Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Konferencija "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva"

03.12.2018.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH), u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizuje 5. i 6. decembra 2018. godine u Mostaru konferenciju pod nazivom "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva".  

Riječ je o četvrtoj konferenciji na kojoj se nastavlja praksa razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa. Fokus prvog dana konferencije je na ocjenjivanju nosilaca pravosudnih funkcija sa naglaskom na nedavno usvojene kriterije za ocjenjivanje sudija, tužilaca, predsjednika sudova, glavnih tužilaca te predsjednika sudskih odjeljenja i šefova odjela/odsjeka u tužilaštvima. Također, prvog dana konferencije bit će predstavljena inicijativa VSTV-a BiH za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH kroz Peer Review preporuke Evropske komisije i Akcione planove VSTV-a BiH, kao i zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SAA) od 28. i 29.11.2018. godine. 

Drugog dana konferencije planiran je rad učesnika u tri radne grupe na temu: Efikasnost i kvalitet sudova i tužilaštava, Organizovani kriminal i korupcija i Nezavisnost, odgovornost i integritet.  

Učesnici konferencije su predsjednici sudova, glavni tužioci, predstavnici strukovnih udruženja, izvršene vlasti te gosti iz međunarodne zajednice.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Dnevni red_konferencija Mostar

Prateće fotografije

Plakat.jpg