Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Nulta tolerancija prema seksualnom i rodno zasnovanom uznemiravanju

09.12.2019.

62 savjetnika i savjetnica završilo naprednu obuku za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja 

(Sarajevo, 10. decembar 2019.) – Napredna obuka za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH u organizaciji Atlantske inicijative održana je 6. decembra u Sarajevu. Tom prilikom obuku je prošlo 62 savjetnika i savjetnica iz 49 pravosudnih institucija. Ova obuka održana je u okviru svjetske kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja " koja je počela 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad zenama, a završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanjom se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Program obuke je koncipiran u skladu sa Smjernicama za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini (Smjernice) koje je u februaru 2015. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) usvojilo kao zvanični mehanizam za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja i koji se primjenjuje u svim pravosudnim institucijama u BiH. 

Tokom obuke savjetnici i savjetnice su se upoznali sa karakteristikama psihologije uznemiravatelja, tj. metodama prepoznavanja i rada sa uznemiravateljima, načinima na koje je moguće nositi se sa uznemiravateljem koji se nalazi na poziciji moći, kao i pojavama i oblicima seksualnog uznemiravanja i odgovorom pravosuđa na isto. 

Smjernicama se nastoji osigurati i promovisati rodna ravnopravnost u svim pravosudnim institucijama u BiH, kako u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanja, tako i u cilju zaštite pojedinačnih ljudskih prava i sloboda garantovanih Ustavom BiH, zakonima i drugim pozitivnopravnim propisima u BiH i obavezujućim međunarodnim dokumentima. 

Edukatorice na obuci bile su Mirela Mujagić, psihologinja Kantonalnog suda u Bihaću i Svjetlana Milišić - Veličkovski, sutkinja Vrhovnog suda FBiH.

VSTV BiH se zalaže za promociju profesionalnih odnosa i poštovanja unutar pravosudnih institucija. Usvajanjem i primjenom Smjernica  ističe se opredjeljenje usmjereno ka prevenciji seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja koje ujedno treba služiti kao primjer drugim institucijama za razvijanje institucionalnih politika. Nosioci i nositeljice sudijske i tužilačke funkcije i osobe zaposlene u pravosudnim institucijama u BiH dužni su u svom radu poštovati i pridržavati se principa rodne ravnopravnosti, te voditi računa da svojim radnjama i postupcima ne čine seksualno i rodno zasnovano uznemiravanje.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva na telefon 033 707 570.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

ICEA_0_tolerancija (2).jpg

ICEA_0_tolerancija (1).jpg