Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

U Banja Luci održana radionica „Unapređenje rada službe sudskih izvršitelja i rada sudskih izvršitelja u praksi“

07.10.2019.

(Sarajevo,  4. oktobar 2019. godine) – Jednodnevna radionica na temu „Unapređenje rada službe sudskih izvršitelja i rada sudskih izvršitelja u praksi“ održana je danas u Banja Luci. Radionicu je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u okviru projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH” (Projekt ICEA) kojeg finansira vlada Švedske.

Svrha ove radionice bila je razmjena iskustava i dobrih praksi, sticanje novih znanja i unapređenje rada sudskih izvršitelja. U uvodnom dijelu učesnici radionice su razgovarali o dosadašnjim praksama u radu, ulozi i statusu sudskih izvršitelja. Aktivnim učešćem i diskusijom u drugom dijelu ukazalo se na prednosti korištenja mobilne aplikacije namjenjene za oglašavanje sudskih prodaja putem web stranica sudova. Učesnicima Radionice podijeljeni su  
Priručnici za sudske izvršitelje sa obrascima koji su izrađeni u okviru Projekta ICEA.

Predavači na radionici su bili Adisa Muhadžić, sudija i Čedomir Kukolj, sudski izvršitelj Osnovnog suda u Banja Luci.
 
VSTV BiH zahvaljujući Vladi Švedske u okviru Projekta ICEA provodi značajne aktivnosti usmjerene na unapređenje izvršnog postupka imajući u vidu kompleksnu problematiku ovog postupka u BiH, neusaglašenost sudske prakse, neadekvatan odabir sredstva izvršenja i različitost tumačenja pojedinih zakonskih odredbi iz navedene oblasti kao i reorganizaciju poslovnih procesa u izvršnim odjeljenjima i jačanje uloge i edukacija sudskih izvršilaca.
 
Analize koje su vršene po pitanju efikasnosti izvršnog postupka pokazale su da na veliki broj predmeta u bh. pravosuđu utiču brojni faktori, među kojima je izražena nedovoljna edukacija sudskih izvršitelja, a primjetna je različita praksa u postupanju sudskih izvršitelja na terenu za poduzimanje izvršnih radnji. Obzirom na značaj uloge sudskog izvršitelja u provođenju izvršnog postupka veoma je važno razvijati kapacitete, jačati ulogu i unapređivati njihov rad. 

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 570.

-KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

003.jpg

002.jpg