Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Zaključci 15. konferencije predsjednika sudova i glavnih tužilaca

25.04.2019.

(Sarajevo, 25. april 2019. godine) – U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, 24. i 25. aprila 2019. godine održana je 15. Konferencija predsjednika sudova i glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini s ciljem analize trenutnog stanja u sudovima i tužilaštvima Bosne i Hercegovine i pronalaženja adekvatnog načina za njegovim unapređenjem. 

Konferenciju je otvorio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji se u svom uvodnom obraćanju osvrnuo na najznačajnije aktivnosti koje je VSTV BiH proveo u 2018. godini, a koje se tiču procesa imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, disciplinskih postupaka, planova integriteta, finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija, inicijative VSTV-a BiH za izmjenom Zakona o VSTV-u, predmetima ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala te saradnjom sa Evropskom komisijom u pogledu inicijative jačanja vladavine prava. Govoreći o potrebi unapređenja pravosudnog sistema, predsjednik Tegeltija je istakao: „Savjet je i do sada predano radio na aktivnostima usmjerenim ka usklađivanju standarda pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa standardima Evropske unije, u skladu sa preporukama misije stručne procjene, tzv. „Peer Review“ preporukama. Mnogo toga je urađeno u skladu sa preporukama, međutim, čekaju nas još brojne aktivnosti koje moramo uraditi ukoliko želimo da izvještaj Evropske unije bude povoljan za našu zemlju u smislu priključivanja zajednici evropskih zemalja.“

Prvog dana konferencije predsjednici/e sudova i glavni/e tužioci/teljice najviših pravosudnih instanci sa nivoa Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine napravili su presjek stanja u pravosudnim institucijama iz njihove nadležnosti sa aspekta efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti. Pored statističkih podataka osvrnuli su se na stanje u pravosuđu kao cjelini te iznijeli prijedlog mjera za rješavanje uočenih problema koje bi mogle doprinijeti povećanju efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti pravosuđa. Poseban osvrt dat je na pitanje procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom drugog dana konferencije prezentirani su Godišnji izvještaji VSTV-a BiH i Ureda disciplinskog tužioca za 2018. godinu te analiza stanja pravosuđa u BiH sa aspekta VSTV-a BiH. Također, predstavljena je Inicijativa vladavine prava Evropske komisije. 

Usvojeni zaključi se nalaze u dokumentu u prilogu.  

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefone 033 707 518 ili mobilni telefon 061 131 785.       

- KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh