Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Odgovor potpredsjednica VSTV-a BiH Ružice Jukić članu Predsjedništva BiH, g. Željki Komšiću

11.06.2019.

(Sarajevo, 11.06.2019. godine) - Povodom odgovora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Ružica Jukić navodi sljedeće:

"Član predsjedništava  Bosne i Hercegovine, gospodin Komšić  je vjerojatno bio dekoncentriran, dok je čitao moje obraćanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

U njemu se nije tražilo njegovo mišljenje da li mi u Visokom sudbenom i  tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine imamo podršku "građana" i stranih građana  u Bosni i Hercegovini, nego je bila informacija da visoke pravosudne funkcionere države Bosne i Hercegovine privode stranci u svoje ambasade u takozvane gumene i staklene sobe, gdje ih pod specijalnim tretmanom upućuju što trebaju raditi od tog koga birati, koga osuditi i slično.

Tu je bila bit moje informacije.

A ne da se informiram, baš kod gospodina Komšića, o legalnosti podrške. Bilo bi neumjesno s moje strane i cinično da sa baš njemu obratim i tražim mišljenje o podrškama naroda, vjerskih zajednica i slično. On je postao simbol neprincipijelne podrške za funkciju koju obnaša.

Mene je birala struka koja zna što su zakoni i što zakonska procedura.

Očekivala sam od jednog najglasnijeg medijskog  patriote da pokaže interes i zatraži istragu  o tom da se u strane ambasade privode nositelji pravosudnih funkcija, države  na čijem je on čelu,  iako sa upitnim legitimitetom.

Računala sam na njegov patriotizam. Iz ovoga obraćanja  gospodina Komšića se da zaključiti da on podržava da državi, u kojoj je on na čelu, strane ambasade diktiraju kadrovsku politiku i same presude.

To sramotno miješanje i ponižavanje države u kojoj su  ambasade samo gosti, je bila javna tajna do sada. Ovo sa sobama gumenim i staklenim je samo krunski dokaz, dokle je to daleko otišlo.

Naravno da od vlasnika tih soba ne očekujem podršku.

Ali moje je da upoznam sa tom istinom Predsjedništvo BiH, jer je jedino za sada tijelo koje je u funkciji nakon izbora.

Upoznata će biti i Europska komisija.

Izbjegavam za sad uporno strane medije, da im dam intervju i pojasnim sve te procese.

Poštujem funkciju koju obnašam i poštujući funkciju članova Predsjedništva BiH sam se i obratila njima. Očigledno je da član Predsjedništva i ja nemamo isti pogled na suverenitet države čiji smo nositelji funkcija. On odobrava gumene i staklene sobe, ja ne. Možda bi u tom vazalskom mentalitetu odobrio sutra da nas strane ambasade odvode u svoje države na ispiranje mozga i vraćanje da radimo u njihovim interesima.

Znači još jednom gospodine Komšiću, vodeći  medijski patrioto - privode Vam nositelje pravosudne funkcije u ambasade i daju im naloge kako da postupaju i Vi prešućujete to i skrećete na temu podrške "građana".

Ako je nemam od onih, što ih je ministar Mektić skupio pred  Visokim sudbenim i tužiteljskim vijećem, ja sam ponosna.
 
Taj igrokaz je stvarno izblamiran do maksimuma. Osoba koja treba biti u zatvoru, radi pokušaja podmićivanja predvodi "građane“ u borbi za pošteno pravosuđe.

To je bit mog obraćanja. Na Vama je da poštujete funkciju koju obnašate kako mislite da treba. Ako ste za taj model, recite javno da  je neovisno pravosuđe ono koje se vodi iz gumenih i staklenih soba pojedinih ambasada.

Ja to držim krajnje ponižavajuće, kako po te osobe, po njihove funkcije i konačno po samu državu Bosnu i Hercegovinu.

Napomena: Ovo saopštenje predstavlja lični stav potpredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić

S poštovanjem,


Sarajevo, 11.6.2019.                                                   Ružica Jukić, dopredsjednica VSTV-a BiH"


- kraj -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh