Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Obavljena studija za instalaciju vrhunskog italijanskog softvera za borbu protiv korupcije u IT sistem BiH

19.05.2017.

Italija želi biti važan partner VSTV-u na putu ka EU

Ambasador Republike Italije Njegova ekscelencija Nicola Minasi je tokom svoje nastupne posjete Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predao predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji Studiju izvodljivosti o mogućnosti instalacije softvera SIDNA u informaciono-komunikacijski sistem pravosuđa Bosne i Hercegovine. U Studiji, koju su radili italijanski eksperti, jasno su naznačene preporuke koje je potrebno realizovati kako bi se ovaj vrhunski analitičko-istraživački alat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije instalirao u pravosudni IT sistem BiH.

Kako su istakli ambasador Minasi i predsjednik Tegeltija riječ je o prvim koracima u budućoj plodonosnoj saradnji između pravosuđa Italije i Bosne i Hercegovine.

„VSTV je ključna institucija za jačanje pravne države u Bosni i Hercegovini, u skladu sa evropskim standardima. Italija želi biti važan partner na tom putu, naročito  jačanjem saradnje između VSTV i italijanskog Visokog sudskog  vijeća (CSM), čiji će rezultat biti potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dvije institucije, koji je već u završnoj  fazi.“, istakao je ambasador Minasi.
Ambasador je takođe rekao da ukoliko VSTV BiH prihvati Studiju izvodljivosti za donaciju softvera razvijenog na osnovu višedecenijskog iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala, postoji mogućnost djelimičnog kofinansiranja iz evropskih fondova koji potiču iz regionalnog projekta IPA za borbu protiv organizovanog kriminala, kojeg vodi italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predsjednik Tegeltija je rekao da su ovo konkretni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije koji pokazuju spremnost sistema da vrši unapređenja u ovoj oblasti. On se zahvalio vladi i pravosuđu Italije na njihovoj velikodušnosti i razumijevanju koje pokazuju za reformu sektora pravde u BiH. Predsjednik se takođe osvrnuo na aktuelnu situaciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine, te izrazio zadovoljstvo što će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji između VSTV-a BiH i Visokog sudskog vijeća Italije, čime će se produbiti saradnja između dva pravosudna sistema.

Softver SIDNA predstavlja vrhunski analitičko-istraživački alat koji koristi Državna direkcija za borbu protiv mafije i terorizma Italije, koji omogućava analizu i korelaciju ogromnog broja podataka i njihovo prevođenje u opšte informacije i istražne radnje za tužioce i policijske službenike.
Riječ je o unaprjeđenoj IT platformi koja omogućava istražiteljima i analitičarima da brzo i jednostavno razumiju kompleksne scenarije. Zahvaljujući vizualnim analitičkim modulima istrage, softver može procesuirati zajedno informacije iz različitih baza podataka i ukazati na veze između osoba, bankovnih računa, organizacija i drugih elementa istrage te kreirati karte sa vremenskim rokovima, mapama, slikama, audio zapisima, fotografijama, video zapisima i drugim dokumentima, kako bi se osiguralo da su sve relevantne informacije razmijenjene.

- kraj -


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

1852017_Italija_1.JPG

1852017_Italija_3.JPG

1852017_Italija_2.JPG