Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Unapređenje kvalitete u pravosuđu uvođenjem adekvatnog modela mentorstva u sudovima u BiH

04.10.2019.

(Sarajevo, 4. oktobar 2019. godine) – Predstavnici Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske boravili su od 30. septembra do 4. oktobra u Bosni i Hercegovini gdje su se sastali s predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) te predstavnicima prvostepenih sudova u BiH. 

Ova posjeta označila je nastavka aktivnosti „Razvoj i uvođenje sistema mentorstva u sudovima u BiH“ u okviru Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa (Projekat) kojeg finansira Vlada Norveške, a implementira VSTV BiH u saradnji sa partnerima Sudskom administracijom Norveške, Sudskim vijećem Nizozemske i sudovima u BiH. 

Tokom ove posjete izvršena je analiza stanja i potreba za mentorstvom u sudovima, metodom održavanja fokus grupa. Fokus grupama obuhvaćeni su stručni saradnici, novoimenovane sudije (1-2 godine radnog iskustva), predsjednici sudskih odjeljenja i predsjednici sudova. Radna grupa za uvođenje sistema mentorstva u sudovima nakon toga održala je i sastanak na kojem su sumirani nalazi izvršene analize, te dogovorena dinamika rada za sljedeće aktivnosti. 
Aktivnosti koje predstoje su izrada izvještaja o stanju i potrebama, na osnovu kojeg će biti izrađen model mentorstva za pilot fazu. 

Mentorstvo u pravosuđu predstavlja oblik podrške novoimenovanom sudiji od strane iskusnijeg kolege, odnosno kolegijalnu podršku uz puno poštivanje načela nezavisnosti pravosudne funkcije i samostalnosti u postupanju. Mentor prenosi znanje i iskustvo novoimenovanom sudiji koje će mu omogućiti brži razvoj vještina vođenja postupka, kvalitetnije pisanje sudskih odluka i slično. 

Razvoj i uvođenje adekvatnog modela mentorstva u sudovima u BiH doprinijet će unapređenju efikasnosti i kvalitete pravosuđa u cjelini. 

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva na telefon 033 707 518.

- KRAJ -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh