Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Odluka VSTV-a BiH u disciplinskom postupku protiv sudije Osnovnog suda u Banja Luci Atka Huseinbašića

07.03.2019.

(Sarajevo, 7. mart 2019. godine) – Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) odbijena je žalba tuženog Atka Huseinbašića, sudije Osnovnog suda u Banja Luci, na odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije od 22.1.2019. godine, i potvrđena discplinska mjera razrješenja od dužnosti sudije Osnovnog suda u Banja Luci.

Navedena disciplinska mjera je izrečena zbog počinjenih disciplinskih prekršaja iz člana 56. Zakona o VSTV-u BiH tačka 8. („nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“), tačka 9. („donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka“), tačka 10. („neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi sa obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije“), tačka 17. („propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“) i tačka 23. („bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva“), kao i za povrede člana 4. 4.1, 5., 5.1 i 5.5 Kodeksa sudijske etike. 

Tuženom Atku Huseinbašiću, sudiji Osnovnog suda u Banja Luci, prestao je mandat sudije navedenog suda sa danom donošenja odluke, odnosno, 7.3.2019. godine.

U skladu sa Poslovnikom VSTV-a BiH, odluka Vijeća je konačna.

Za više informacija, molimo da kontaktirate Kabinet Predsjedništva VSTV BiH na broj telefona 033 707 518. 

- KRAJ-


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh