Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Preporuke VSTV-a BiH pravosudnoj zajednici povodom epidemološke situacije u zemlji

15.03.2020.

(Sarajevo, 15. mart 2020. godine) – Povodom novonastale epidemiološke situacije u zemlji uzrokovane virusom COVID 19, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) je 15. marta 2020. godine održalo telefonsku sjednicu na kojoj su donesene preporuke za predsjednike sudova i glavne tužioce u vezi sa organizacijom rada, kao i za VSTV BiH i njegova operativna tijela.

Preporuke predsjednicima sudova i glavnim tužiocima o postupanju povodom epidemiološke situacije u zemlji su sljedeće:
  • Obavezno je poštivanje uputa i odluka nadležnih kriznih štabova za sve uposlene u pravosudnim institucijama; 
  • Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta (sudskih i tužilačkih) u razdoblju od 16. marta do 3. aprila 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku;
  • Potrebno je razmotriti mogućnost organizovanja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih; 
U cilju zaštite vlastitog, ali i zdravlja svih osoba sa kojima dolaze u kontakt, VSTV BiH sugerira svim nosiocima pravosudnih funkcija i zaposlenim u pravosudnim institucijama da se dosljedno i odgovorno pridržavaju odluka predsjednika sudova i glavnih tužilaca.

U pogledu daljeg rada VSTV-a BiH, Vijeće je uspostavilo mehanizam praćenja situacije te ažurnog odlučivanja o svim relevantnim pitanjima koja se odnose na efikasan i nesmetan rad pravosuđa. 

Donesena je Odluka o režimu rada VSTV-a BiH u kojoj se navodi da će VSTV BiH organizovati rad u skladu sa uputama i odlukama nadležnih organa javne vlasti i kriznih štabova. Odlučeno je da se odgađaju svi sastanci stalnih komisija i drugih radnih tijela VSTV-a BiH čije je održavanje planirano u periodu do 3. aprila 2020. godine. Također, odlučeno je da se odgađaju zakazana disciplinska ročišta, testiranja kandidata i razgovori sa kandidatima čije je održavanje planirano u navedenom periodu. O nastavku rada u punom kapacitetu Vijeće će odlučiti naknadno, posebnom odlukom.

- kraj  -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh