 88%; Spomenko Jukić 72,92%; Tanja Marčinko 71,65%; Danijela Dalipagić  Rizvanović  67,37%, Mirjana Đerić 93% ; Štefica Lakičević 91% ; Kemal  Maksumić 63,92%;. Tužioci koji nisu u izvještajnom periodu ostvarili normu od 100% , to nisu učinili iz razloga što jedan  broj tužitelja nije bio zadužen  sa dovoljnim brojem  predmeta, dok su pojedini  tužioci, radili na veoma složenim predmetima. Do kolektivne norme se došlo zbrajanjem pojedinačne norme svih 19 tužitelja, s tim što nije uzeta u obzir norma novoprimljenih tužitelja, Mubere Adilović i Zekerijaha Sinanovića, jer su isti proveli na radu tek po 4 mjeseca. U obzir je uzeto i umanjenje norme za dva zamjenika Glavnog tužitelja po 40%, jednog šefa Odjeljenja za 30% i dva šefa Odjeljenja po 20 %. Glavni tužitelj je ostvario prosječnu normu od 35,32% od norme tužitelja, a Pravilnikom o orijentacionim mjerilima je bio dužan da završi 30% od norme tužitelja. Napominjemo da nisu uzimana u normiranja odsustva sa posla po bilo kom osnovu.

    ·         u 2015. godini je od ukupno podignutih 677 optužnica, odbijeno potvrđivanje od strane sudova za 4 optužnice što iznosi svega 0,5 % odbijenih optužnica, a što je odličan rezultat kvaliteta rada tužilaštva.

    ·         u 2015. godini od ukupno 675 presuda sudova, doneseno  je 650 osuđujućih presuda ili 96 %, 9 oslobađajućih ili 1% i 4 odbijajućih presuda ili 0,5 %, što također ukazuje na veoma visok  kvalitet optužnih akata ovog tužilaštva. o

    ·          bez obzira na na povećanje  ostvarene normi na kolektivnom nivou, u idućem periodu je potrebno pojačati radnu odgovornost tužitelja, koji nisu ostvarili godišnju normu.

     

                Planirane mjere za poboljšanje stanja u Tužilaštvu

               

                 Iako Tužilašto može biti zadovoljno ostvarenom kolektivnom normom, potrebno je preduzimati sve raspoložive mjere da se u narednom periodu  norma povećava, odnosno ostvari predviđena norma od 100%  i više. Tužilaštvo je na planu kvliteta ostvarilo odličan rezultat, pa će se u narednom periodu preduzimati sve mjere da se održi postignuti kvalitet rada.

                Tužilaštvo može biti samo polovično zadovoljno ostvarenim rezultatom na planu rješavanja starih predmeta, pa će se u narednom periodu preduzimati sve raspoložive mjere da se poveća broj i postotak rješavanja starih predmeta.

                Takođe je potrebno preduzeti sve zakonske mjere radi  smanjenja broja nezavršenih istraga starijih od 6 mjeseci.

                Potrebno je intezivirati saradnju sa Ministarstvima  i izvršnom vlasti u cilju povećanja potrebnih sredstava za nabavku neophodne opreme i popunu upražnjenih radnih mjesta.

                 Takođe je potrebno je pojačati saradnju sa organima otkrivanja i gonjenja i drugim Agencijama, koje se bave provedbom zakona.

     

     

     

     

                                                                                                   V.d. Glavnog kantonalnog tužioca

     

                                                                                                            Sabina Beganović

     

     

     

    Prikazana vijest je na:
    1773 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Izvjestaj o radu Tužilaštva HNK za 2015 godinu

    Izvještaj o radu Tužilaštva HNK za 2015 godinu

    02.03.2016.

    BOSNA I HERCEGOVINA

    FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

    HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI  KANTON/ŽUPANIJA

    KANTONALNO/ŽUPANIJSKO TUŽILAŠTVO MOSTAR

     

     

    Poslovni broj: A 72/16

    Mostar: 29.01. 2016 godine

     

     

     

    IZVJEŠTAJ O RADU

    KANTONALNOG/ŽUPANIJSKOG  TUŽILAŠTVA HERCEGOVAČKO NERETVANSKOG KANTONA MOSTAR

    ZA 2015. GODINU

     

     

     

    I.                   UVODNE NAPOMENE

     

     

                Kantonalno/Županijsko tužilaštvo HNK Mostar je, kao samostalni državni organ u 2015. godini, preduzimalo zakonima određene mjere i radnje, u cilju otkrivanja i gonjenja osoba za koje su postojali osnovi sumnje da su počinile krivična djela, štitilo ljudskih prava i slobode, te vršilo i druge poslove određene zakonom i unutarnjim aktima tužilaštva. Izvještaj je koncipiran u cilju sagledavanja obima i prirode poslova, kojima se tužilaštvo bavilo u izvještajnom periodu, i to po fazama postupka, prikazivanju broja prijavljenih i optuženih osoba, zaprimljenih i riješenih predmeta, ishoda postupaka, kao i da ukaže na probleme, sa kojima se tužilaštvo susretalo u radu, u 2015. godini.

     

    a)                  Osvrt na kadrovsku osposobljenost u Tužilaštvu

     

                U Kantonalnom tužilaštvu HNK-a u Mostaru  sa Područnim tužilaštvom u Konjicu, u 2015 godini funkciju je obavljalo 19 tužilaca i 2 tužioca iz Projekta IPA (ukupno 21 tužilac), koji su raspoređeni u Odjeljenje za privredni kriminal, Odjeljenje za ratne zločine i Odjelenje za Opći kriminal, dok su 4 tužioca raspoređeni u Područno tužilaštvo u Konjicu. U pogledu tužilačkog kadra tužilaštvo je popunjeno u cjelosti, s napomenom da u 2 tužioca imenovana tek u oktobru mjesecu 2015 godine. 

               Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju Kantonalnog tužilaštva HNK-a  predviđeno je 6 stručnih saradnika, 1 stručni savjetnik i 1 viši stručni saradnik, dok nisu predviđeni pripravnici. Navedena radna mjesta osim jednog stručnog savjetnika nisu popunjena.

                U tužilaštvu je sa 31.12.2015. godine radilo 8 tužilačkih volontera, uključujući Područno tužilaštvo u Konjicu., gdje su u radila 2 volontera.

     

                Po ugovoru sa OSCE – IPA Projekt 2012-2013. godine, nije bilo promjena u kadrovskoj strukturi, tako da i dalje u ovom Projektu radi 7 osoba i to: 2 tužioca, dva istražitelja, 2 stručna savjetnika i 1 daktilograf. Cijelu 2015 godinu, ovo tužilaštvo je imalo problema sa finansiranjem iz Projekta ( neuplaćena tranša) , međutim predmetni problemi su rješavani samo zahvaljujući razumijevanju i pomoći Vlade HNK-a koji su obezbijedili finansijska sredstva za svih 11 mjeseci 2015 godine. Posebno naglašavam, da je  i dalje  prisutan problem finansiranja a i opstanka ovog Projekta, pa postoji bojazan da ćemo i ubuduće imati isti problem koji nećemo moći rješiti kao i u 2015 godini. Činjenica je da je Projekat doprinio napretku i rješavanju velikog broja predmeta iz oblasti ratnih zločina, pa bi nenastavljanje Projekta dovelo do nesagledivih teškoća u daljem radu.

                Postojeći broj tužilaca (19), kao i 2  tužioca iz Projekta IPA, sasvim su dovoljni da Tužilaštvo može raditi u punom kapacitetu i uspješno obavljati zakonsku funkciju. Za poboljšanje rada i kvaliteta, neophodno je popuniti radno mjesto stručnog savjetnika- pomoćnika tužioca- ekonomista,  za kojeg su postojala obezbijeđena sredstva u Tužilaštvu u 2015 godini, ali  obzirom na odluku Vlade HNK-a, o zabrani zapošljavanja, isto nije realizovano. Takođe, postoji potreba za  zapošljavanjem  stručnih saradnika ( dva stručna saradnika –istražitelja, kriminalističke struke, kao  i najmanje 4 stručna saradnika pravne struke), obzirom  na činjenicu da na 21 tužioca radi samo jedan stručni savjetnik pravne struke. Treba istaći i sljedeće: ovo tužilaštvo niz godina, bez obzira na Pravilnikom sistematizovano radno mjesto glasnogovornika, isto se nije moglo realizovati, upravo zbog nedostatka finansijskih sredstava. Poseban problem predstavlja i zapošljavanje daktilografa, jer je  jedan daktilograf raspoređen sa dva, pa čak  i tri tužioca, zbog čega postoji potreba za prijemom najmanje četiri daktilografa, a što je takođe predviđeno Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

                Pored tužilaca, sekretara tužilaštva, stručnog savjetnika i tehničkog sekretara,  u tužilaštvu  je zaposleno još 27 uposlenika, koji obavljaju upisničarske, daktilografske, arhivarske, računovodstvene, vozačke, kurirske, portirske i higijenske poslove.

                 U 2015 godini postavljeni su Šef Područnog ureda Konjic, Šef pisarnice, formiran je daktlobiro i postavljen  Šef daktilobiroa, koji šefovi  su zaduženi za efikasno poslovanje unutar ovih organizacionih jedinica., a što se pokazalo opravdanim i efikasnim.

                Posebno naglašavam da se rad u 2015 godini odvijao u izuzetno teškim uslovima. Naime, istovremeno sa redovnim  procesom rada,  vršeni su unutrašnji i vanjski radovi na adaptaciji zgrade tužilaštva, koji su započeli u aprilu 2015 godine i još uvijek traju, sve do aprila 2016 godine. Riječ je velikom zahvatu i rekonstrukciji i obnovi  zgrade po Projektu Delegacije Evropske unije. Sve to je u velikoj mjeri uticalo na rezultate rada u 2015 godini, obzirom da tužioci i ostali uposlenici nisu imali normalne uslove za rad. 

                Što se tiče odsustva tužtelja  sa rada tokom  2015 godine, dužih odsustvovanja nije bilo, osim što je Glavni kantonalni tužitelj Mladen Jurišić koristio bolovanje u trajanju od 4 mjeseca.

     

               

    b)                       Osvrt na materijalno stanje i opremljenost u tužilaštvu  

     

                U vezi sa materijalnim sredstvima za rad tužilaštva, za istaći je da već godinama tužilaštvu, odnosno  u budžetu nisu osigurana dovoljna finansijska sredstva za redovno  i normalno poslovanje, tako da tužilaštvo ima velikih problema u redovnom  radu i obavljanju svoje funkcije.

     

                Jedina budžetska  sredstva koja su bila  u cijelosti osigurana u 2015 godini,  su sredstva za isplatu plaća, dok po svim ostalim budžetskim stavkama, tužilaštvu se  već godinama ne osiguravaju potrebna sredstva za podmirenje osnovnih troškova i izdataka. Radi toga tužilaštvo je i na kraju 2015. godine imalo značajne finansijske probleme i neizmirene obaveze prema, Gradu Mostaru za komunalnu taksu za 10 mjeseci 2015 godine i prema raznim dobavljačima usluga. Tužilaštvo posjeduje tri vozila od kojih su dva donirana (jedno novo donirano 2010- male kubikaže, i jedno staro, prešlo preko 400 000 km- neupotrebljivo), a jedno vozilo kupljeno 2005 godine,   koje je takođe prešlo preko 325 000 km. Zbog navedenog, postoji potreba za nabavkom novog službenog vozila, jer je vožnja sa postojećim vozilima nesigurna do te mjere da je ugrožena sigurnost njihovih korisnika.

                Tužitelji, daktilografi i vozači su svakodnevno dežurni i u stanju pripravnosti , a za ovu pripravnost i obaveznu dežuru tužitelji ne primaju nikakvu novčanu naknadu, dok daktilografi i vozači imaju minimalnu mjesečnu naknadu.

                Tužilaštvo je zahvaljujući pomoći i donacijama VSTV BiH i stranim donatorima dobro opremljeno potrebnom informatičkom opremom, uz napomenu da velika količina informatičke  opreme zahtijeva i povećana sredstva za održavanje informatičkog sistema i opreme,( određene servisne intervencije i popravke, zamjena dijelova i sl), a za što takođe, tužilaštvo nema dovoljno dodijeljenih finansijskih sredstava.

                VSTV BiH vrši obaveznu godišnju edukaciju tužitelja i stručnih saradnika, tako da su svi tužitelji dužni godišnje prisustvovati  na po 3 dana edukacije, a tužitelji početnici po osam dana edukacije. Kako se edukacija odvija uglavnom u Sarajevu, to za tužilaštvo predstavlja  ogroman trošak goriva, hotelskog smještaja i pripadajućih dnevnica za tužitelje i vozače.Kako su dodijeljena sredstva u ovu svrhu nedovoljna da pokriju troškove, tužilaštvo konstantno duguje  kako tužiteljima tako i vozačima značajna sredstva za dnevnice.

                Na osnovu izloženog, konstatuje se da se materijalno poslovanje tužilaštva u izvještajnoj godini odvijalo uz značajne poteškoće, prouzrokovane nedostatkom neophodno potrebnih finansijskih sredstava, za normalno i redovno funkcionisanje  tužilaštva.

     

     

                c)  Osvrt na rad po starim predmetima

     

           U Planu rješavanja starih predmeta za 2015. godinu bilo je 75 starih predmeta, a od tog broja u 23 predmeta osumnjičeni nisu dostupna (  30 % ). Od preostalih 52 predmeta u kojima su osumnjičeni dostupni u 2015. godini završeno je  28 predmeta ili 54 %, a ostalo je neriješenih 24 predmeta ili 46 %.

     Bez obzira što se ovi predmeti sa nedostupnim osumnjičenim  ne mogu završiti, tužiteljima je određena obaveza da preduzmu sve raspoložive pravne mjere, da se nedostupnim odredi pritvor,  raspišu  potjernice, te da se periodično kontaktiraju policijski organi, u cilju provjera dostupnosti osumnjičenih.

    Tužitelji koji su na kraju izvještajne godine imali još neriješenih predmeta, odnosno nisu riješili sve neriješene predmete iz Plana rješavanja starih predmeta, nisu se  pridržavali uputstva VSTV-a, tj.  da su tužitelji dužni u svom radu od mjesečne norme ( 14 KT predmeta ) riješiti najmanje 30 % starih predmeta ili najmanje 4 stara predmeta mjesečno.

     

    Iz izloženog se može konstatovati, da je tužilaštvo  u 2015. godini, ostvarilo polovičan rezultat u radu po starim predmetima, te je potrebno izvršiti analizu uzroka neizvršenja Plana za rješavanje starih predmeta,  preduzeti odgovarajuće mjere, da se nezavršeni predmeti hitno završavaju, u što  kraćem vremenskom periodu.

     

    Sa Liste predmeta koji će postati starim u 2015. godini, a kojih je u Planu bilo registrovano 17 predmeta , u prvih pola godine riješeno je 5 predmeta, dok će se  ostalih 12 predmeta iskazati starim u 2016. godini.

     

    Dakle, na osnovu svega prezentiranog, ne možemo biti zadovoljni radom tužitelja i tužilaštva po starim predmetima, te je zadatak i dužnost glavnog tužitelja da osigura dosljednu primjenu postojećeg Plana, kao i Uputstva VSTV-a o rješavanju starih predmeta.

     

     

    d)      Osvrt na rad po istragama u zakonskom roku

     

    Tokom 2015 godine vršena je konstantna analiza istraga koje nisu završene u roku od 6 mjeseci, tako da je na kraju izvještajne godine ostalo nezavršeno 5 istraga i to 4 istrage koje vodi Odjel za privredni kriminal  i 1 istraga Odjela općeg kriminala.

     

     Glavni tužilac će sačiniti analizu uzroka svih nezavršenih istraga u zakonskom roku u 2015. godini, te sačiniti pregled drugih istraga koje nisu završene u zakonskom roku na početku 2016. godine i sazvati kolegij tužilaca radi preduzimanja mjera iz člana 240. stav 3. ZKP FBiH i donošenja nove Odluke za te nezavršene istrage.

     

     

     

     

    II.                OSTVARIVANJE OSNOVNE FUNKCIJE TUŽITELJSTVA

     

    Zbirna analiza za 2015. godinu

     

     

    a)      Prijave – izvještaj po predmetima

     

                U ovom izvještajnom periodu tužilaštvo  je za sve vrste krivičnih  djela ukupno zaprimilo 1.168 prijava, što je za 51 ili za  4,5 %  više u odnosu na prethodnu 2014. godinu kada je tužilaštvo zaprimilo 1.117 prijava. Iz ranijih godina je u izvještajnu godinu preneseno 243 prijave, tako da je ukupno u radu bilo 1.411 prijava, što je za 215 ili 17 % više u odnosu na 2014. godinu kada je ukupno u radu bilo 1.196 prijava.

     

                U izvještajnom periodu je riješeno 1.218  prijava, što je za 88 ili 7 %  više u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo riješeno 1.130 prijava.

     

                Na kraju 2015. godine je ostalo neriješenih 193 prijave, što je za 40 ili 20 %  manje u odnosu na 2014. godinu kada je ostalo neriješenih 233 prijave.

     

           a-1)   Istrage po predmetima

     

                U 2015. godini tužilaštvo je za sve vrste krivičnih djela donijelo 921 naredbu o provođenju istrage što je za 132 ili 16 % više u odnosu na 2014. godinu kada je doneseno 789 naredbi o provođenju istrage.

     

                Iz ranije godine je u izvještajnu godinu preneseno 211 neriješenih istraga, tako da je u radu bilo ukupno 1.132 istrage, što je za 108 ili 1 % više u odnosu na 2014. godinu kada je u radu bilo ukupno  1.024 istrage.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu riješilo 944 predmeta istrage što je za 112 ili 13 % više nego u 2014. godini kada je riješeno 832 istražna predmeta.

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je donijelo 218 naredbi o obustavi istrage što je za 72 predmeta ili 49 % više nego u 2014. godini kada je obustavljeno istraga u 146 predmeta.

     

                Na kraju 2015. godine je ostalo neriješenih 188 istraga što je za 4 ili 2 % istraga manje nego na kraju 2014. godine kada je ostalo neriješeno 192 istrage.

     

                Što se tiče starosne strukture nezavršenih istraga koje se prenose u 2016. godinu, 119 istraga su iz 2015. godine, 12 istraga je iz 2014. godine, 12 istraga je iz 2013. godine, 18 istraga iz 2012. godine, 6 istraga iz 2011 godine, što je i logično obzirom da su otvorene istrage u 2014. godini, pa i 2013. godini još uvijek u fazi provođenja potrebnih istražnih radnji. Značajan faktor koji utiče na nezavršenost ili dugo trajanje istraga je nedostupnost osumnjičenih osoba, dugo trajanje vještačenja, dugo trajanje postupka pravne pomoći i složenost pojedinih predmeta, a posebno što pojedini tužioci ne mijenjaju u TCMS –u faze, tako da predmeti ostaju u fazi istrage , iako su predmeti završeni. Prema definiciji starog predmeta iz Uputstva VSTV BiH za izradu planova rješavanja starih predmeta, starim predmetom se smatra predmet koji je stariji od tri godine od momenta prijema predmeta u tužilaštvo. Takvih istražnih predmeta je na kraju 2015. godine bilo 119, dok ih je na kraju 2014. godine bilo 78. U svakom slučaju potrebno je ispitati uzroke nezavršenosti svakog od nezavršenih istražnih predmeta, te donijeti poseban plan rješavanja starih istražnih predmeta kako bi se smanjio broj starijih nezavršenih istraga.

     

                Od ukupno 1.132 istrage u radu u 2015. godini, tužilaštvo je donijelo 218 naredbi o obustavi istrage, što iznosi 24 %, što je zadovoljavajući rezultat obzirom  na veoma mali broj uvaženih pritužbi na naredbe o obustavi istrage, a što pokazuje da tužilaštvo nije olako ulazilo u istrage bez dovoljno osnova sumnje o počinjenju krivičnih djela koja su bila predmetom istrage.

     

    a-2)   Optužnice po predmetima

     

                U izvještajunom periodu tužilaštvo je ukupno podiglo 677 optužnica što je za 36 ili 5 % više u odnosu  na prethodnu godinu kada je podignuto 641 optužnica.

     

                Podignuto je 193 optužnice sa kaznenim nalogom što je za 9 ili 4 % više nego u 2014. godini kada su podignute 184 takve optužnice.

     

                Bez kaznenog naloga je podignuto 468 optužnica što je za 42 ili 9 % više nego u 2014. godini kada je podignuto 426 optužnica bez kaznenog naloga.

     

                165 optužnica je podignuta uz sporazum o priznanju krivnje što je za 134 ili 432 % više nego u 2014. godini kada su podignuta 31 takva optužnica.

     

                U izvještajnom periodu je potvrđeno 218 optužnica sa kaznenim nalogom, 473 optužnice bez kaznenog naloga  te su donesene osuđujuće presude po sporazumu o priznanju krivnje u 158 predmeta. U svega 4 slučaja  sud je odbio potvrđivanje optužnica, što je svega 1,6 % od ukupnog broja ( 677 ) optužnica po kojima se izjasnio nadležni sud, a što govori o dobrom kvalitetu optužnica ovog tužilaštva.

       

    a-3)      Sudske odluke po predmetima

     

                U 2015. godini sudovi su ukupno donijeli 675 svojih odluka po optužnicama ovog tužilaštva, a što je za 95 ili 16 % više nego u 2014. godini kada je bilo 580 odluka sudova.

     

                Sudovi su ukupno donijeli 650 ( 96 % ) osuđujućih presuda što je za 104 ili 19 % više osuđujućih presuda nego u prethodnoj godini kada je bilo 546 osuđujućih presuda.

     

                Od ukupnog broja donesenih presuda ( 675 ), sudovi su donijeli 9 oslobađajućih ( 1,3 % ), 4 odbijajuće ( 0,5 % ), kao i 12 obustava postupka ( 1,7 % ), a donesene su i 2 presude protiv neuračunljivih počinitelja, što dodatno govori o dobrom kvalitetu podignutih optužnica.

     

                Od 650 osuđujućih presuda, sudovi su donijeli 493 uslovnih osuda ( 75 % ), 104 zatvorske presude ( 16 % ), 49 novčanih presuda ( 7 % ), 1 sudska opomena ( 0,1 % ) i 3 presude sa oslobađanjem od kazne ( 0,4 % ).

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je zaključilo 166 sporazuma o priznanju krivnje, a sudovi su donijeli 158 presuda po zaključenim sporazumima dok u 8 sporazuma sudovi nisu bili donijeli odluku do kraja izvještajnog perioda. U odnosu na 2014. godinu zaključeno je 125 sporazuma više.

     

     a-4)      žalbeni postupci

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je izjavilo 40 žalbi protiv sudskih odluka , odnosno, ožalbena je svaka  16-ta presuda.

     

                Tužilaštvo se redovito žalilo na sve oslobađajuće presude ( 9 ) i na dio uslovnih osuda u kojima tužilaštvo nije bilo zadovoljno vrstom i visinom izrečene sankcije.

     

                U izvještajnom periodu iz ranijeg perioda je na početku godine ostala neriješeno 38 žalbi, 40 žalbi su uložene protiv sudskih odluka, pa je u izvještajnom periodu na višim sudskim instancama bilo ukupno 78 žalbi ovog tužilaštva. Sudovi su u 2015. godini uvažili 6 žalbi ili 38 % , a 18 žalbi je odbijeno ( 62 % ), dok je na sudovima ostalo na kraju 2015. godine 54 neriješene žalbe.

     

    b)      prijave – izvještaj po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je za sve vrste krivičnih djela ukupno primilo prijava protiv 1.692 osoba što je za 184 ili 12 % više nego u 2014. godini kada je primljeno prijava protiv 1.508 osoba.

     

                Iz ranijih godina preneseno je neriješenih prijava protiv 500 osoba što je za 115 ili 23 % osoba manje nego u 2014. godini kada je preneseno neriješenih predmeta za 615 osoba.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu imalo u radu ukupno prijava protiv 2.192 osobe što je za 69 ili 3 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo prijava protiv 2.123 osobe.

     

                Postupajući po navedenim prijavama, tužilaštvo je donijelo 332 naredbi o nesprovođenju istrage protiv toliko osoba što je za 166 ili 50 % osoba manje nego u prethodnoj godini kada je doneseno 498 naredbi o nesprovođenju istrage.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnoj godini riješilo prijava protiv 1.724 osobe što je za 84 ili 5 % osoba više nego u 2014. godini kada je riješeno prijava protiv 1.640 osoba.

     

                Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih prijava protiv 468 osoba što  je za 15 osoba manje nego u 2014. godini kada je ostalo neriješenih prijava za 483 osobe.

     

          b-1)    istrage po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je donijelo naredbi o provođenju istrage prema 1.229 osoba što je za 236 ili 23 %  više nego u 2014. godini kada je doneseno naredbi o provođenju istrage protiv 993 osobe.

     

                Iz 2014. godine je preneseno neriješenih istraga protiv 414 osoba što je za 91 ili 21 % osoba manje nego u 2013. godini iz koje je preneseno nezavršenih istraga  za 505  osoba.

     

                U izvještajnom periodu je u tužilaštvu bilo u radu istraga protiv 1.643 osobe što je za 145 ili 9 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 1.498 osoba.

     

                Tužilaštvo je u izvještajnom periodu donijelo naredbe o obustavi istrage protiv 368 osoba što je za 85 ili 30 % osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno 283 naredbe o obustavi istrage.

     

                Tužilaštvo  je riješilo istraga protiv 1.281 osobe što je za 145 ili 12 % više nego u 2014. godini kada je riješeno istraga protiv 1.136 osoba.

     

                Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješenih istraga protiv 362 osobe što je isti broj kao i 2014 godine.

     

            b-2)    optužnice po osobama

     

                U 2015. godini tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 817 osoba što je za 51 ili 6 % više nego u prethodnoj godini kada je podignuto optužnica protiv 766 osoba.

     

                Sa kaznenim nalogom je podignuto optužnica protiv 211 osoba što je za 14 ili 7 % osoba više nego u prethodnoj godini, kada je podignuto optužnica sa kaznenim nalogom protiv 197 osoba.

     

                Bez kaznenog naloga je podignuto optužnica protiv 585 osoba što je za 64 ili 12 % više nego u 2014. godini.

     

                Uz sporazum o priznanju krivnje je podignuto 204 optužnice što je za 166 ili 436 % više nego u 2014. godini  kada je uz sporazum o priznanju krivnje podignuto optužnica protiv 38 osoba.

     

                Tokom izvještajne godine je od strane sudova odbijeno potvrđivanje optužnice za 4 osobe a što iznosi manje od 0,5 % od ukupno podignutih optužnica ( 817 ).

     

                Na kraju izvještajnog perioda je u sudovima ostalo nepotvrđenih optužnica protiv 246 osobe, a radi se o tome da sudovi nisu u izvještajnom periodu donijeli svoje odluke o potvrđivanju ili odbijanju optužnica.

     

         

     

       b-3)      sudske odluke po osobama

     

                Po podignutim optužnicama, sudovi su donijeli odluka protiv 814 osoba što je za 105 ili 14 % osoba više nego u 2014. godini.

     

                Od ovog broja od 814 osoba, sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 780 osoba, a što je za 130 ili 20 % više nego u istom periodu 2014. godine.

     

                U izvještajnom periodu je doneseno oslobađajućih presuda protiv 11 osoba (1 % ), odbijajućih presuda protiv 5 osoba ( 0,6 % ), obustava postupka protiv 18 osoba ( 2 % ).

     

                Od ukupnog broja osoba po osuđujućim presudama ( 780 ), sudovi su donijeli presude sa uslovnom osudom za 582 osobe ( 74 % ) što  je za 78 osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno uslovnih osuda prema 504 osobe.

     

                Doneseno je zatvorskih osuda protiv 136 osoba ( 17 % ) što je za 22 osobe više nego u 2014. godini.

     

                Doneseno  je novčanih osuda prema 58 osoba ( 7 % ) što je za 28 osoba više nego u 2014. godini.

     

                Sudovi su izrekli sudskih opomena prema jednoj osobi, a doneseno je presuda sa oslobađanjem od kazne za 3 osobe.

     

                b-4)     žalbe po osobama

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je izjavilo žalbi protiv sudskih odluka za 51 osobu.

     

                U izvještajnom periodu iz ranijeg perioda je na početku godine ostalo neriješeno žalbi protiv 77 osoba, uloženo je žalbi protiv sudskih odluka za 51 osobe, pa je u izvještajnom periodu na višim sudskim instancama bilo ukupno žalbi ovog tužilaštva protiv 128 osoba. Sudovi su u 2015. godini uvažili žalbi protiv 8 osoba, a odbijeno je žalbi protiv 18 osoba, dok je na sudovima ostalo na kraju 2015. godine  neriješenih žalbi protiv 85 osoba.

     

              c)      kaznena politika

     

              Analizom prednjih podataka da se zaključiti da su sudovi donijeli po optužnicama ovog tužilaštva 95 % osuđujućih presuda, 1 % oslobađajućih i 0,6 % odbijajućih presuda, čime možemo biti  zadovoljni jer taj podatak govori o veoma dobrom kvalitetu optužnih akata.

     

                Od 780 osuđujućih sudskih odluka doneseno je  74% uslovnih osuda i 26 % bezuslovnih presuda od čega 17 % zatvorskih i  7 % novčanih presuda.

     

                Obzirom na veliki broj uslovnih osuda, nameće se zaključak o blagoj kaznenoj politici sudova na koju tužilaštvo nije adekvatno reagovalo kroz sistem žalbi kojih je u 2015. godini izjavljeno 51.

     

                Međutim, kada se analizira struktura krivičnih djela za koja su izricane uslovne osude, dolazi se do zaključka da je ovako veliki broj i postotak izrečenih uslovnih osuda rezultat postojanja velikog broja kaznenih naloga u kojima se uglavnom i predlaže izricanje uslovnih osuda jer se radi o krivičnim djelima malog značaja i sa neznatnim štetnim poslijedicama. Nadalje, sama struktura krivičnih djela i počinitelja u osuđujućim presudama je takva da se radi o mladim počiniteljima lakših krivičnih djela u kojima je zapriječena niža zatvorska ili novčana kazna  a koji su po prvi put u sukobu sa zakonom, imovinskim krivičnim djelima sa neznatnim ili minimalnim štetnim poslijedicama, krivičnim djelima počinjenim iz nehata, dosta krivičnih djela je počinjeno iz socijalnih razloga i sl.

     

                Ipak, imajući u vidu porast svih vrsta kriminalnih aktivnosti, tužilaštvo bi trebalo maksimalno pooštriti kaznenu politikom češćim izjavljivanjem žalbi zbog krivičnih sankcija, te tako pokušati uticati na strožiju kaznenu politiku sudova.

     

     

     

    ANALIZA STRUKTURE KRIMINALITETA

     

     

    GLAVA XV KZFBiH

     

    Krivična djela protiv ustavnog uređenja FBiH

     

     

                U izvještajnom periodu je bilo krivičnih prijava protiv 8 osoba za krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz članka 163. KZFBiH, vođena je istraga protiv 4 osobe, donosena je naredba o nesprovođenju istrage protiv 3 osobe i  donesena naredba za obustavu istrage protiv jedne osobe.

     

     

    GLAVA XVI KZFBiH

     

    Krivična djela protiv života i tijela

     

     

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu kriminaliteta bilo prijava protiv 140 osoba što je za 27 ili 23 % više nego u 2014. godini kada je bilo prijava u radu protiv 113 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 133 osoba što je za 56 ili 72 % osoba više nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 77 osoba. Doneseno je naredbi o nepokretanju istrage za 9 osoba što je za 5 ili 55% manje nego u  2014. godini, kada je doneseno naredbi o nepokretanju istrage protiv 14 osoba.  Obustavljeno je istraga protiv 37 osoba što je za 32  osobe više nego u 2014. godini.

     

                Za ova krivična djela je podignuto optužnica protiv 73 osoba što je za 20 ili 34% više u odnosu na 2014 godinu, kada je za ova krivična djela podinguto optužnica protiv 58 osoba. Po podignutim optužnicama sudovi su donijeli osuđujućih osuda za 62 osobe što je za 27 ili 43 % osoba više nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih osuda protiv 35 osoba.

     

                Izrečeno je zatvorskih kazni protiv 9 osoba ( 1,5 % ), novčanih kazni protiv 4 osobe (0,5%), uslovnih osuda protiv 49 osoba ( 79 % ).

     

                U strukturi ove vrste kriminaliteta najviše počinitelja je za krivično djelo teške tjelesne ozlijede iz članka 172. KZFBiH ( 54 osoba ), lake tjelesne ozlijede iz članka 173. KZFBiH (56 osoba ), sudjelovanja u tuči iz članka 174. KZFBiH (20 osoba ), a u radu je bilo i 10 osoba zbog krivičnog djela ubistva i pokušaja ubistva iz članka 166. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XVII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv slobode, prava čovjeka i građanina

     

               

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu kriminaliteta bilo prijava za 91 osoba što je za 12 ili 15 % više osoba nego u 2014. godini kada je u radu bilo ovih krivičnih djela protiv 79 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 53 osobe što je za 20 ili 60 % više osoba nego u 2014. godini kada je u radu bilo istraga protiv 33 osobe. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nepokretanju istraga protiv 32 osobe što je za 6 osobe više nego u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 21 osobi što je za 2 osobe više nego u 2014. godini.

     

                U izvještajnom periodu je za ova krivična djela podignuto optužnica protiv 29 osoba što je za 10 osoba više nego u 2014. godini. Po podignutim optužnicama sudovi su donijeli osuđujućih presuda za 20 osoba što je za 13 osoba više nego u 2014. godini.

     

                Doneseno je uslovnih osuda za 20 osoba i  donesena je jedna obustava postupka.

     

                U strukturi ove vrste kriminaliteta najviše počinitelja je za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz članka 183. KZFBiH ( 62 ).

     

     

    GLAVA XIX KZFBiH

     

    Krivična djela protiv spolne slobode i morala

     

     

                U 2015. godini je bilo u radu prijava protiv 18 osoba što je za 1 ili 5 % osoba više nego u 2014. godini  kada je u radu bilo 17 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 12 osoba što je za 1 osobe manje nego u 2014. godini. Tužilaštovo je donijelo naredbe o neprovođenju istrage protiv 5 osoba. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema jednoj (1) osobi. Podignute su optužnice protiv 4 osobe.

     

                Sudovi su donijeli osuđujuće  presude protiv 3 osobe od čega su 2 zatvorske presude, a jedna uslovna osuda.

     

                U strukturi ovih kaznenih djela preovladava krivično djelo bludne radnje ( 7 osoba ) i krivično djelo silovanje ( 5 osobe ).

     

     

     

     

    GLAVA XX KZFBiH

     

    Krivična djela protiv braka, porodice i mladeži

     

     

                U izvještajnoj godini je bilo u radu prijava za ovu vrstu kriminaliteta protiv 66 osoba što je za 12 osobu ili 18 % više nego u 2014. godini kada je u radu bilo 78 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 55 osoba što je za 2 ili 3 % manje osoba u odnosu na 2014. godinu kada je u radu bilo istraga protiv 57 osoba. Tužilaštvo je u izvještajnom periodu donijelo naredbi o nesprovođenju istrage protiv 13 osoba što je za jednu osobu manje nego  u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 22 osobe. Podignuto je optužnica prema 20 osoba što je za 12 osoba ili 60 % manje nego u odnosu na 2014. godinu kada je podignuto optužnica prema 32 osobe.

     

                Sudovi su donijeli presuda protiv 21 osobe što je za 3 osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno je uslovnih protiv 19 osoba i 2 novčane kazne.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela prevladava krivično djelo nasilje u porodici iz člana 222. KZFBiH sa 52 prijavljene osobe, te krivično djelo izbjegavanje izdržavanja iz člana 223. KZFBiH (7 osoba ).

     

     

    GLAVA XXI KZFBiH

     

    Krivična djela protiv zdravlja ljudi

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela ukupno je u radu bilo prijava protiv 95 osoba što je za 31 ili 32 % manje nego u istom periodu 2014. godine kada je u radu bilo prijava protiv 126 osoba.

     

                U/kupno je bilo istraga protiv 85 osoba što je za 32 ili 37 % osoba manje nego u 2014. godini kada je bilo istraga protiv 117 osoba. Tužilaštvo je donijelo naredbi za nesprovođenje istrage protiv 3 osobe što je za 5 osoba manje nego u prethodnoj godini. Nakon istrage obustavljeno je istraga protiv 8 osoba što je za 3 osobe više nego u 2014. godini.

     

                Podignuto je ukupno optužnica protiv 69 osoba što je za 33 ili 47 % osoba manje nego u 2014. godini kada je podignuto optužnica protiv 102 osobe . Sudovi su donijeli presuda protiv 91 osobe od čega je 89 osuđujućih ( 97 % ), 1 oslobađajućih ( 1% ) i 1 odbijajuća presuda ( 1 % ). Od ovih osuđujućih presuda, izrečeno je uslovnih osuda za 53 osobe ( 58 %), kazni zatvora za 31 osobu ( 34 % ) i novčane kazne za 5 osoba ( 5 % ). Na ove presude tužilaštvo je izjavilo žalbe protiv 4 osobe, od koji je žalba protiv jednog lica odbijena.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela prevladava krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZFBiH ( 60 osoba) , zatim neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz članka 238. KZFBiH ( 32 osobe ).

     

                Vezano uz ova društveno veoma opasna krivična djela primjetno je veliko povećanje broja prijavljenih osoba, broja podignutih optužnica i osuđenih osoba. Imajući u vidu da su sudovi izrekli veliki broj uslovnih osuda ili 58 % uslovnih osuda u odnosu na ukupan broj osuđujućih presuda ( 89 ), potrebno je pooštriti kaznenu politiku i reagovati veoma kritički na uslovne osude bez obzira na obrazloženja suda da se radi o mladim počiniteljima, da su ranije neosuđivane osobe, da im se uslovnom osudom daje šansa za korekciju ponašanja i td.

     

     

    GLAVA XXII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je u radu bilo prijava protiv 64 osobe što je za 22 ili 34 % osoba manje nego u 2014. godini kada je bilo u radu predmeta protiv 86 osoba.

     

                Ukupno je bilo istraga protiv 75 osoba što je za 18 osoba više nego u 2014. godini. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage prema 8 osoba. Obustavljeno je istraga protiv 22 osobe što je za 11 osobe više nego u prethodnoj godini.

     

                Za ova djela je podignuto optužnica protiv 11 osoba što je isti broj kao i u 2014. godini. Sudovi su donijeli presuda protiv 6 osoba što je za 1 ili 16 % manje nego u 2014. godini kada je doneseno presuda protiv 7 osoba. Izrečeno je uslovnih osuda protiv 5 osoba i 1 novčana kazna, a nije bilo oslobađajućih presuda.

     

                U strukturi ovih krivičnih djela preovladava krivično djelo obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. KZFBiH ( 17 osoba ), zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. KZFBiH ( 13 osoba ) i nesavjesno privredno poslovanje iz člana 242. KZFBiH ( 11 osoba).

     

     

     

     

     

     

     

    GLAVA XXIII KZFBiH

     

    Krivična djela iz oblasti poreza

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je ukupno prijavljeno 11 osoba što je za 5 ili 83 % osoba više nego u 2014. godini kada su prijavljeno 6 osoba. U radu je bilo istraga protiv 16 osoba. Obustavljen je postupak protiv 5 osoba, a podignuto je optužnica protiv 4 osobe. Sudovi su donijeli osuđujuću presudu protiv jednog lica i to zatvorsku kaznu.

     

                Od ovih krivičnih djela za 7 osoba se radi o krivičnom djelu porezne utaje iz člana 273. KZFBiH a za 4 osobe se radi o krivičnom djelu nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba iz člana 275. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XXIV  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv radnih odnosa

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je u izvještajnom periodu ukupno prijavljeno 12  osoba, a u 2014. godini je bilo  prijavljeno 8 osoba za ova krivična djela. U radu je bilo istraga protiv 8 osoba, donesena je naredba o nepokretanju istrage protiv 3 osobe, dok je obustavljen postupak protiv 3 osobe. Podignuta je  optužnica protiv 2 osobe i sudovi su donijeli 1 osuđujuću presudu i to uslovnu protiv jedne osobe.

     

                Od krivičnih djela iz ove glave za 3 osobe se radi o krivičnom djelu povreda prava iz radnog odnosa iz člana 280. KZFBiH, za 4 osobe o krivičnom djelu neizvršenje odluke o vraćanju na rad iz člana 284. KZFBiH i 4 osobe za krivično djelo nepoduzimanje mjera zaštite pri radu iz člana 285. KZFBiH.

     

     

    GLAVA XXV KZFBiH

     

    Krivična djela protiv imovine

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela ukupno je u radu bilo prijava za 581 osoba što je za 2 ili 0,3% više nego u  20134 godine, kada je bilo prijavljeno 579 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 496 osobe što je 25 ili 5% više nego u 2014. godine, kada je u radu bilo istraga protiv 471 osobe. Doneseno je naredbi o nesprovođenju istrage prema 61 osobe što je za 24 ili 39 % manje nego u 2014. godini kada je bilo 85 osoba. Obustavljeno je istraga prema 94 osobe što je za 41 ili 77% osoba više nego u prethodnoj godini kada je bilo 53 osobe.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 292 osobe što je za 10  osoba manje nego u 2014. godini. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 299 osoba što je za 39 ili 15 % više nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih presuda za 260 osoba. Doneseno  je zatvorskih kazni protiv 69 osoba što je za 1 ili 1 % manje nego u 2014. godini. Izrečeno je novčanih kazni za 26 osoba što je za 9 osoba više nego u prethodnoj godini. Doneseno je uslovnih osuda prema 204 osobe što je za 53 ili 35 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo 151 osoba sa uslovnom osudom. Doneseno je samo 7 oslobađajućih presuda za isto toliko osoba, a odbijajućih presuda nije bilo.

     

                U ovoj oblasti kriminala preovlađuju krivična djela teške krađe iz člana 287. KZFBiH ( 178 osoba ), krađe iz člana 286. KZFBiH ( 151 ), prevare iz člana 294. KZFBiH ( 80 osoba ), oštećenja tuđe stvari iz člana 293. KZFBiH ( 58 ), utaje iz člana 290. KZFBiH ( 21 ) i razbojništva iz člana 289. KZFBiH ( 24 osobe ).

     

     

     

     

    GLAVA XXVI  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara

     

     

                Za ova krivična djela je u 2015. godini prijavljeno 166 osoba što je za 10 ili 6 % osoba više nego u 2014. godini kada je prijavljeno 156 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 77 osoba što je za 21 ili 37 % više osoba nego u 2014. godini  kada je bilo istraga prema 56 osoba. Tužilaštvo  je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage protiv 28 osoba što je za 19 ili 67 % manje nego u 2014. godini kada je bilo istih naredbi za 47 osoba. Obustavljeno je istraga prema 12 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 58 osoba što je za 15  ili 34 % osoba više nego u 2014. godini kada je podignuto optužnica protiv 43 osobe. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 43 osoba što je za 14 ili 48 % više osoba nego u 2014. godini kada je doneseno osuđujućih presuda za 29  osoba. Izrečeno je uslovnih osuda za 31 osobu,  novčanih kazna za 9 osoba, dok je zatvorskih kazni bilo protiv 3 osobe. Tužilaštvo je uložilo za ovu vrstu krivičnih djela žalbe protiv 3 osobe, od čega su za 2 osobe žalbe uvažene,  a jedna ostala nerješena.

     

                Među ovom vrstom krivičnih djela najbrojnije djelo je šumska krađa iz člana 316. KZFBiH ( 159 osoba što je za 12 ili 8 % osoba više nego u 2014. godini ). Pošto je ovo krivično djelo poprimilo velike razmjere, to je evidentno da je potrebno pooštriti kaznenu politiku te se više žaliti na uslovne osude.

     

     

    GLAVA XXVII KZFBiH

     

    Krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je u 2015. godini prijavljeno 21 osoba, što je više za 3 osobe u odnosu na prethodnu godinu.

     

                U radu je bilo istraga prema 21 osoba što je za 1 osobu više nego u prethodnoj godini. Tužilaštvo je donijelo naredbe o nesprovođenju istrage prema 5 osoba, a protiv 1 osobe je obustavljena istraga.

     

                Podignuto je optužnica za 12 osoba što je za 1 ili 8 % osoba manje nego u prethodnoj godini kada je podignuto optužnica protiv 13 osoba. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 8 osoba od čega protiv 6 osoba uslovne osude i 1 zatvorsku osudu za 1 osobu, te novčanu kaznu protiv 1 osobe.

     

                Kod ovih krivičnih djela najviše je krivičnog djela izazivanja opće opasnosti iz člana 323. KZFBiH ( 11 osoba ).

     

     

     

     

    GLAVA XXVIII  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu za ovu vrstu krivičnih djela je bilo ukupno prijava protiv 117 osoba što je za 19 ili 19 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo u radu prijava protiv 98 osoba.

     

                U radu je bilo istraga prema 106 osoba što je za 19 ili 21 % osoba više nego u 2014. godini kada je bilo istraga prema 87 osoba. Tužilaštvlo je donijelo naredbi o neprovođenju istraga prema 8 osoba što je za 1 osobu više nego u  2014. godini, dok je obustavljeno istraga prema 14 osoba što je za 4 ili 40 % osoba više nego u prethodnoj godini, kada je obustavljeno istraga prema 10 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 82 osobe što je za 15 ili 22 % osoba više nego u prethodnoj godini kada je optuženo 67 osoba. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 77 osoba što je  za 14 ili 22% više nego na kraju 2014. godine. Izrečeno je uslovnih osuda za 66 osoba ( 85 % ) i zatvorske kazne za 9 osoba i novčana kazna protiv 2 osobe.

     

                Najbrojnije krivično djelo među ovim djelima je teško djelo protiv sigurnosti  javnog prometa iz člana 336. KZFBiH ( 97 osoba ), ugrožavanje javnog prometa iz člana 332. KZFBiH (7 osoba i ugrožavanje javnog prometa uslijed omamljenosti iz člana 333. KZFBiH ( 12 osoba ).

     

     

    GLAVA XXVIX  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv pravosuđa

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela u izvještajnom periodu je prijavljeno 55 osoba što je za 15 ili 37% više nego u 2014 godini kada je prijavljeno 40 osoba.

     

                U radu je bilo istraga prema 13 osoba, a tužilaštvo je u ovom periodu donijelo naredbe o  neprovođenju istrage protiv 17 osoba,  dok je obustavljen postupak protiv  8 osoba.

     

                Podignuto je optužnica za 3 osobe, a sud je donio presude za 3 osobe od čega 2 uslovne osude i 1 novčana kazna.

     

                Među ovim krivičnim djelima je dominantno krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZFBiH ( 31 osoba ).

     

     

     

     

     

     

     

     

    GLAVA XXX  KZFBiH

     

    Krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa

     

     

                U izvještajnom periodu je za ovu vrstu krivičnih djela ukupno prijavljeno 227 osoba što je za 22 ili 10% više nego u 2014 godini, kada je bilo 205 prijavljenih osoba.

     

                U ovom periodu je ukupno pokrenuto istraga protiv 146 osoba što je na nivou prošle godine. Doneseno je naredbi o nesprovođenju istrage prema 60 osoba što je za 9 ili 17 % osoba više nego u protekloj godini kada je doneseno tih naredbi protiv 51 osobe. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 54 osobe što je za 29 ili 116% više u odnosu na 2014 godinu, kada je doneseno naredbi o obustavi istrage protiv 25 osoba.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 93 osobe što je za 9 ili 10% više u odnosu na prethodnu godinu kada je podignuto optužnica protiv 84 osobe. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda protiv 87 osoba što je za 17 ili 19 % osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno  je oslobađajućih presuda za 2 osobe ( 2 % ) i odbijajućih presuda za 3 osobe. Izrečeno je zatvorskih osuda za 5 osoba, novčanih kazni za 5 osoba i uslovnih osuda za 77 osoba.

     

                U ovoj grupi krivičnih djela najviše je kaznenih djela krivotvorenja isprave iz člana 373. KZFBiH ( 79 osoba ), nasilničkog ponašanja iz člana 362. KZFBiH (50 osoba ), nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZFBiH ( 20 ), napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359. KZFBiH ( 9 ), samovlašća iz člana 370. KZFBiH ( 26 ).

     

     

    GLAVA XXXI  KZFBiH

     

    Krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv

    službene i druge odgovorne funkcije

     

     

                Za ova krivična djela u 2015. godini je prijavljeno ukupno 349 osoba što je za 89 ili 34 %  više osoba od broja osoba iz 2014. godine kada je prijavljeno 260 osoba.

     

                U radu je bilo istraga protiv 114 osoba što je za 10 ili 9%više u odnosu na prethodnu godinu.. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage za 68 osoba što je za 16 ili 23 % osoba manje nego u 2014. godini. Doneseno je naredbi o obustavi istrage prema 26 osoba što je za 21 ili 80 % osoba manje nego u 2014. godini.

     

                Tužilaštvo je podiglo optužnica protiv 18 osoba što je za 5 osobe više nego u 2014. godini. Sudovi su donijeli osuđujućih presuda za 12 osoba što je za 3 osobe manje nego u prethodnoj godini. Protiv 11 osoba su donesene uslovne osude a protiv 1 osobe zatvorska osuda. U izvještajom periodu nije bilo oslobađajućih niti odbijajućih presuda.

     

                U ovoj grupi krivičnih djela dominira krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. KZFBiH ( 250 osoba ), nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZFBiH ( 76 osoba ) i pronevjera u službi iz člana 384. KZFBiH ( 12 osoba ). U izvještajnom periodu  je bilo prijava za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. KZFBiH protiv 7 osoba.

     

     

    GLAVA XVII  KZ BiH

     

    Krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti

    zaštićenih međunarodnim pravom

     

     

                Za ovu vrstu krivičnih djela je ukupno u izvještajnom periodu  bilo primljeno 38 prijava što je za 2 ili 5% prijava manje nego u 2014. godini kada je primljeno 40 prijava. Najveći broj novih predmeta i prijava je došlo delegacijom predmeta iz Tužilaštva BiH.

     

                U radu su bile 60 istrage što je za 6 istraga više nego u 2014. godini. Donesene su 2 naredbe o nesprovođenju istrage, te 14 naredbi o obustavi istrage. Sve obustave istraga su bile u predmetima u kojima se kroz istragu nisu osigurali čvrsti i vjerodostojni dokazi i nisu potvrđeni osnovi sumnje.

     

                U izvještajnom periodu je podignuto 6 optužnica i sve su potvrđene od strane suca za prethodni postupak Kantonalnog suda Mostar. Tužilaštvo je donijelo naredbi o nesprovođenju istrage prema 3 osobe, obustavljeno je istraga prema 58 osoba.

     

                Najviše osoba (81 osoba ) je obuhvaćeno krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH ( član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ ), te krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZBiH ( član 144. KZ bivše SFRJ ) sa 9 osoba.

     

     

     

    III.             MALOLJETNIČKI KRIMINALITET

     

     

                U izvještajnom periodu podneseno je prijava protiv 33 malodobne osobe što je za 21 ili  63% osoba manje nego u 2014. godini kada je podneseno prijava protiv 54 osobe.

     

                Doneseno je odluka o nepokretanju postupka protiv 24 malodobnih osoba što je za 7 ili 41 % manje nego u prethodnoj godini kada je doneseno odluka o nepokretanju postupka protiv 17 mldb. osoba.

     

                Tužilaštvo je stavilo zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka za 7 osoba, a sa 15 zahtjeva iz ranijeg perioda u radu je bilo ukupno pripremnih postupaka protiv 22 mldb. osobe što je za 26 ili 118 % osoba manje nego u 2014. godini. Tužilaštvo je nakon završenih pripremnih postupaka stavilo prijedloga za obustavu postupka prema 6 malodobnih osoba, a prema 6 osoba je i obustavljen postupak.

     

                Nakon završenih pripremnih postupaka tužilaštvo je predalo sudu prijedloga za izricanje odgojnih mjera protiv 15 mldb. osoba što je za 7 ili 46 % manje nego u 2014. godini, a od čega su sve predložene vanzavodske mjere. U izvještajnom periodu sud je riješio prijedloga protiv 8 mldb. osoba i izrekao 8 vanzavodskih mjera.

     

                Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih prijava protiv 10 mldb. osoba, a ostalo je i neriješenih pripremnih postupaka protiv 1 malodobne osobe a što je za 14 osoba manje nego u 2014. godini kada je ostalo neriješenih pripremnih postupaka prema 15 osoba.

     

    Potrebno je napomenuti da edukacija ovlaštenih službenih osoba u predmetima u kojima su počinioci krivičnih djela maloljetna lica nije u ostavljenom roku obavljena, sa edukacijom na na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su završili krajem 2015 godine, pa je to razlog da jedan dio predmeta nije mogao biti procesuiran.

     

    IV.             KTA  PREDMETI

     

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo je zaprimilo ukupno 785 KTA predmeta što je za 37 ili 5 % predmeta više nego u 2014. godini, a sa 376 neriješenih predmeta iz 2014. godine ukupno u radu je bilo 1.161 KTA predmeta,  što je za 55 ili 4,7 % predmeta manje nego u 2014. godini, kada je ukupno u radu bilo 1.216 KTA predmeta.

     

                Tužilaštvo je riješilo 751 KTA predmet što je za 80 ili 10 % manje nego u 2014 godini kada je riješeno 831 KTA predmet. Ostalo je neriješenih na kraju izvještajnog perioda 410 ovih predmeta što je za 25 ili 6 %  više  nego u 2014. godini, kada je ostalo neriješenih 385 KTA predmeta.

     

     

     

     

    V.                KTN  PREDMETI

     

     

                U izvještajnom periodu tužilaštvo  je zaprimilo 1107  KTN predmeta, što je za 218 ili 19 %  predmeta manje, nego u 2014. godini, kada je primljeno 1.325 ovih predmeta, a sa 11626 KTN predmeta iz ranijih godina, ukupno je u radu bilo 12733 KTN predmeta.

     

                U izvještajnom periodu je riješeno 6.953 KTN predmeta što je za 5453 ili 363 % više nego u prethodnoj godini kada je riješeno 1.500 ovih predmeta. Od ovog broja riješenih predmeta u 259 slučajeva je došlo do zastare krivičnog gonjenja, 6087 predmeta je riješeno naredbom o nesprovođenju istrage, 422 predmeta su prevedena u KT upisnik, a 185 predmeta su riješena na drugi način. Na kraju izvještajnog perioda je ostalo neriješenih 5780 KTN predmeta.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    VI  ZASTARA KRIVIČNOG GONJENJA

     

     

                Na referatu KTA nije bilo zastara krivičnog gonjenja u 2015 godini.

     

                Na referatu KTN predmeta je došlo do zastare u 259 predmeta i to u 89 predmeta je nastupila apsolutna zastarijelost krivičnog gonjenja, dok je u 170 predmeta nastupila relativna zastarijelost krivičnog gonjenja.

     

     

    VII.     ZAKLJUČNA ZAPAŽANJA  

     

     

                Sumirajući rad i rezultate rada, kao i stanje referata i predmeta na kraju 2015. godine, može se konstatovati  slijedeće :

     

    ·         da je došlo do povećanja broja primljenih predmeta ( ne računajući KTM,KTA i KTN predmete ) za 51 ili 4,5 % u odnosu na 2014. godinu,

    ·         da je u odnosu  na 2014. godinu broj prijavljenih osoba povećan za 184 ili 12 %,

    ·         da je smanjen broj neriješenih prijava koji se prenosi u 2016. godinu u odnosu na broj prenesenih prijava u 2015. godinu za 40 ili 20 % što je pozitivan trend u rješavanju predmeta,

    ·         da je smanjen broj neriješenih prijava koje se prenose u 2016. godinu po osobama za 15 ili 3 % u odnosu n a broj neriješenih prijava po osobama koje su kao neriješene prenesene u 2015. godinu

    ·         da je došlo do smanjenja broja neriješenih istraga na kraju 2015. godine u odnosu na kraj 2014. godine za 4 ili 2 % istraga, 

    ·         da je ostao isti broj  neriješenih istraga po osobama na kraju 2015. godine , kao i na kraju 2014 godine

    ·         da još uvijek imamo značajan broj starih nezavršenih istraga ( 69 ), što je manje u odnosu na 2014 godinu, pa je potrebno intenzivirati rad po tim istragama i sačiniti poseban plan rješavanja starih nezavršenih istraga,

    ·         obzirom da je od ukupnog broja istraga u radu ( 1.132 ) samo 19 % završeno obustavom istrage, možemo biti zadovoljni radom tužiteljstva , a što ukazuje na to da tužitelji nisu olako ulazili u istrage,

    ·         podatak da su tužitelji podigli 36 ili 6 % optužnica više nego u 2014. godini, što je takođe pozitivan pomak,

    ·         pozitivno u radu tužilaštva je i to što je u 2015. godini podignuto za 9 ili 5 % više optužnica sa kaznenim nalogom, a što je pozitivan trend,

    ·          u 2015. godini podignuto više za 125 ili 304 % više  optužnica uz sporazum o krivnji, što je izuzetno pozitivan  pomak, u odnosu na 2014 godinu, kada je ovaj institut korišten u 41 predmetu,

    ·         to što su sudovi donijeli u izvještajnoj godini za 104 ili 19 % više osuđujućih presuda nego u prethodnoj godini ukazuje na poboljšan kvalitet rada tužilaštva u izvještajnom pertiodu,

    ·         veoma mali broj oslobađajućih ( 1 % ) i odbijajućih ( 0,5 % ) presuda, je također znak kvalitetnog rada tužilaca, odnosno znak dobre kvalitete optužnica i postupanja tužilaca u sudskim postupcima, te pomak smanjenja u odnosu na 2014 godinu,

    ·         obzirom na strukturu osuđujućih presuda, primjetan je  veliki broj uslovnih osuda ( 75 % ) i premali broj novčanih kazni ( 7 % ), pa bi tužilaštvo moralo ubuduće ulagati mnogo više žalbi zbog odluke o krivičnim  sankcijama, kako bi se na taj način uticalo na pooštravanje kaznene politike sudova, pogotovu za neke vrste krivičnih djela sa pojačanom društvenom opasnošću,

    ·         obzirom da je Tužilaštvo uložilo u 2015 godini 40 žalbi po predmetima, te da  da su apelacijske sudske instance uvažile 38 %  žalbi po predmetima ovog tužilaštva,  možemo biti zadovoljni kvalitetom izjavljenih žalbi jer je kroz žalbeni postupak korigovan značajan broj sudskih odluka (uglavnom su se žalbe odnosile na odluke o visini kazne),

    ·         revidiranim Planom rješavanja predmeta ratnih zločina za 2015 godinu, predviđeno je 30 KTRZ predmeta, od čega je rješeno 15 KTRZ predmeta iz Plana za 2015 godinu, tj. 50% Plana za 2015 godinu, te još 17 KTRZ predmeta, a cije rješavanje je predviđeno u 2016, 2017  i 2018 godini, i 8 KTARZ predmeta koji su zaprimljeni u 2015 godini, a nisu bili u Planu za 2015 godinu i naredne godine.Napominjemo, da su svi tužioci pojedinačno iz Odjela ratnih zločina ostvarili preko 100%  od ukupne norme.

    ·         u Odjelu za privredni kriminal, u izvještajnom periodu, od ukupno 193 prijave,  riješeno je 127 prijava, a ostalo je neriješeno 66 prijava. Od ukupno 110 istraga u radu, rješeno je 76 istraga, a ostalo je neriješenih istraga u 34 predmeta Podignuto je optužnica u 29 predmeta.

    ·         u 2015. godini tužitelji su u prosjeku dužili po 83 predmeta ( KT , KTK , KTPO , KTM, KTRZ ), kao i prosječno po tužitelju po 66 istražnih predmeta, odnosno ukupno po 149 predmeta po tužitelju. Tužitelji su također u prosjeku u izvještajnoj godini dužili po 68 KTA predmeta i po 534 KTN predmeta. Kada se ovome dodaju i zaduženja po drugim referatima ( KTPOM , KTP , KTŽ ), proizlazi da je većina tužitelja imala  u radu dovoljno predmeta, da mogu ostvariti predviđenu normu, koja se najbolje može iskazati kao norma od završena 154 KT predmeta za 11 mjeseci efektivnog rada..Nije bilo većih odstupanja po Odjelima u pogledu prosječnog zaduženja svakog tužitelja.

    ·         zapaža se i konstatuje povećanje broja počinjenih krivičnih  djela i  broja počinioca krivičnih djela za krivična djela  ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. KZFBiH, nasilja u porodici iz člana 222. KZFBiH, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZFBiH, te teške krađe iz člana 287. KZFBiH, šumske krađe iz člana 316. KZFBiH, pa bi tužilaštvo za ova krivična djela moralo pooštravati kaznenu politiku, izjavljivanjem većeg broja žalbi.

    ·         kolektivna norma tužilaštva u 2015. godini iznosi 92 % što je za 30 % više nego u 2014 godini, kada je kolektivna norma iznosila 62%.  7 tužilaca je ostvarilo normu preko 100%, i to : Sabina Beganović 157 %, Sanel Pajević 110,92%;  Sanja Šurković 100,54% ; Nedžad Karalić 100,48% ; Maja Ćišić 100,78% ; Darko Zovko 100,14% ; Vesana Pranjić 101%,  dok su svi ostali tužioci imali ispod 100 % norme: Mediha Balić 98% ; Mirko Miličević 92,39% ; Milan Ristić 83,86% Zdenko Kovač 81,61%; Branka Krtalić 80,29%; Valerija Tomić 88%; Spomenko Jukić 72,92%; Tanja Marčinko 71,65%; Danijela Dalipagić  Rizvanović  67,37%, Mirjana Đerić 93% ; Štefica Lakičević 91% ; Kemal  Maksumić 63,92%;. Tužioci koji nisu u izvještajnom periodu ostvarili normu od 100% , to nisu učinili iz razloga što jedan  broj tužitelja nije bio zadužen  sa dovoljnim brojem  predmeta, dok su pojedini  tužioci, radili na veoma složenim predmetima. Do kolektivne norme se došlo zbrajanjem pojedinačne norme svih 19 tužitelja, s tim što nije uzeta u obzir norma novoprimljenih tužitelja, Mubere Adilović i Zekerijaha Sinanovića, jer su isti proveli na radu tek po 4 mjeseca. U obzir je uzeto i umanjenje norme za dva zamjenika Glavnog tužitelja po 40%, jednog šefa Odjeljenja za 30% i dva šefa Odjeljenja po 20 %. Glavni tužitelj je ostvario prosječnu normu od 35,32% od norme tužitelja, a Pravilnikom o orijentacionim mjerilima je bio dužan da završi 30% od norme tužitelja. Napominjemo da nisu uzimana u normiranja odsustva sa posla po bilo kom osnovu.

    ·         u 2015. godini je od ukupno podignutih 677 optužnica, odbijeno potvrđivanje od strane sudova za 4 optužnice što iznosi svega 0,5 % odbijenih optužnica, a što je odličan rezultat kvaliteta rada tužilaštva.

    ·         u 2015. godini od ukupno 675 presuda sudova, doneseno  je 650 osuđujućih presuda ili 96 %, 9 oslobađajućih ili 1% i 4 odbijajućih presuda ili 0,5 %, što također ukazuje na veoma visok  kvalitet optužnih akata ovog tužilaštva. o

    ·          bez obzira na na povećanje  ostvarene normi na kolektivnom nivou, u idućem periodu je potrebno pojačati radnu odgovornost tužitelja, koji nisu ostvarili godišnju normu.

     

                Planirane mjere za poboljšanje stanja u Tužilaštvu

               

                 Iako Tužilašto može biti zadovoljno ostvarenom kolektivnom normom, potrebno je preduzimati sve raspoložive mjere da se u narednom periodu  norma povećava, odnosno ostvari predviđena norma od 100%  i više. Tužilaštvo je na planu kvliteta ostvarilo odličan rezultat, pa će se u narednom periodu preduzimati sve mjere da se održi postignuti kvalitet rada.

                Tužilaštvo može biti samo polovično zadovoljno ostvarenim rezultatom na planu rješavanja starih predmeta, pa će se u narednom periodu preduzimati sve raspoložive mjere da se poveća broj i postotak rješavanja starih predmeta.

                Takođe je potrebno preduzeti sve zakonske mjere radi  smanjenja broja nezavršenih istraga starijih od 6 mjeseci.

                Potrebno je intezivirati saradnju sa Ministarstvima  i izvršnom vlasti u cilju povećanja potrebnih sredstava za nabavku neophodne opreme i popunu upražnjenih radnih mjesta.

                 Takođe je potrebno je pojačati saradnju sa organima otkrivanja i gonjenja i drugim Agencijama, koje se bave provedbom zakona.

     

     

     

     

                                                                                                   V.d. Glavnog kantonalnog tužioca

     

                                                                                                            Sabina Beganović