Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Zaključci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

18.07.2019.

(Sarajevo, 18. juli 2019. godine) - Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine je tokom drugog dana sjednice koja se održava 17. i 18. jula 2019. godine, usvojio Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma koja se održala 26. juna 2019. godine. 

Zaključci su sljedeći:
  1. Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.
  2. Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti. 
  3. Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
  4. Visoki sudski i tužilački savjet poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

-KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh